A raktárak szerepe az ellátási láncban

2023.03.31

A raktárak stratégiai szerepe megkérdőjelezhetetlen a logisztikában. Számtalan módon könnyíti meg az ellátási lánc összes szereplőjének a munkáját. Laikusként kimerülhet ez abban, hogy a raktár lehetővé teszi a termékek hosszú és rövidtávú tárolását. Azonban a raktár szerepe ennél jóval nagyobb.

Biztonságos tárolás

A raktárak biztonságos helyet nyújtanak a különböző termékek számára a gyártás és a szállítás között. A raktározással foglalkozó cégre bízott árunk a legjobb kezekbe kerül. Ezek a vállalkozások sok éves tapasztalattal rendelkeznek a logisztika területén, és legtöbbször a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák. Ennek köszönhetően a rájuk bízott készletünk megőrzi minőségét legyen szó rövid, vagy hosszú távú tárolásról.

A raktárak szerepe az ellátási láncban
A raktárak szerepe az ellátási láncban


Emellett a raktárak nemcsak a termékek minőségének megőrzésére helyez hangsúlyt. A legtöbb raktár létesítmény korszerű biztonsági rendszerrel van felszerelve, így nem kell tartanunk sem a vandalizmustól, sem lopástól.

Optimális rendeléskezelés

A raktárakat úgy tervezték meg, hogy minél hatékonyabban tudják a rendeléseket kezelni. Az épület kialakítása és a technológiai vívmányok segítségével, hogy a komissiózási folyamatok a lehető leggyorsabbak legyenek. Ez lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű árut lehessen kiadni, vagy bevételezni a raktárba rövid időn belül.

Így, ha szükségünk van akár nagyobb mennyiségű árura, akkor a raktározással foglalkozó cégek rugalmasan, és gyorsan teljesíteni tudják kérésünket. Továbbá, ha a termelés nem igazodik a kereslethez, akkor lehetőségünk nyílik arra is, hogy gyorsan biztonságba helyezzük a felesleges készletet.

Ha pedig a kereslet hirtelen megugrik, akkor arra gyorsan és rugalmasan tudunk reagálni, amennyiben árunkat egy professzionális vállalkozásra biztuk, ami képes megrendelésünket hatékonyan kezelni.

Gazdasági előnyök

A raktározás optimalizálja az ellátási láncot és számtalan gazdasági előnyt nyújt a vállalkozások számára. Egyrészt, csökkenti a szállítási költségeket azzal, hogy elosztó központként funkcionál. Másrészről pedig a lehetőséget nyújt a szezonális kereslet kiegyenlítésére a termékek költséghatékony tárolásának köszönhetően.

Kockázatkezelés

A raktár megóvja a vállalkozásokat a piaci ár és kereslet ingadozástól, ami nagyobb mozgásteret ad a kockázatkezelésnek. Ha egy cikk iránt csökken a kereslet, akkor a többletet megfelelő kezekbe helyezhetjük, ami romlandó termékek esetén különösen fontos.

Továbbá nagy valószínűséggel a raktárban található termékeink biztosítva vannak, ezért természeti katasztrófa vagy lopás esetén számíthatunk kártérítésre.