Biztonságos vállalati kultúra a hűtőházban

2023.09.07

A biztonság a hűtőlánc minden folyamatában kulcsfontosságú, mégis mindig akad olyan probléma, ami fejtörést okoz a vezetőségnek, és nagy eséllyel keresztbe tesz a zökkenőmentes raktár üzemeltetésnek. A belső "biztonságközpontú vállalati kultúra" kialakításával a hűtőházunkban minimalizálni tudjuk azokat a tényezőket, amelyek kockáztatják a dolgozók egészségét, illetve jólétét, a termékek minőségét és a munkafolyamatok hatékonyságát.

Miért van szükség rá?

A raktárban dolgozók minden nap számtalan biztonsági kockázatnak vannak kitéve. A komissiózás során a folyamatos repetitív mozgás és a sokszor hatalmas anyagmozgató berendezések üzemeltetése csak néhány, a leggyakoribb veszély forrás közül. Az alkalmazottak egészségének és jólétének, cégünk hírnevének, a vállalati eszközöknek és a működési környezetnek a biztosítása érdekében a valódi "biztonsági kultúrára" van szükségünk.

A biztonságos vállalati kultúra csak úgy működhet, ha a szervezet minden szintje - a raktári dolgozótól a vezérigazgatóig - ismeri, elfogadja és azonosulni tud vele. Ahhoz, hogy hatékony legyen, a be kell építeni a vállalat DNS-be és a mindennapok szerves részévé kell tenni.

Biztonsági kockázatok a hűtőházban

A hűtőházban végzett munka komoly kockázatokat rejt magában már rövidtávon is. A hideg ellen testünk többféleképpen védekezik, egyrészről a bőrünkben és végtagjainkban futó vérerek összehúzódnak, hogy belső hőmérsékletünket minél jobban megőrizhesse.

Viszont ennek következményeképpen fizikai teljesítő képességünk és mozgás koordinációnk is csökken. Bőrünkön pedig fájdalmas fagysérülések alakulhatnak ki a hideg és az elégtelen vérellátás miatt. A reszketés is testünk védelmi funkciója, amivel fűteni próbálja magát. Viszont ez jelentős oxigén felhasználással jár, aminek következtében agyunknak nem jut elég oxigén, ami miatt szellemi teljesítőképességünk is számottevően csökken.

A hűtőházi munkavégzés szabályainak figyelmen kívül hagyása nemcsak rövidtávon jelent egészségügyi kockázatot a munkavállaló számára. A hidegben végzett munka megfelelő óvintézkedések hiányában hosszútávon súlyosbítja a reumás tüneteket, növeli az érszűkület esélyét és asztmát okozhat.

Hogyan teremtsük meg a hűtőházban a biztonságos vállalati kultúrát?

Hozzunk létre egy csapatot, ami a biztonságért felel

Alakítsunk ki egy csapatot, aminek a célja a biztonsági kultúra kialakítása, kommunikálása és kötelezettségek ellenőrzése. A csapat tagjainak feladata a vállalat biztonságot célzó programok és kezdeményezések népszerűsítése, kommunikálása, valamint a munkatársak meghallgatása és a folyamatos fejlesztési lehetőségek keresése.

Állítsunk fel egy jól kialakított jelentési rendszert

Incidensek a legbiztonságosabb raktárban is előfordulnak. Ha ezeket megfelelően dokumentáljuk, akkor megoldást találhatunk arra, hogy elejét vegyük a hasonló baleseteknek és problémáknak.

A létesítmények közötti információ megosztással a vezetők együttműködhetnek a legjobb gyakorlatok kidolgozásában, biztosítva, hogy a jól bevált biztonsági protokollok vagy technológiai megoldások gyorsan elterjedjenek a vállalat különböző létesítményében és telephelyén.

Fordítsunk nagy hangsúlyt az onboardingra

A legkönnyebben akkor tudjuk a biztonságot a dolgozó munkájának szerves részévé tenni, ha a már az első pillanatban nagy hangsúlyt fektetünk rá. Ezért az új alkalmazott betanításánál és képzésénél prioritást kell élveznie a biztonsággal kapcsolatos tudnivalók.

A törvényi előírásoknál - amit sokan elmulasztanak - jóval több kell ahhoz, hogy kiépítsük a biztonságos vállalati kultúrát hűtőházunkban. A képzésnek minden egyes munkakörben ki kell térnie a lehetséges kockázatokra és veszélyekre. Továbbá az alkalmazottaknak meg kell ismerni és el kell sajátítani azokat a jól bevált gyakorlatokkat, amivel a munkafolyamatok során minimalizálhatják a balesetek kockázatát.

Az onbooardingnak a vállalkozás működésének részletes bemutatástól kezdve, konkrét, többnapos mélyreható tanfolyammal kell záródni, ahol csak az kap tanúsítványt, aki az adott munkakörre megfelelő.

Folyamatos tanulás

A biztonsági képzésnek folyamatosnak kell lennie, illetve az oktatási anyagot is rendszeresen felül kell vizsgálni és szükség szerint frissíteni kell. Ahogy az egyes munkakörök vagy a munkakörnyezet változik, úgy kockázatértékelést kell végezni, hogy tudjuk, miként változtak a potenciális veszélyforrások. Ennek az információnak a birtokában pedig a programokat és irányelveket fel kell frissíteni, illetve a képzéseket ki kell egészíteni.

Elismerés

A hűtőház menedzsmentjének észre kell venniük azokat az egyéneket, illetve létesítményeket, ahol megvalósultak a biztonsággal kapcsolatos célok. Az itt dolgozó személyeket, vagy csapatokat elismerésben kell részesíteni, mivel egy jelentős mérföldkövet értek el ezzel. A megbecsülés érzése pozitív megerősítésként szolgál számukra és ösztönzően hat a többi alkalmazott számára.


Következő cikkünkben azokkal a konkrét és gyakori veszélyforrásokkal foglalkozunk, amik útját állják a biztonságos vállalati kultúrának a hűtőházban.