A szezonális ingadozások kezelése a hűtési láncban

2024.05.29

A hűtési lánc eleve egy kihívásokkal teli terület. A romlandó áruk biztonságos szállítása nap mint nap komoly feladat a szállítmányozók, és a raktárlétesítmények számára egyaránt. Nyári melegben ez a feladat még bonyolultabbá válik, mivel a hőmérséklet-szabályozott termékek mozgatása jóval több tervezést és szervezettséget igényel, mivel nyári szezon további nehézségeket okozhat.

Szezonális nehézségek az ellátási láncban

A nyári szezon a az ellátási lánc, azon belül is különösen a hűtési lánc egyik legforgalmasabb időszaka az ünnepi szezont követően. Emellett az egyre forróbb nyarak se könnyítik meg a romlandó élelmiszerek szállításának folyamatát. Milyen nezségeket tapasztalhatunk a hütési láncban a nyári szezonban?

Nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a hűtőkonténerek

A "régi szép időkben" a tömör jégtömböket halmoztak zárt konténerekbe, hogy minimalizálják az áru minőség romlását. Ma már korszerű, hatékony hűtő rendszereket használunk, amelyek egy zárt rendszerben működnek, hogy eredményesebben szabályozzák a hőmérsékletet. Azonban, akárcsak az otthoni légkondicionálóknak, a hűtőkonténerek is nehezebb dolguk van, ha emelkedik a hőmérő higanyszála. A közvetlen napfény hatására a külső panelek felforrósodnak, ami fokozatosan növeli a belső hőmérsékletet, ami próbára teszi a hűtőrendszert.

Magasabb karbantartási költségek

A nyári hőség miatt a hűtőrendszerek gyakrabban szorulnak karbantartásra, mivel - ahogy korábban is írtam - a magasabb külső hőmérséklet miatt jóval nagyobb intenzitással kell működnie. Emiatt sűrűbben kell a rutin szervízeléseket elvégezni, hogy elkerüljék a nagyobb rendszer hibákat. Míg télen egy hűtőkonténer meghibásodása esetén a fuvarozónak több ideje van biztonságosan eljuttatni a konténer tartalmát egy hűtött raktárba, addig nyáron jóval kevesebb idő áll rendelkezésre. A tikkasztó hőségben, és a tűző napon a hőmérséklet pillanatok alatt felkúszik, ami katalizátorként hat a baktériumok elszaporodására.

Megnövekedett átfutási idő

Nyáron szinte borítékolható, hogy a szállítási, és átvételi ütemtervek késnek. Sok raktár, és kereskedő a nyarat használja ki, hogy karbantartási, bővítési és egyéb építési projektbe fogjon. A száraz árukat ez nem veszélyezteti, azonban a fagyasztott termékeknél a pár órás csúszás is komoly problémát jelenthet a meleg évszakokban.

Szezonális kereslet

A nyári hónapokban jelentősen nő a kereslet az olyan szezonális termékek iránt, mint a jégkrém, fagylalt. Emellett a fagyasztott kész és félkész élelmiszerek iránt is nő a kereslet, mivel a nyári szünetben sok gyerek otthon van, és sok szülők az egyszerűen elkészíthető termékeket keresik a polcokon. Emiatt szállítmányozóknak fel kell készülniük a nagyobb szállítási mennyiségekre, a raktáraknak pedig nagyobb mennyiségű áru fogadására.

Hogyan kezeljük a nehézségeket?

Kereslet előrejelzés

Az adatelemzés fontos szerepet játszik az igények előrejelzésében. Használjon korábbi évek értékesítési adatait és piaci trendeket a várható kereslet pontos becsléséhez. Ötvözzük ezt az információt a valós idejű adatokkal és piackutatással, hogy felkészüljünk a várható kereslet ingadozásra. Ehhez segítségül hívhatjuk a mesterséges intelligenciát, amiről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen.

Munkaerő rugalmas kezelése

A szezonalitás miatt megugró szállítási volumenek kezelését ideiglenes vagy szezonális munkaerő felvételével könnyebben kezelhetjük A hatékonyság érdekében ne az utolsó pillanatban kapkodjunk, hanem előre tervezzük meg a felvételi folyamatot, az oktatást és az időbeosztásra is készítsünk több tervezetet.

Karbantartási stratégia

A hűtőkonténerek és hűtőházak karbantartása kritikus fontosságú. Készítsünk pontos ütemtervet az eszközök rendszeres és alapos karbantartására, hogy elkerüljük a komoly meghibásodásokat. Emellett folyamatosan monitorozzuk a hűtési rendszer teljesítményét, aminek köszönhetően azonnal értesülhetünk egy-egy meghibásodásról és minimalizálni tudjuk a kárt.

Rugalmasság, valós idejű tervezés

Legyünk rugalmasak a szállítási menetrendek és stratégiák kialakításában. Az igények változásának megfelelően optimalizálja a kapacitáskihasználást, például ne féljünk kisebb, de gyakoribb szállítmányokkal kezelni a kereslet ingadozást. Továbbá mindig fordítsunk időt alternatív szállítási útvonalakat és megoldásokat keresésére, hogy a forgalmi, vagy egyéb akadályok elkerüljük. Ehhez segítséget nyújthatnak a valós idejű adatokkal dolgozó, gépi tanuláson alapuló útvonaltervező szoftverek, aminek a hatékonyságáról korábbi cikkünkben írtunk részletesen

Összegezve

A nyári szezon egy komoly tesztet jelent a hűtési lánc minden résztvevője számára, ahol a felkészültségről, és rugalmasságról kell számot adni. A váratlan hőmérséklet-ingadozások, a megnövekedett szállítási igények, a karbantartási költségek és az átfutási idők növekedése, mind olyan hátráltató tényező, amit csak gondos tervezéssel, és megfelelő alkalmazkodási képességgel lehet semlegesíteni. A felkészülést nem akkor kell elkezdeni, amikor megérkezett az első nyári hőségriadó, hanem a szezont megelőző hónapokban már a rajthoz kell állni.