A 9 leggyakoribb raktártípus - 1. rész

2022.06.09

Legegyszerűbben fogalmazva a raktár nem más, mint egy hatalmas épület, ahol a különböző termékeket ideiglenesen tárolnak. Azonban ez a valóságban már nem ilyen egyszerű. A különböző iparágak más és más igénye van a raktár létesítménnyel szemben. Erre válaszul a legtöbb raktár üzemeltető vállalkozás is egy-egy speciális igény kielégítésére fókuszál inkább. Lássuk a 9 leggyakrabban előforduló raktár típust!

Az első 5 raktártípus
Az első 5 raktártípus

A különböző vállalatoknak a raktározással szemben támasztott igénye nagyban eltér egymástól. Nemcsak a termék típusa befolyásolja az ideális raktár kiválasztását egy-egy vállalkozás esetén. A cég mérete, az áru volumene, és még sok további egyéb tényező döntő szempont lehet.

Egy globális gyógyszergyártó cégnek teljesen más a szükséglete, mint egy szintén óriási szervezetnek számító lakberendezési vállalatnak. De például egy IKEA méretű cégnek is nagyban eltérnek a preferenciái egy kisebb, helyi szinten működő bútor kereskedés igényeitől, miközben a két cég termék kínálata közel hasonló.

Lássuk mit kínál a logisztikai szektor számukra!

Közraktár

A közraktárakat - ahogy a neve is sejtetti - az állam vagy annak valamely szervezete üzemelteti, és bocsátja használatra a piaci szférának. A közraktárak felügyeletét Magyarországon a Budapest Főváros Kormányhivatala Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztály látja el.

A közraktárakat vállalatok, illetve magánszemélyek is igénybe vehetik. Az állam által biztosított raktárak legnagyobb előnye, hogy a magánszektorral szemben jóval költséghatékonyabb. Ezért elsősorban kisebb induló vállalatok szokták igénybe venni, és legtöbbször csak ideiglenesen, mivel ezek a létesítmények hasonlítanak a legjobban a klasszikus értelemben vett raktárakkal. Technológiailag sokszor elmaradottak, és kissé "csupaszok".

Közraktár
Közraktár

Privát raktárak

Számos vállalat a saját raktár üzemeltetését részesíti előnyben. Ez a lehetőség elsősorban az óriási vállalatok számára kecsegtető és elérhető, mivel egy raktár létesítmény felépítése , illetve üzemeltetése rengeteg erőforrást igényel. Viszont az sem véletlen, hogy a legtöbb nagykereskedő vállalja ezeket a költségeket.

A saját raktár tökéletes választás hosszútávú raktározásra. Sokkal nagyobb a cég kontrollja a raktárkészlete felett, és nincsenek kitéve a piaci szeszélyeinek. Emellett egy exkluzív helyszínt is biztosíthatnak üzleti tevékenységüknek egy modern raktár révén, ami a cég presztízsét is emeli.

Szövetkezeti raktárak

Számos példa akad, amikor jellemzően hasonló portfolióval rendelkező vállalkozások hoznak létre egy közös tulajdonú raktár létesítményt. A kooperáció révén megoszlik a raktár megépítésével járó - sokszor elképesztő nagyságú - költség, valamint hosszú távon is gazdaságosabb a fenntartási költségek megosztása.

Ez a raktározási forma elsősorban a mezőgazdasági ágazatokban terjedt el. Hazánkban például a pincészetek körében örvend nagy népszerűségnek. Sok kisebb-nagyobb pincészet egy-egy közös raktárban tárolják termékeiket, valamint kapacitás felesleg esetén a szabad rakterület bérbeadásával tudják kompenzálni a raktár üzemeltetéssel járó költségeket.

Intelligens raktárak

Ahogy a korábbi cikkünkben írtuk, a technológiai fejlődés a raktározást se kerüli el. A részben és teljesen automatizált raktárak egyre népszerűbbek a keresleti oldalon, aminek eredményeképpen egyre több jelenik meg a piacon, ami nem véletlen. Az automatizációnak köszönhetően kizárhatják az emberi hibákat és a készletezés is sokkal pontosabb, aminek az az eredménye, hogy a raktár sokkal hatékonyabban működik és a balesetek száma is jóval alacsonyabb.

A legmodernebb raktárakban a folyamat majdnem teljes egésze automatizált, amit a mesterséges intelligencia irányít. A központi számítógép kezeli a robotokat, gépeket és drónokat amelyek csomagolják, készletezik, valamint ki,- és beszállítják az árukat. Ez elsősorban a magas bekerülési költség miatt szintén az olyan óriás vállalatokra jellemző mint az Amazon, vagy a Tesla.

Összevont raktár

Ez a raktár típus inkább egy nagy elosztó helyhez hasonlít. Ezekben a létesítményekben a különböző vállalatoktól származó árukat tömörítik egy helyre, majd egy nagyobb - ezáltal költséghatékonyabb - szállítmány formájában küldik tovább a meghatározott helyre.

Ez raktározási forma a kisebb és új vállalatok számára lehet rendkívül vonzó, amelyek alacsonyabb volumenben gyártják termékeiket. Az összevont raktár igénybevételéve gazdaságosan célba tudják juttatni a kisebb szállítmányokat is. Azonban hátulütője is van a dolognak, ugyanis sokszor tovább tart a termék célbajuttatása, illetve a kiszállítás helye is sokkal rugalmatlanabb.

További raktártípusok

Szerencsére a különböző vállalatok ennél jóval több fajta raktártípus közül válogathatnak. Jövő héten érkezzünk a lista második felével, ahol az egyik legfontosabb, és egyben legösszetettebb raktár típusról is szó lesz.