Érdekességek a logisztika világából

2023.11.17

A logisztikai szektor a világ egyik legnagyobb és legfontosabb iparága. Becslések szerint, a globális GDP 12 százalékát a logisztikai szektor állítja elő. Nem meglepő módon számtalan meglepő érdekességet tartogat a szektorban dolgozók, és a laikusok számára egyaránt.

Elképesztő mennyiségű áru utazik a világtengeren

Éves szinten elképesztő mennyiségű áru utazik világszerte a sokszor elképesztő méretű teherhajókon. A globális szállítmányozás 80 százaléka vízen megy végbe, ami évente - 2021-es adat - körülbelül 11 milliárd tonnányi áru célba juttatását jelenti. 30 évvel ezelőtt, 1990-ban mindösszesen "csak" 900 millió tonna volt.

Azóta sok minden változott, köztük a teherhajók méretei is. Míg a második évezredet megelőzően a konténer hajók átlagos kapacitása 11 millió tonna körül mozgott - ami szintén nem kis teljesítmény -, addig 2021-ben egy-egy teherhajó átlagosan 293 millió tonna árut képes szállítani. Napjainkban a legnagyobb teherhajókon az Eiffel torony vagy 517 millió tonnányi áru is kényelmesen elfér. A top listát a linkre kattintva tekintheted meg.

Legnagyobb mennyiségben szállított áru

Valószínűleg az senkit nem lep meg, hogy az élelmiszerek, az elektronikai cikkek, bútorok és a ruhák a legnagyobb volumenben szállított áru. Az élelmiszerek közül egy termék magasan kiemelkedik, ami nem más, mint a banán. A déli gyümölcsből évről évre egyre többet termelnek, 2021-ben összesen 125 millió tonna banánt termesztettek elsősorban Dél-amerikában.

Ennek az elképesztő mennyiségnek a döntő többsége hajóra kerül, hogy eljusson a világ minden pontjára. A legnagyobb felvevőpiac az Európai Unió 5,8 tonnával, az Egyesült Állam több, mint 4 millió tonnával, és Kína 2,3 tonnával.

Az egyik legnagyobb iparág

A logisztikai szektor - amibe a raktározás és az áruszállítás tartozik csak bele - az egyik legnagyobb ágazat a világon. Éves szinten több, mint 10 trillió dollár (összehasonlításképpen: Magyarország GDP-je 0,182 trillió dollár) értéket teremt, ami becslések szerint a globális GDP 12 százalékát teszi és folyamatosan növekszik.

A fejlett országokban a betöltött munkahelyek 8-10 százaléka a logisztikai szektorban van. Például Kínában 18 millióan, USA-ban 5,8 millióan (munkahelyek 11 %-a), Brazíliában 5 millió, Németországban 1,8 millió, Angliában 1,7 és Lengyelországban 1,1 millióan foglalkoznak raktározással vagy szállítmányozással. Az Európai Unióban összesen körülbelül 11 millióan dolgoznak a szektorban, ami a munkahelyek 8 százalékát teszi ki. (Forrás)

A legdrágább raktárak

A világ legdrágább városainak listáját Szingapúr vezeti, amit Hong Kong, Shanghai, és New York követ. Ha viszont az áruk raktározásáról van szó, akkor nem kell olyan messzire menni. A világon legdrágábban London környékén tudunk raktárt bérelni. Anglia ezen területén átlagosan 450 dollárt kell fizetnünk 1 m² rakterületért évente. Az élmezőnybe tartozik többek között Sydney, Los Angeles, Hong Kong és New Jersey, ahol 290 és 300 dollár között mozog az éves raktározási díj. Összehasonlításképpen, Budapest környékén átlagosan 68 dollárt kell négyzetméterenként fizetni évente, ha raktározni szeretnénk.

A legnagyobb raktár

Az Amazon a világ legnagyobb elektronikus kereskedelemmel foglalkozó vállalkozása, így nem meglepő módon, az Amerikai székhelyű cég rendelkezik a világ legnagyobb raktáraival is. 2023-ban globálisan 355 nagyobb raktárt üzemeltet a cég, amelyeknek össz területe majdnem 30 millió négyzetmétert tesz ki, amin Budapest 14 legkisebb kerülete elférne.

Ezek közül méretével kiemelkedik a Tennessee államban felhúzott MQY1 jelölésű raktár 334 ezer négyzetméteres alapterületével. A raktár területén ha szűkösen is, de elférne a világ legkisebb állama, a Vatikán. A világ legnagyobb raktárainak listáját a linkre kattintva tekintheted meg.