BLOG

A globalizációnak megvannak az előnyei, hiszen az inségesebb időkben - télen és kora tavasszal - is széles választékban találhatunk zöldségeket és gyümölcsöket az üzletek polcain. Ránézésre vonzónak tűnik a pirosló paradicsom vagy eper, valójában azonban nem ideális választás.

Azzal valószínűleg minden hozzáértő tisztában van, hogy ha egy egy termék megsérül szállítás közben, annak a tényleges kára több, mint a termék értéke. Az utóbbit jó esetben a biztosító - legalább részben - állja, a többi közvetlen kárt pedig kénytelen a vállalkozás kezelni. Lássuk milyen látható és kevésbé látható, közvetett költsége van a sérült...

Az üzemanyagok árának görbéje az elmúlt években leginkább hullámvasútra emlékeztet Az elemzők számára is komoly nehézségekbe ütközik a trendek előrejelzése, nem hogy a vállalatoknak. Ezért jó, ha megtesszük a szükséges lépéseket, hogy mérsékelni tudjuk a veszteségeket, ha hirtelen felemelkedik az üzemanyag ára.

Nem sokan gondolunk arra, hogy például autónkba szervizeléskor hamisított alkatrész kerül, mivel megbízunk a szolgáltatóban. Azonban előfordulhat az is, hogy a szolgáltató a tudta nélkül cseréli alkatrészt egy replikára. Viszont ettől függetlenül, ha a hamisítvánnyal probléma adódik, az a szolgáltató számára is komoly probléma, ezért fontos, hogy...

Hihetetlenül hangzik, de a fogyasztók és a vállalkozások évente több milliárd dollár értékű hamis terméket vásárolnak. Ezek a hamis - jellemzően silány - minőségű termékek óriási kockázatot jelentenek az ellátási láncban. A problémát súlyosbítja, hogy nem csak anyagi kár forog kockán, hanem a dolgozók és a fogyasztók egészségét és biztonságát is...

A fogyasztói magatartás folyamatosan változik. A vásárlók egyre tudatosabbak, egyre több információra van szükségük. Különösen igaz ez az élelmiszeriparral kapcsolatban. Az információ-éhséget pedig már nem lehet kielégíteni olyan alapadatokkal, mint a származási ország, összetevők, tápanyag táblázat és egyéb, a minőséget, illetve megbízhatóságot...

Az élelmiszeripar az elmúlt években rengeteg változáson ment keresztül, aminek elsősorban a vásárlói preferenciák változása és a pandémiás időszak volt a mozgatórugója. Ezek a tényezők első sorban innovációra sarkallták a vállalatokat. Az idei évben az élelmiszer szektor első számú feladata, az, hogy ezt az innovációs lendületet megtartsa, és az új...

Az élelmiszerek a termelőtől sokszor elképesztő távolságot tesznek meg, mielőtt háztartásunkban landolna. Ezen az úton pedig - sajnos - szinte elkerülhetetlen, hogy egy része kárba vészen. Azonban néhány egyszerű, de annál hasznosabb szabály betartásával minimalizálható ennek a mértéke.