Miért van szükség élelmiszer-biztonsági szabályozásra?

2021.02.18

Az élelmiszer egyike a világon legnagyobb volumenben forgalmazott termékeknek. Az élelmiszerek piaca, mint sok másik, évről évre egyre inkább globalizálódik. Bolygónk növekvő népessége egyre nagyobb terhelést ró a globális élelmiszerláncra, ami folyamatosan növekszik és bonyolódik. Ezek a megatrendek befolyásolják a tömegtermelést, a szállítmányozást és a forgalmazást is, ami számos élelmiszer-biztonsági veszélyt von maga után. Ebből kifolyólag az élelmiszer-biztonság soha korábban nem volt ilyen fontos, mint napjainkban. 

Élelmiszer-biztonság napjainkban

Ahogy korábbi bejegyzéseinkben ismertettük, már az ókorban felismerték, hogy az élelmiszerek nem megfelelő kezelése, tárolása és fogyasztása súlyos egészségügyi kockázattal jár. Az elmúlt száz évben rohamos léptékben fejlődött az élelmiszer-szabályozási rendszer.

Napjainkra alig van olyan termék, amely jobban ellenőrzött és szabályozottabb lenne, mint az élelmiszer. Végtelenségig lehetne sorolni azon szervezeteket, amelyek abban érdekeltek, hogy biztonságos legyen az előállított étel. Nem véletlen, hogy napjainkban az élelmiszer okozta megbetegedések messze utolsók a sorban.

Az élelmiszer-biztonság jelentősége

Az élelmiszer-biztonság etikailag és gazdaságilag egyaránt rendkívül fontos. A szabályok be nem tartása súlyos következményekkel jár. A vállalat ez esetben kockáztatja a fogyasztó egészségét, valamint jelentős pénzügyi és pénzben nem mérhető kárt okoz magának is.

A visszahívás költsége

A hiányosan betartott élelmiszer-biztonsági protokoll növeli a kockázatát annak, hogy szennyezett élelmiszer kerüljön az ellátási láncba. Amennyiben felfedeznek ilyen terméket az élelmiszer-láncban, a gyártó köteles az árut azonnal visszahívni. A termék visszahívása és a szankciók óriási anyagi terhelést jelentenek a vállalat számára.

Emellett a cégnek szembe kell néznie a fogyasztókkal is. Kutatások szerint az emberek 21 százaléka nem vásárolna újra olyan gyártótól, akit korábban termékvisszahívásra köteleztek.

A fogyasztók veszélyeztetése

Megközelítőleg 200 olyan betegség ismert, ami élelmiszer-biztonsági problémához vezethető vissza. 10-ből egy ember szenved évente étel okozta megbetegedésben, ami élelmiszer-biztonsági mulasztás következménye. Évente 42 ezer ember hal meg olyan ételszennyeződés miatt, ami elkerülhető lenne a szabályok megfelelő betartásával.

Élelmiszer-biztonság az Arrabona-Frigonál

A fagyasztott és hűtött élelmiszerek biztonságos és szabályos tárolása az élelmiszer logisztika egyik legösszetettebb területe. Ezen a kihívásokkal teli területen áll helyt az Arrabona-Frigo nap, mint nap. Folyamatos fejlesztéseinknek és munkatársaink elkötelezettségének köszönhetően, élelmiszer-biztonsági irányítási rendszere megfelel a legszigorúbb hazai és külföldi szabványoknak.

Válaszd az Arrabona-Frigo professzionális élelmiszer logisztikai megoldásait! Állunk rendelkezésedre a raktározás mellett komissiózással, cross-docking szolgáltatással, valamint szabályozott hőmérsékletű felengedtetéssel.


Fordulj hozzánk bizalommal!

Arrabona-frigo-hu

9027 Győr, Hűtőház u. 4.

+ 36 96 514 580

+ 36 30 370 1272

btoth@arrabona-frigo.hu