Milyen előnyei vannak a cross-docking szolgáltatásnak?

2021.02.11

A cross-docking szolgáltatás napjainkban az egyik kulcstényezője a logisztikának. Múlt heti bejegyzésünkben a cross-docking rendszer alapjait ismertettük. Mai bejegyzésünkben pedig arra adjuk meg a választ, hogy miért már-már nélkülözhetetlen szereplője a logisztikának a felgyorsult világunkban.

Miben különbözik a cross-docking szolgáltatás a hagyományos raktározástól?

A szállítmányozás célja rendkívül egyszerű: A terméket el kell juttatni a célállomásra a lehető legrövidebb idő alatt, a költségek és a sérülések kockázatának minimalizálása mellett.

Hagyományos szálíltás
Hagyományos szálíltás

A hagyományos raktározás megköveteli a termelőtől, hogy készlete legyen, amivel rendelkezésre kell állnia a megrendelő részére. Ezzel szemben a cross-docking rendszer modern technológiát és a professzionális irányítási rendszert ötvözi, hogy létre hozzon egy Just-in-Time szállítmányozási rendszert.

A cross-docking rendszerrel rendelkező raktárak képesek a beérkező rakományt hosszú távú raktározás nélkül, a közvetlenül a megrendelőtől kapott utasítás alapján átpakolni a kifelé menő tehergépjárműre.

Kevesebb árukezelés, minimalizált kockázat

Minél kevesebb kezelésen megy keresztül az áru, annál alacsonyabb a termék sérülésének kockázata. Raktározás, bevételezés és kirakodás közben a legnagyobb odafigyelés mellett is keletkezhetnek sérülések a palettákon. Számos vállalat számára nem költséghatékony a teljesen megrakott kamion útnak indítása, emiatt a less-than-load szállítást alkalmazzák. Vagyis az árud több raktáron is keresztül megy, mire eléri a célt.

Cross-docking szolgáltatás esetén a raktározás folyamata kiesik, a rakományt közvetlenül a raktárba érkezése után átrakodják a célállomás felé tartó járműre. Legfeljebb rövid távú tárolásra van szükség. Így az áruk kezeléséből származó áru veszteség és a minőségbeli romlás kockázata jelentősen csökkenthető.

Cross-docking rendszer működése
Cross-docking rendszer működése

Költségcsökkentés cross-docking szolgáltatással

Ahhoz, hogy az árut hosszú távon tárolhasd, négyzetméter alapon rakteret kell bérelned logisztikai partneredtől. Ez sok esetben felesleges. Cross-docking szolgáltatás igénybevételével elkerülhető a hosszú távú raktározás, ami jelentős költségcsökkentést jelent.

Nem csak a költségeket csökkentjük, hanem az átfutási időt is

A logisztika területén - különösen igaz ez a hűtött élelmiszerek piacára - az idő az egyik legszűkösebb erőforrás. A cross-docking rendszer nyújtotta Just-in-time szolgáltatás legnagyobb előnye, hogy jelentősen csökkenti az időt, ami alatt az áru eljut a célállomásig. Az árut azonnal útnak lehet indítani, ha rendelés érkezik. Amikor elérkezik a cross-docking raktárba, azonnal vagy rövid időn belül átrakodják a kifelé tartó kamionra és már indul is tovább a célállomásra.

Nem csak a szállítási időt minimalizáljuk

A szállítmányozás, ahogy korábban említettük, rendkívül időigényes. A szállítás, a ki-, és berakodás mellett az áru előkészítése is rengeteg időt igényel. Az áru becsomagolása, felcímkézése, eljuttatása és nyomon követése a célállomásig mind-mind rengeteg időt és figyelmet követel magának. A cross-docking szolgáltató mindezt átvállalja, hogy a termelő a saját kompetenciájára tudjon fókuszálni.

Szakképzett munkatársainknak és a folyamatos modernizációnak köszönhetően az Arrabona-Frigonál minden adott a cross-docking szolgáltatáshoz. Modern állványrendszerünk kiválóan alkalmas dinamikus árubevételre és -kiadásra, valamint professzionális komissiózási szolgáltatásunkkal a szállítmány rakodása precíz és gyors. Emellett a beérkező áruk címkézését is meg tudjuk oldani saját vonalkód rendszerünkkel, így biztosítva a rakomány nyomonkövethetőségét.

Válaszd az Arrabona-Frigo professzionális hűtőházi megoldásait!


Fordulj hozzánk bizalommal!

Arrabona-frigo-hu

9027 Győr, Hűtőház u. 4.

+ 36 96 514 580

+ 36 30 370 1272

btoth@arrabona-frigo.hu