Versenyfutás a maghőmérséklet megőrzésért

2020.05.15

A hűtőházi logisztika fontos eleme a raktárba való be és kitárolás, ezen belül is az IDŐ, hogy milyen gyorsan kerül a fuvareszközre vagy abból a raktárba a mélyhőmérsékletű áru. Ez olyan, mint egy sprintverseny, csak itt nem stopperóra a sürgető, hanem az áru maghőmérsékletének megőrzése.

Tóth Balázzsal, az Arrabona-Frigo ügyvezetőjével (aki egyben a vállalat szakmai irányítója is) beszélgettünk logisztikai kérdésekről. Magyarország EU csatlakozása után a fuvarozóknak alkalmazkodniuk kellett a jogszabályokhoz és irányelvekhez, amelyek a kamionok mozgását, a tehergépjármű vezetők pihenőidejét szabályozták.

Költségoptimalizálás a raktározásban

Általános törekvés ebben a szektorban is a költségoptimalizálás, a hatékonyság növelése. A kamionok, járművek folyamatosan úton legyenek és minél kevesebb időt töltsenek rakodással, illetve a rakodásra való várakozással. A kamion rakodási idők optimalizálásában nagyon nagy szerepe van a kamion rakodóterülethez való beállásának, és a szintbeli rakodások megoldásának. Erre általánosan alkalmazott eszközök a fogadókapuk és rámpakiegyenlítők.

Ollós emelőasztal a szintkülönbségek áthidalására

Ugyanakkor az áruszállításban nem csak kamionok, hanem különböző méretű és eltérő platómagasságú járművek is részt vesznek, kisteherautók, furgonok stb. Ezek biztonságos és gyors rakodásához különleges eszközökre van szükség, amely lehetővé teszi a szintkülönbségek áthidalását. Ennek bevált eszközét használjuk hűtőházunkban, az ún. ollós emelőasztalt.

Hagyományos rámpakiegyenlítőhöz képest (ahol a szintkülönbség 30-40cm), a talajszinttől a rakodórámpa szintjéig, sőt azon túli 20cm-re bármilyen magasságra beállítható. Ez az eszköz 6 tonna teherbírásából adódóan, lehetővé teszi a gépi rakodást is a kisebb járműveknél, ami nagyon hasznos fagyasztott termékek raktározása esetében. A járművek eltérő méretű ajtónyílásának áthidalására lehajtható füleket tartalmaz a rámpakiegyenlítő. Az ollós emelőasztal kis helyigényű, praktikusan beépíthető egy rámpai fogadókapuba. Ennek segítségével a korábbi rakodási időt harmadára tudtuk csökkenti, ami hűtött és gyorsfagyasztott termékek esetében döntő fontosságú.