Kávé cukorral, tejjel vagy fagyasztva?

2020.12.10

Múlthéten a fagyos hűtőraktárunkban barangoltunk, ezen a héten hozzunk hideget, meleget egyaránt. Mindenki biztos ismeri az instant kávét, ami forró víz hozzáadásával már azonnal fogyasztható. Viszont azt már kevesen tudják, hogy bármi köze lehet a fagyos mínuszokhoz a csésze gőzölgő fekete nedűnek. Hogyan lesz a frissen betakarított kávébabból azonnal oldódó kávépor, és hogyan jön a képbe a -40 Celsius fok? Tőlünk megtudhatod!

Instant kávé, azaz fagyasztott kávé
Instant kávé, azaz fagyasztott kávé

Oszlassuk el a tévhiteket, mi is valójában az instant kávé?

A tévhitekkel ellentétben, az instant kávé is kizárólag csak valódi kávébabból készül.

Magyarországon a Nescafé felmérése alapján, a megkérdezettek 16 százaléka tudja csak helyesen. Másik gyakori tévhit, ami az instant kávét övezi, hogy tele van adalékanyagokkal. Valójában a betakarított kávébab kizárólag fizikai eljárásokon esik át, mielőtt leemelnénk a polcról az instant kávét.

Nem mondható gyengébb kávénak se, ahogy azt sokan gondolják, az előállítása során nem veszít koffein tartalmából. Sőt, az instant kávé alapját legtöbbször a robusta kávébab adja, aminek jóval magasabb a koffeintartalma, mint a népszerű arabica kávénak. Nem kell aggódni a túl sok koffein miatt sem, kutatások igazolják 2-3 csésze napi kávé még akár egészséges is lehet!

Mióta használunk instant kávét?

A ma használatos instant kávéhoz legjobban hasonlító formáját először 1890-ben szabadalmaztatták Új-Zélandon. A lefőzött kávéból forró száraz levegővel párologtatták el a vizet. A visszamaradt por volt az instant kávé. Viszont a magas hőmérsékletű eljárás miatt a kávé sokat veszített minőségéből.

A 20. század elején egy belga mérnök huzamosabb ideig dolgozott magas hegyekben. Munka közben gyakran kávéval melegítette magát. Egyszer a kávé kifutott és az edény falára száradt. Rájött, hogy ez a porszerű anyag nem más, mint kávépor. Nagy magasságban, az alacsonyabb légnyomásnak köszönhetően a víz forráspontja jelentősen alacsonyabb. Ennek köszönhetően alacsonyabb hőmérsékleten lehet a kávét bepárolni és így sokkal ízletesebb marad a kávé granulátum. Innen indult hódító útjára az instant kávé.

Hogyan készül az instant kávé?

A kávépörkölésig nem válik el a hagyományos és az instant kávé útja. A pörkölést kővetően az instant kávészemeket nagyon finomra őrölik. Ezt kővetően, gyakorlatilag főznek egy hatalmas adag kávét ipari körülmények között. A finomra őrölt kávéra 155-180 Celsius fokos vizet öntenek, aminek az eredményeképpen egy sűrű kávékoncentrátumot kapnak.

Itt ketté válik az instant kávé útja. A legelterjedtebb módszer a porlasztásos szárítás. A kávé masszát forró levegővel egy hosszú hengeren engedik át, ahol a maradék víz is elpárolog belőle és csak a por marad. Ez az egyszerűbb és olcsóbb megoldás, viszont a kávé minősége a hőkezelés miatt romlik. Itt jön a képbe a dermesztő hideg.

Minőségi instant kávé, fagyasztva szárítva

Liofilezés, azaz a fagyasztva szárítás első lépéseként a kávémasszát -40 Celsius fokon gyorsfagyasztják. Ezt kővetően a megfagyott masszát apróra darabolják speciális gépekkel. Innen közvetlenül egy olyan kamrába kerülnek, ahol a légnyomás a légköri értéknek csak a töredéke, azaz vákuum térbe. Ezáltal nem szükséges magas hőmérséklet ahhoz, hogy elvonjuk a kávészemcsék víztartalmát, már alacsony hőhatására is a jég közvetlenül elpárolog, azaz elszublimál. Ennek köszönhetően a kávé teljes mértékben megőrzi aromáját és minőségét, megtévesztésig hasonlíthat egy frissen főzött kávéra.

A fagyasztva szárítás költséges folyamat, így csak a jobb minőségű instant kávék készülnek. A kettő között szabad szemmel is látható a különbség. A liofilizált kávé inkább hasonlít apró kavicsokra, míg a hagyományos porlasztott kávé por állagú. A fagyasztva szárítást a magas költsége miatt elsősorban a gyógyszeriparban alkalmazzák, főleg vakcina tartósítására.

Instant kávé is lehet legalább olyan jó
Instant kávé is lehet legalább olyan jó

Fagyasztott élelmiszerek szakértője

Az Arrabona-Frigo szakterülete a kihívásokkal teli hűtött élelmiszerlogisztika. Feladatunk nem a hirtelen fagyasztás, hanem az állandó mínusz fenntartása a tárolótermekben, valamint partnereink gyors és rugalmas kiszolgálása.

vő héten újra jelentkezünk. Segítséget és ötleteket adunk, hogy hogyan könnyítheted meg a karácsonyi készülődést és hogyan színesítheted a karácsonyi menüt fagyasztott alapanyagokkal. Kövess minket, hogy ne maradj le róla!

Válaszd az Arrabona-Frigo professzionális élelmiszerlogisztikai megoldásait. Szolgáltatási palettánkon - a raktározás mellett - megtalálható a komissiózás és a szabályozott hőmérsékletű felengedtetés is.

Fordulj hozzánk bizalommal!

Arrabona-frigo-hu

9027 Győr, Hűtőház u. 4.

+ 36 96 514 580

+ 36 30 370 1272

btoth@arrabona-frigo.hu