Érdekességek a fagyasztott élelmiszerek világából

2024.04.08

Manapság a fagyasztott élelmiszerek vagy fagyasztási eljárással készült termékek a mindennapjaink részét képezik. Sok, alapnak tekinthető fagyasztott élelmiszernek kalandos története van. Néhány, kevésbé ismert érdekességgel készültünk a világukból.

Repülőről egyenesen a konyhába

A manapság nagy népszerűségnek örvendő fagyasztott készételeket a repülésnek köszönhetjük. II. világháború alatt a transz-atlanti katonai gépeken szolgálták fel a fagyasztott készételeket fémtálcákon az egyszerűség kedvéért. Maxson Foods Systems vállalatnak sikerült a háború után átültetni az ötletet otthoni használatra. 1953-ban robbant be a piacra a cég az ikonikussá vált "TV vacsorával", ami 15 perc alatt, mikróban elkészíthető, aluminium tálcán kínált vacsorát kínált. Már az első évben több, mint 10 millió fagyasztott készételt értékesített a cég.

A fagyasztott pizza története

Napjainkban a fagyasztott pizzák végtelen kombinációjából válogathatunk, azonban ez nem volt mindig így. Meglepőnek hangozhat, de először az ötlet teljes kudarcba fulladt. 1950-ben dobták piacra az első fagyasztott pizzát az Amerikai Egyesült Államokban, azonban nem aratott osztatlan sikert. Íze, állaga és minősége miatt erős kritika érte a fagyasztott pizzákat és a legtöbb vállalkozás visszavonulót fújt inkább. 1970-es évekig kellett várni, amikor a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően sikerült olyan fagyasztott pizzát megalkotni, ami elnyerte a fogyasztók tetszését. Innentől kezdve megállíthatatlanul növekedett a mirelit pizza népszerűsége, ami manapság is töretlen.

A fagylalt, ami egyszerre hűt és éget

Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy manapság mindenféle Guinness-rekord létezik, így a legcsípősebb fagylaltnak is van bejegyzett világrekordja. A címet az Olaszországban tervezett és megvalósított Devil's Delight-ra (ördög lehelete) keresztelt fagylalt birtokolja. A fagylalt a világ egyik legcsipőssebb paprikájával, a Carolina Reaperrel készül. A csipőség mértékét Scoville-skálával mérik, ahol Carolina Reaper néhány darabja több, mint két milliós értéket ért el. Összehasonlításképpen, a Magyarországon termesztett legerősebb paprika, a viaszpaprika csípőssége 10-15 ezer között mozog ugyanezen a skálán.

A legédesebb borok is fagyasztva születnek

A jégbor az egyik legmagasabb cukortartalmú bor fajta, aminek az elkészítési folyamatának szigorú szabályai vannak. A jégbor készítéséhez felhasznált túlérett szőlőszemeket a tőkén hagyják mind addig, míg természetes módon meg nem fagy. A fagyott szőlőszemeket szüretelik, és még fagyott állapotban préselik ki belőle a szőlőlevet. Így jóval koncentráltabb lesz a must, majd a bor, azaz intenzívebb lesz az íze, és magasabb lesz a cukortartalma. Magyarországon a tokaji-borvidék híres a jégborairól, amiknek a cukortartalma 150 grammnál kezdődik. Összehasonlításként, a száraz borok maximum 4 gramm cukrot tartalmaznak, és az édes borok kategóriája a 45 gramm maradvány cukornál kezdődik.

https://www.meteomecsek.hu/2021/11/17/jegbor-avagy-az-utolso-szuret/

Fagyasztott élelmiszerrel az űrbe

A fagyasztott élelmiszerek jelentős szerepet játszottak az űrutazás kezdeti időszakában. 1962-tól használt a NASA fagyasztva szárított élelmiszereket, A fagyasztva szárítás lényege, hogy eltávolítja a nedvességet az élelmiszerből, miközben megőrzi annak ízét és tápanyagtartalmát. Így a fagyasztva szárított élelmiszerek jól tartosíthatóak, könnyűek, könnyen tárolhatóak és bármikor fogyaszthatóak. Bár manapság az új technológiák miatt háttérbe szorult a fagyasztva szárított élelmiszerek szerepe, viszont továbbra is szerepel az űrhajósok diétájában.

Fagyasztva szárított kávé

Az instant kávé is hasonló eljárással készül, mint az űrhajósok fagyasztva szárított ételei. Legalábbis a jobb minőségűek. Az eljárás kitalálója Satori Kato japán-amerikai vegyész, aki egy véletlen folytán találta fel az eljárást 1901-ben. Az instant kávé történetéről a linkre kattintva olvashatsz.

Fagyasztott élelmiszerekkel az ételpazarlás ellen

Az élelmiszer pazarlás a modern társadalom egyik legnagyobb kihívása. Minden évben több millió tonna élelmiszer vész kárba, miközben milliók szenvednek élelmiszerhiányban vagy alultápláltságban. A fagyasztott élelmiszerek fontos szerepet játszanak az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen.