5 dolog, amire mindenképp figyelj használt targonca vásárlásnál!

2022.04.01

Az ellátási láncban az elmúlt években számtalan probléma akadt, az alapanyag hiánytól kezdve a szállítások akadozásáig. Ennek eredményeképpen nemcsak az árak emelkedtek, hanem a várólisták is hosszúra nyúltak. Használt targonca vásárlás egy remek opciót kínál, hogy minőségi munkaeszközhöz jussunk megfizethető áron, rövid időn belül. Viszont, - akárcsak használt autó vásárlásnál - nem egyszerű feladat igazán jó vásárt csinálni. Ehhez nyújtunk most segítséget!

Használt targonca vásárlás
Használt targonca vásárlás

Számtalan oka lehet annak, hogy valaki használt targonca vásárlását választja egy új helyett. A leggyakoribb indok természetesen költségmegtakarítás. Kis költségvetésű, új cégek számára legtöbbször megfizethetetlen egy olyan targonca, ami épp csak lekerült a futószalagról.

A kereslet és kínálat ingadozására is jó megoldást nyújt a használt targonca beszerzése. Sokszor előfordul az is, hogy az elérhető új modellek már olyan funkciókkal vannak ellátva, ami teljesen felesleges az adott célra.

Mire kell figyelni, ha használt targoncát szeretnék vásárolni?

Legtöbben elkövetik azt a hibát - akárcsak használt autó vásárlásnál -, hogy csak az alapvető paramétereket veszik figyelembe: az árat és a targoncák esetén az üzemidőt. Természetesen mindkettő elengedhetetlen információ, azonban ennél sokkal több kell ahhoz, hogy jó üzletet csináljunk. Mire kell még figyelni?

Mire kell figyelni használt targonca vásárlásnál?
Mire kell figyelni használt targonca vásárlásnál?

Egyértelműsítsük, hogy mire szeretnék használni!

Ahogy korábban is írtuk, számos oka lehet annak, ha valaki használt targonca vásárlását fontolgatja. Fontos tisztázni vásárlás előtt, hogy mire szeretnénk használni, hogyan és meddig a kiszemelt gépet, ugyanis ez jelentősen befolyásolja a különböző paraméterek súlyát a döntésnél.

Egy kisebb tőkével induló KKV számára valószínűleg nem a targonca teljesítménye a legfontosabb, hanem az élettartalma és a várható hosszú távú költségek. Míg egy stabil nagy vállalkozás sokszor csak a hirtelen megugrott forgalom kezelésére akar egy nagy teljesítményű villás emelőt, amit csak időszakonként kell használni rövid ideig.

Tudd, hogy mit kell megvizsgálni egy használt targoncán

Szemrevételezéskor fontos, hogy a gépet minden szempontból meg tudjuk vizsgálni és a látottakat, illetve hallottakat értelmezni is tudjuk. A megfelelő információ begyűjtéséhez elengedhetetlen, hogy a targoncát ne csak álló helyzetben vizsgáljuk át, hanem halljuk és lássuk működés közben is. A gép hangja sok mindent elárul a targonca valós állapotáról, karbantartottságáról.

A villás emelők évjáratának - a használt autókkal szemben - nincs számottevő jelentősége. Ami igazán számít, az az üzemidő. A targoncák átlagos élettartama körülbelül 15 ezer óra. 10.000 óra felett már számítani lehet a gép gyakori meghibásodására.

Alaposan vizsgáld át a munkagépet és karbantartási naplót!

A legjobb módja annak, hogy megbizonyosodjunk a targonca minőségéről az, ha személyesen vesszük szemügyre. Azonban erre sokszor nincs elég időnk, főleg, ha gyorsan van szükség a kapacitás bővítésére. Ez esetben mindenkép kérjünk képeket és videókat a gépről, valamint kérjük be a karbantartási és szerviz naplót is.

A menetidő sok minden elárul a használt targonca állapotáról
A menetidő sok minden elárul a használt targonca állapotáról


Ne keverjük össze a használtat az ócskával!

Sokan esnek abba a hibába, hogy az összes használt targoncát egy kalap alá veszik és az egyetlen meghatározó szempont az ár. Legfeljebb még a menetidőre vesznek egy pillantást. Természetesen a használt targonca vásárlás célja a költségcsökkentés, viszont ez nem azt jelenti, hogy azzal spórolunk a legtöbbet, ha a legolcsóbb villás emelőt vásároljuk meg.

Alaposan vegyük szemügyre a potenciális jelöltek állapotát és kalkuláljuk bele a várható jövőbeni költségeket is. Többek között érdemes utánanézni a modell típushibáinak, a márka szervizelési lehetőségeinek és költségének is.

Nézzünk utána a kereskedőknek!

Nemcsak a gép hátterének kell utánanézni, hanem a kereskedőnek is. Manapság már szinte bárhonnan - például e-bay-ről vagy magánszemélytől - rendelhetünk használt targoncát. Azonban bármennyire is kecsegtető sokszor az ár, nem biztos, hogy megéri a kockázatot.

Sokszor jóval több papírmunkával jár és arra sincs garancia, hogy megfog érkezni a megrendelt munkagép. Ha nem muszáj, ne kockáztassunk. Vásároljunk olyan helyről, ami rendelkezik megbízható webes felülettel, értékelésekkel és referenciával.