A Baromfi Világnapja

2020.05.08

Mindannyiunk életében meghatározó a baromfi vagy a tojásfogyasztás, előkelő helyet foglalnak el egy háztartás bevásárló listáján. A baromfi termékek az Arrabona-Frigo életében is fontos szerepet játszanak, hiszen partnereink többféle, csirkét tartalmazó gyorsfagyasztott terméket küldenek raktározásra hűtőházunkba.

A nemzetközi világnap bevezetését a Baromfi Termék Tanács(BTT) kezdeményezte, és a javaslatot az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC), a Nemzetközi Baromfi Tanács (IPC) és a tudományos baromfi világszervezet (WPSA) is támogatta. Az általában május elején megtartott világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb pozíciót töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában. A jövő mezőgazdaságának, élelmiszer-termelésének ugyanis óriási feladata lesz a Föld egyre növekvő népességének eltartása és élelmiszerigényének kielégítése. 

A világ baromfihús-termelése az egyik legdinamikusabb növekedést produkálta az állati termékek közül. A hazai baromfiágazat az állattenyésztésben a legnagyobb termelési értéket állítja elő. Csupán az élő állatokat és az étkezési tojást számolva ez eléri a 320-330 milliárd Ft-ot, a feldolgozott(beleértve a hűtött és gyorsfagyasztott) termékek értéke ennek a duplája. 

A magyar vágóállat-termelés kétharmadát a baromfiágazat adja. Az ágazat húsfogyasztásban betöltött szerepe és aránya egyre inkább növekszik, így néhány éven belül a legnagyobb arányban fogyasztott húsféleség lesz. A hazai egy főre eső éves baromfihús-fogyasztás a 90-es évek derekától megelőzi a sertéshúsfogyasztást, jelenleg előbbi 30 kg-ra, a sertéshús-fogyasztás pedig 25 kg-ra tehető.

A koronavírus-járvány miatt - a felvásárlási láznak köszönhetően - előbb hiány keletkezett csirkehúsból, most pedig inkább kínálati piac van, szerte Európában, ez lenyomja az árakat. 

Március óta szárazáru raktárunk és hűtőházunk teljes kapacitással üzemel, számos mélyhőmérsékleten tárolt baromfi termék nélkülözhetetlen logisztikai állomásaként. Raktárunkban megtalálhatóak a fagyasztott prémium csirkemell és panírozott csirke falatok, melyek nagy népszerűségnek örvendenek webáruházunk vásárlói körében. Hűtött hústermékeink magas minőséget képviselnek és könnyen elkészíthetőek sütőben is, praktikusan sütőpapíron. 

Tegyen Ön is egy próbát és kóstolja meg gyorsfagyasztott csirkecomb burger vagy csirkemell szeletünket a baromfi világnap alkalmából!