Szezonális zöldségek és gyümölcsök naptárra

2021.04.29

A kiegyensúlyozott és egészséges étrend alapja a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása. Szervezetünk számára a legideálisabb mindig, a friss idényzöldség valamint -gyümölcs. Miért érdemes szezonális terményeket választani?

Szezonális gyümölcsök és zöldségek
Szezonális gyümölcsök és zöldségek

Mit nevezzünk idénygyümölcsöknek és -zöldségeknek?

Az idényzöldség- és gyümölcsfogyasztás alatt azt értjük, amikor olyan terményeket vásárolunk, amelynek éppen szezonja van, azaz a természetes betakarítási időszaka. A gyümölcsök és zöldségek szezonjai az évszakok mentén mozognak elsősorban. A tavaszt leginkább a zsenge zöld zöldségek határozzák meg, a nyarat leginkább a lédús a gyümölcsök uralják, ősszel pedig a lassan termő és tápanyagban gazdag zöldségek veszik át a szerepet.

Miért érdemes a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket választani?

Rengeteg érv szól amellett, hogy az idényterményeket keresd. Első és talán a legfontosabb, hogy ezek a termékek a legegészségesebbek. A természetes napsugarak érlelte gyümölcsök és zöldségek nem csak ízben, hanem vitamin- és tápanyagtartalomban is verhetetlenek. A szezonon kívüli terményeket általában fóliasátrakban termesztik vagy mesterségesen utóérlelik, és gyakran hosszú utat tesznek meg, míg az üzletek polcaira kerülnek.

Emellett az ár se utolsó szempont. Az éppen szezonális gyümölcsöket és zöldségeket kaphatjuk meg az üzletekben és a piacon a legkedvezőbb áron. Egyrészt köszönhető ez annak, hogy nem igényel speciális termesztési módszert, ami ront a zöldség és a gyümölcs minőségén. Továbbá a logisztikai költségek is jelentősen alacsonyabbak, mivel sokkal rövidebb utat tesznek meg a portékák és nem igényelnek hosszú távú raktározást.

Az utóbbi tényező nem csak a vásárlók számára kedvező, hanem Földünket is óvja és nem mellesleg a helyi termelőket támogatod vele. A nem szezonális gyümölcsöket és zöldségeket gyakran több ezer kilométerről exportálják hazánkba illetve speciális vegyszerekkel kezelik őket. Gondoljunk csak a citrusokra, amelyeknek a héja emberi fogyasztásra szigorúan tilos. Az Európai Unión kívülről érkező terményeket gyakran olyan szerekkel kezelik, amelyek használata Európán belül már tiltott.

Szezonális zöldségek naptára

Mikor, melyik zöldségnek van szezonja? Összegyűjtöttük a leggyakoribb hazai idény zöldségeket táblázat formájában. A zöld szín a betakarítási időszakot jelöli, a sárga szín pedig az eltarthatósági időt:

Mi a helyzet a szezonális gyümölcsökkel?

A legnépszerűbb gyümölcsök idénye sajnos rövid időszakra koncentrálódik. Többségük a nyár legmelegebb hónapjaiban hoznak bőséges termést. A zöldségekhez hasonlóan, a legelterjedtebb hazai gyümölcsök szezonját is naptárba foglaltuk, amiben a betakarítási és eltarthatósági idejét jelöltük:

Mit tegyek az ínséges téli időszakban?

Sajnos a novembertől késő áprilisig tartó időszak nem kedvez a szezonális zöldségeknek és gyümölcsöknek, különösen az utóbbiaknak. Azt megszokhattuk, hogy a déli gyümölcsök egész évben rendelkezésünkre állnak, ám minőségük változó. A narancs és több másik déli gyümölcs szezonja novembertől márciusig tart.

Viszont, van egy megoldás, ami egész évben minőségi és tápanyagban gazdag gyümölcs illetve zöldség kínálatot nyújt változatosan. Ez pedig a fagyasztott termékek! Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a zöldségeket és a gyümölcsöket kizárólag fizikai eljárással, közvetlenül a betakarítást követően fagyasztják. Így ugyanolyan egészséges marad hosszú ideig a frissen lefagyasztott élelmiszer.

Az Arrabona-Frigo hűtőraktárában a legszigorúbb előírásoknak és szabványoknak megfelelően több ezer raklapnyi zöldséget és gyümölcsöt. A hűtőház bio-élelmiszer tárolására alkalmas élelmiszer biztonsági rendszerrel is rendelkezik. Válaszd az Arrabona-Frigo professzionális hűtőházi megoldásait!