Cross –docking szolgáltatás alapjai

2021.02.04

Az elmúlt két hétben a hűtőházak alapjait jártuk körbe és azt, hogy milyen funkciókat láthat el. Mai bejegyzésünkben pedig az egyiket emelnénk ki a sok közül, ami a jelenlegi rohanó világában egyre fontosabbá válik. Ez pedig a cross-docking szolgáltatás.

Mi az a cross-docking?

Lényegében a cross-docking szolgáltatás kiváltja a raktározást az ellátási láncban. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség a termékek tárolására, hanem a hosszú távú és költséges raktározást teszi elkerülhetővé.

A termékeket lepakolják a járművekről, szortírozzák a palettákat, és közvetlenül vagy rövid tárolást követően felpakolják a kimenő teherautóra vagy vonatra. Az áruk, amelyek egy irányba tartanak, kevesebb szállító járművel is eljuttathatók a végállomásra. A nagyobb rakományokat pedig több, kisebb és könnyebben kezelhető szállítmányra lehet bontani.


Cross-docking típusai

Előre meghatározott elosztás esetén a termékek célállomása már akkor meg van határozva, amikor elindul a termelőtől. Ez esetben többnyire azonnal, kirakodás és szortírozást követően, újra útnak indul a végállomás felé a szortírozott rakomány.

A másik esetben nincs előre meghatározva az áru végső célja, vagyis a szállítmány valamivel több időt tölt az elosztó állomáson. Ez a kis pihenő viszont nem elvesztegetett idő. Ezalatt a kiskereskedő és a termelő egyaránt több információhoz jut a készletről, az eladási előrejelzésekről és trendekről. Ezáltal hatékonyabban tudják összeállítani a kiszállításra szánt rakományt.

Miért jó a cross-docking rendszer?

Számos előnye van a cross-docking szolgáltatásnak. Jövő héten külön bejegyzésben, részletesen fogunk foglalkozni a témával. Néhány mondatban így lehetne összefoglalni a legfontosabbakat: az áru alig, vagy egyáltalán nem tölt időt egy köztes állomáson. Így a kezelési és tárolási költség jelentősen mérsékelhető, illetve a termékek sérülésének kockázata is minimalizálható.

Cross-docking hűtött élelmiszerek logisztikájában

A cross-docking szolgáltatást elsősorban a hűtött és fagyasztott élelmiszer és áru logisztikájában veszik igénybe. A romlandó és hőmérsékletre érzékeny termékeknél kiemelten fontos tényező az idő és az, hogy minél kevesebbszer legyenek a paletták kitéve a sérülés kockázatának. A cross-docking szolgáltatás magas szintű szakértelmet és modern infrastruktúrát igényel.

Az Arrabona-Frigonál minden feltétel adott. Szakképzett és elhivatott munkatársaink állnak partnereink rendelkezésére. Modern állványrendszerünknek köszönhetően az áruk gyors és dinamikus áramlása biztosított. Szolgáltatás palettánkon továbbá a professzionális rövid és hosszú távú raktározás mellett a "just in time" komissiózás is szerepel. A rakodótér hűtött tranzitzónaként üzemel, ami biztosítja a kirakodás és berakodás során is az alacsony hőmérsékletet, ezzel minimalizálva a termékek minőségromlásának kockázatát.

Válaszd az Arrabona-Frigo professzionális logisztikai megoldásait!


Fordulj hozzánk bizalommal!

Arrabona-frigo-hu

9027 Győr, Hűtőház u. 4.

+ 36 96 514 580

+ 36 30 370 1272

btoth@arrabona-frigo.hu

facebook/coldstorelogistic