Valóban jobbak lennének a bio élelmiszerek?

2024.03.22

A globális trendek hazánkat sem kerülik el, így az utóbbi években jelentősen nőtt az érdeklődés az egészség-, és környezettudatos életmód iránt, aminek az egyik legfontosabb aspektusa a táplálkozás. Ennek következtében az élelmiszerek körében az egyik legfelkapottabb jelző a bio, és az organikus lett, ami alapján a vásárlók arra assziciálhatnak, hogy biztosan egészségesebb és összességében jobb, mint a sima termék. Azonban többször előfordult korábban, hogy az aktuális trendet fél igazságokkal és jó marketinggel építették fel. Mi a helyzet a bioélelmiszerekkel, tényleg annyival jobbak lennének, mint ahogy a köztudatban él?

Mi az a bio élelmiszer?

A bio élelmiszerek olyan termékek, amelyeket környezetbarát módon, a biológiai gazdálkodás elvei szerint termesztenek vagy állítanak elő, és a hoznak létre. Általánosságban elmondható, hogy a termékek előállításának folyamata során nem használnak mesterséges - vegyi - anyagokat, például műtrágyákat, növényvédő szereket vagy szintetikus adalékokat. Az állattenyésztésre szigorú előírások vonatkoznak, amik kitérnek a takarmányozásra és a tartási körülményekre. Például kötelező a szabad legeltetés, és tilos az antibiotikum és növekedési hormonok használata.

A bio és az organikus jelző Európában szinonimaként értelmezhető. Az organikus az angolszász nyelvterületen elterjedtebb, míg a bio a germán területeken használatosabb.

Miért jobb az organikus élelmiszer?

Az utóbbi években számtalan kutatás vette célkeresztbe az organikus termékeket, és vizsgálta a vélt előnyök hitelességét. Az alábbi szempontokból bizonyítottan jobb, ha organikus élelmiszereket fogyasztunk.

Vegyi anyag mentes

Az élelmiszeripar az elmúlt évtizedekben teljesen átalakult. A mesterséges adalékanyagok, a különböző ízfokozók, a növényvédő szerek és az antibiotikumok, illetve hormonok használata általánossá vált. Például a globálisan előállított antibiotikumok közel 80%-át az állattenyésztéshez használják fel.

A bio élelmiszerek legfőbb, és legjobban hangsúlyozott előnye, hogy nem tartalmaz vegyszert és feldolgozása során se kerül bele mesterséges adalékanyag. Emellett bizonyítottan magasabb a bio zöldségeknek és gyümölcsöknek a mikrotápanyag, különös tekintettel az antioxidáns tartalma. Jelentősen csökkenthetjük számos betegség kialakulásának - például a rosszindulatú daganatok - kockázatát azzal, hogy kevesebb vegyipari származékot, illetve több antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe. Emellett jellemzően a bio élelmiszerek íze jobb, és gazdagabb.

Fenntarthatóbb

Környezetvédelmi szempontból nem kérdéses, hogy a bio élelmiszerek jobbak. Szigorú előírása van az organikus termesztési módszernek, aminek az egyik legfontosabb tétele a környezetvédelem. Az organikus élelmiszerek előállítása során nem, vagy jóval kevesebb vegyszer jut a környezetbe, illetve a talajerózió is jóval alacsonyabb. Emellett az organikus termesztési módszerek a monokultúrás növénytermesztés helyett a polikulturális opciót részesíti előnybe, ami pozitívan hat a biodiverzifikációra, különös tekintettel a méhekre.

Az organikus élelmiszerek és termékek előállítása, tárolása, illetve tárolása során nem használnak mesterséges tartosítószert és adalékanyagot. Így ezek a termékek jellemzően jóval érzékenyebbek a szállításra. Ennek következtében a legtöbb bio termék - főleg a friss zöldség és gyümölcs - helyi, illetve szezonális, ami tovább csökkenti az élelmiszer ökológiai lábnyomát és támogatja a helyi gazdaságokat. A szezonális gyümölcsök és zöldségek fontosságáról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen.

Vitatott területek

Bár több tanulmány igazolja, hogy bizonyos tekintetben magasabb a bio élelmiszerek tápanyagtartalma, azonban ezek a mikrotápanyagokra korlátozódnak. A mikrotápanyagokról részletesen a linkre kattintva olvashatsz. A hagyományosnak tekinthető és az organikus élelmiszerek makrotápanyag-tartalma, azaz a fehérje, zsír és szénhidráttartalma között nincs szignifikáns különbség. Tehát az organikus élelmiszerek ugyan jobb minőségűek lehetnek, és valamivel egészségesebbek, viszont nem táplálnak jobban.

A bio élelmiszerek előállítása fenntarthatóbb, viszont kevésbé hatékony és jóval költségesebb, mint a nagyipari. Emiatt egyrészt sokak számára elérhetetlenül drágák lehetnek az organikus élelmiszerek. Másrészt pedig Földünk növekvő népességének az élelmezése csak, és kizárólag bioélelmiszerrel jelenlegi tudásunk szerint nem lenne lehetséges.

Az organikus élelmiszerek jövője

Az tagadhatatlan tény, hogy az organikus élelmiszerek minősége jobb, és összességében egészségesebb, mint a nem bio élelmiszerek. Emellett bár környezetkímélőbb az organikus élelmiszer előállítása, viszont a jelenlegi technológiai tudásunk mellett a Föld népességének az élelmezése nem lenne megoldható kizárólag bio élelmiszerekre hagyatkozva, így kifejezetten nagy kincsnek számítanak.

A jövőben az élelmiszerbiztonság és fenntarthatóság tekintetében további kutatásokra és innovációkra lesz szükség ahhoz, hogy hatékonyabb megoldásokat találjunk. Az agráriumban történő technológiai fejlesztések, az ökológiai lábnyom csökkentése és az élelmiszerelosztás hatékonyságának növelése mind olyan területek, amelyeken előrelépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a jövő generációi számára fenntarthatóbb és egészségesebb élelmiszerrendszert biztosítsunk.