A biztonság-központú vállalati kultúra alapjai a raktárban

2021.07.29

A biztonságra összpontosító vállalati kultúra segíti a céget, hogy elkerülje a munkahelyi baleseteket és fenntartsa a dolgozók produktivitását. Ha egy alkalmazott megsérül munka közben, az több tekintetben is hátrányos a vállalat számára. Hogyan építheted bele a vállalati kultúrába a munkahelyi biztonságot?

Miért fontos beépíteni a vállalati kultúrába a biztonságot?

A munkahelyi balesetek nem csak pénzben kimutatható veszteséggel járnak a vállalkozás számára. A sérülések miatt kiesett munkaórák és az esetleges pereskedések jelentős anyagi kárt jelentenek a cég számára, emellett a presztizsveszteség is számottevő lehet.

Azokat a raktárakat, ahol gyakoribbak a balesetek vagy súlyosabb kimenetelűek, a partnerek és a leendő munkavállalók is fenntartásokkal kezelik. Egy incidensektől mentes raktár vonzóbb a partnerek számára, mivel úgy érzik, az ő termékük is biztonságban van. Illetve a leendő munkavállalók számára is szimpatikusabb egy biztonságos és jó hírű munkahely.

Milyen a biztonság-központú vállalati kultúra?

A biztonságra fókuszáló vállalati kultúra alapja, hogy a cég minden munkatársa - az alsótól a legfelsőbb szintig -, részt vegyen a biztonsági gyakorlatokon. A biztonságnak nem egy mellékes megjegyzésnek kell lennie, ami csak házirend címszó alatt ki van függesztve, hanem a középpontban kell állnia.

A biztonsági előírások ismerete mellett, szükség van a megfelelő vállalati kultúrára is. Ez azért fontos, hogy a biztonsági előírások a gyakorlatba is beépüljenek, ezáltal minimalizálni tudjuk a balesetek kockázatát. Fontos, hogy a dolgozók aktívan részt vegyenek a biztonsági oktatásokon és gyakorlatokon, ami alapjául szolgál a biztonságos vállalati kultúra megvalósításának.

A kívánt vállalati kultúra eléréséhez fontos, hogy kiváló minőségű munkaeszközökbe ruházzunk be. Ez egyértelmű üzenet a munkavállalók felé, hogy a cég számára fontos a biztonságuk és a minél jobb munkakörülmény megteremtése. A korszerű eszközök minimalizálják biztonsági kockázatokat és a munkavállalók is elkötelezettebbek lesznek, ha a modern felszerelések megkönnyítik munkájukat.

Honnan tudod, hogy a biztonságos vállalati kultúra irányába halad a céged?

  1. Az alkalmazottak tisztában vannak a munkakörükkel. A munkahelyi biztonság egyik fontos tényezője, hogy a dolgozók tisztában vannak a felelősség körükkel és tudják, hogy kit kell keresni, ha kérdésük vagy aggályuk van.

  2. Van részletes eljárásrend balesetek és betegségek esetén. Ha bármilyen baleset történik a raktárban fontos, hogy meghatározott sémák mellett vizsgáljuk meg az esetet és dokumentáljuk, hogy a hasonló szituációk elkerülhetőek legyenek a jövőben.

  3. A baleset megelőzése a legfontosabb. Ha bárki a személyzeten belül potenciális veszélyforrást észlel a raktárban, azonnal jelenti az esetleges problémát. Egy munkahely, ami a biztonságra törekszik a baleset forrását az incidens megtörténése előtt semlegesítik.

  4. A munkavállalók ismerik a raktár biztonsági és egészségügyi előírásait. Ha a dolgozók elsajátítják a raktár biztonsági és egészségügyi előírásait, akkor nagyobb valószínűséggel fogják azokat munka közben betartani is. A biztonságra fókuszáló vállalkozás ösztönzi a munkavállalókat, hogy fontosnak találják a biztonsági előírásokat és érdekelje is őket.

  5. A vezetőség is elkötelezett. A raktár vezetői határozzák meg a szervezet egészének magatartását és a biztonsági előírásokhoz való hozzáállását. Az alkalmazottak észreveszik, ha a vezetők és a feletteseik nem veszik komolyan a biztonsági szabályokat. A vezetők példamutatásával a munkavállalók könnyebben tudják adaptálni a biztonsági előírásokat, ami elősegíti a biztonság központú vállalati kultúra megteremtését.

  6. Kristálytiszta célok meghatározása. Az összes alkalmazott számára egyértelmű elvárásokat kell meghatározni és tiszta célokat kell kitűzni. Azokban a raktárakban, ahol egyértelműen meg vannak határozva a biztonsággal kapcsolatos kötelezettségek, sokkal kisebb valószínűséggel történik baleset. Ha van írásos terv, ami meghatározza a raktár céljait és annak elérésének módját, elősegíti a megfelelő vállalati kultúra kialakulását.

Cikkünk folytatását a jövő héten olvashatod. A soron következő bejegyzésből a biztonság központú vállalati kultúra további ismérvei mellett azt is megtudhatod, hogyan tudod adaptálni őket a raktáradban. Iratkozz fel és tarts velünk!