Hogyan válasszunk vállalkozásunk számára megfelelő hűtőházi szolgáltatást?

2024.05.03

A megfelelő hűtőházi szolgáltatás kiválasztása minden vállalkozás számára kihívást jelent. Az ellátási láncok fejlődésével párhuzamosan a fogyasztói preferenciák is folyamatosan változnak, és egyre nagyobb az igény hőmérséklet-érzékeny termékekre. A feladatot nehezíti, hogy a romlandó termékek palettája is egyre diverzifikálódik, ami miatt optimális tárolási körülmények is jelentősen eltérhetnek egymástól

A vállalatoknak, - legyen szó élelmiszerekről, gyógyszerekről, vegyi anyagokról vagy biotechnológiai termékekről, - a hűtési láncra kell támaszkodniuk annak érdekében, hogy garantálni tudják termékeik sértetlenségét és minőségét. A termékek sokszínűsége miatt a megfelelő hűtő raktározási megoldás kiválasztása minden vállalat számára fejt törést okozhat.

Az ellátási lánc egyik legfontosabb láncszeme

A hűtőházi raktározás fontos láncszeme a ellátási láncnak. Az ágazat feladata, hogy biztosítsa a hőmérséklet-érzékeny termékeket a megfelelő körülmények között szállítsák és tárolják az ellátási lánc egésze alatt. A hűtési lánc a HACCP szigorú elveit követi, azaz a termőföldtől az asztalig segíti fenntartani a termékek minőségét és biztonságos felhasználhatóságát. A HACCP-ről részletesen a linkre kattintva olvashatsz.

A hőmérsékleti igényektől függően a hűtőházi raktározás két különböző kategóriába sorolható: hűtött és fagyasztott. A hűtőházak, jellemzően 0 és 10°C között tartják a hőmérsékletet, hogy megakadályozzák a romlandó élelmiszerek, például a friss termékek és tejtermékek minőség romlását.. A fagyasztott raktárakban legfeljebb -18°C hőmérséklet lehet.

Kihívásokkal teli terület

A hűtőház üzemeltetése a speciális tárolási körülmény miatt jóval több nehézséget rejt magában a hagyományosnak tekinthető száraz raktárakkal szemben, ami a megfelelő partner kiválasztásának a folyamatát is jelentősen megnehezíti.

Az egyik legnagyobb nehezítő tényező, hogy a hűtőházban egy-egy hibának, vagy meghibásodásnak komolyabb következménye lehet. Létfontosságú, hogy a hőmérséklet és a páratartalom pontos szintje mindig optimális tartományban maradjon. Ebből kifolyólag bármilyen apróbb meghibásodás az termákek minőség romlásához, szennyeződéshez vagy a teljes az áru megsemmisüléséhez vezethet.

A hűtőházi környezetben a készletgazdálkodás összetettebbé, mivel ezeknek a termékeknek a lejárati ideje, és tárolási körülménye speciális, amit a raktározási elv kialakításánál is számba kell venni. A raktározási elvekről a linkre kattintva olvashatsz részletesen.

Hogyan válasszuk ki a vállalkozásunk számára legmegfelelőbbet?

A hűtőházi raktározás fontos szerepet tölt be a termékek minőség romlásának megakadályozásában, a jogszabályok és előírások megfelelés fenntartásában és a működési hatékonyság javításában is. A hőmérséklet-szabályozástól és az energiahatékonyságtól kezdve a megfelelőségi tanúsítványokig és a biztonsági funkciókig számtalan olyan tényező van, amit figyelembe kell venni egy egy leendő hűtőházi partnernél.

Hőmérséklet szabályozás és ellenőrzés

A hűtőházaknak képesnek kell lenniük a termékek egyedi követelményeihez igazodó, pontos hőmérséklet és párataralom fenntartására. Olyan fejlett szabályozó rendszerrel rendelkező létesítményt keressünk, amelyek valós idejű adatokat szolgáltatnak a hőmérsékletről, a páratartalomról, a légkeringésről és egyéb más környezeti tényezőkről. Ez felbecsülhetetlen értékű információt nyújt a raktérbe uralkodó körülményekről, ami lehetővé teszi a proaktív problémamegoldást, és minimalizálva a termékromlás kockázatát.

Működési skálázhatóság

Szinte minden vállalkozás céljai között ott szerepel a bővülés. Ezért kritikus fontosságú lehet, hogy egy olyan hűtőházi megoldást találjunk, amely nagy kapacitással rendelkezik és a műveletek rugalmas skálázhatóságát is biztosítja. Ennek a rugalmasságnak köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy vállalkozásunk a jelenlegi készletmennyiséget, a szezonális eltéréseket és a jövőbeli növekedési potenciálunkat a hatékonyan tudjuk kezelni.

Elhelyezkedés és elérhetőség

A létesítménynek a szállítási csomópontokhoz, beszállítókhoz és ügyfelekhez való közelsége kulcsfontosságú, mivel jelentősen faraghatunk a szállítási költségekből, és elkerülhetjük a logisztikai katasztrófákat. Viszont nem csak a földrajzi elhelyezkedés fontos, hanem a létesítmény saját infrastruktúrája is, hogy az áruk zökkenőmentesen áramoljanak ki és be a raktárba. Az Arrabona-frigo hűtőházánál ennek céljából került kialakításra modern, rugalmas rámpa rendszer, amiről a linkre kattintva olvashatsz részletesen.

Szabályozási rendszerek

A hűtőházi raktározás során alapvető fontosságú bizonyos szabályozási előírások betartása. Ellenőrizzük, hogy a létesítmény rendelkezik-e azokkal az akkreditált, harmadik fél által kiadott tanúsítványaival, amelyek termékeink tárolásához szükségesek. A tanúsítványok biztosítékot nyújtanak arra, hogy a termékeket rendeltetésszerűen kezelik és tárolják.

Kockázatcsökkentés

A létesítménynek modern és átfogó biztonsági funkciókkal kell rendelkeznie, például beléptető rendszerekkel, térfigyelő kamerákkal és tűzoltó rendszerekkel, hogy megvédje a készletünket a lopás, vandalizmus és akár a természeti katasztrófák ellen. A vészhelyzeti rendszernek a hűtőházban kulcsfontossága lehet. Egy tartalék áramellátó és felügyeleti rendszer segítségével megmenthetjük az áru veszteséget.

Költségelemzés

Bár kétségtelenül fontos a költség, mégse ez legyen az a tényező, ami a döntésünket meghatározza. A cél az, hogy megtaláljuk a költség és a minőség közötti egyensúlyt, vagyis ne a legolcsóbb megoldást keressük, hanem a legjobbat.

Előzmények

Keressünk olyan jó hírű szolgáltatót, amely bizonyítottan kiemelkedő szolgáltatást nyújt. Az ügyfelek beszámolói és referenciái különösen a megbízhatóságáról, a rugalmasságról, és a szolgáltatás általános minőségéről nyújthatnak létfontosságú információt.

Összegezve

A megfelelő hűtőraktározási megoldás kiválasztása egy bonyolult folyamat, ami miatt nem szabad elhamarkodott döntést hozni. Fontos, hogy megfelelő erőforrást fordítsunk arra, hogy először felmérjük saját működési igényeinket. Ennek alapján tudjuk a megfelelő információt gyűjteni potenciális partnereinktől. Az a legfontosabb, hogy ne csak egy-két aspektusból vizsgáljuk meg az igényeinket és a harmadik fél szolgáltatásait, mivel a szabályozott tárolási körülményt igénylő áruk rendkívül specifikusak. A cél és a hosszútávú siker kulcsa az, hogy olyan hűtőházi szolgáltatást találjunk termékeinknek, ami olyan, minta ránk szabtak volna.