Hogyan kezeljük az üzemanyagár ingadozását?

2023.03.03

Az üzemanyagok árának görbéje az elmúlt években leginkább hullámvasútra emlékeztet Az elemzők számára is komoly nehézségekbe ütközik a trendek előrejelzése, nem hogy a vállalatoknak. Ezért jó, ha megtesszük a szükséges lépéseket, hogy mérsékelni tudjuk a veszteségeket, ha hirtelen felemelkedik az üzemanyag ára.

Bár jelenleg az üzemanyag árak negatív tendenciát mutatnak, azonban lehetetlen lenne messzemenő következtetéseket levonni. Jelenleg számtalan tényező befolyásolhatja látványosan, szinte egyik pillanatról a másikra.

Például a kínai kormány aktuális, COVID-dal kapcsolatos korlátozásai is nagyban befolyásolják. Az elemzők szerint, amennyiben engednek a korlátozásokból, azzal az üzemanyagár újra látványos emelkedésnek fog indulni. De ez csak egy, a végtelen paraméter közül, ami jelentős hatással lehet az árakra.

Üzemanyag felár

Érdemes fontolóra venni az üzemanyag felár bevezetését. A régi partnerekkel tárgyalóasztalhoz kell ülni, hogy a meglévő szerződéseket újra tárgyaljuk, az új partnerek esetén pedig legyen a megállapodás része ez.

Természetesen nem egyszerű feladat a közös megegyezés, ha plusz költségről van szó, de az üzemanyagár egy olyan tényező, ami mindenki számára látható, és emiatt könnyebben magyarázható. Ha csak egy kisebb összegben tudunk megegyezni, már az is mérsékelheti a kiadásokat.

Alkalmazzunk dinamikus árképzést

A dinamikus árképzés lehetőséget nyújt az ügyfelek számára, hogy válasszanak a gyors, de drágább és a lassú, viszont költséghatékony szállítás között.

Ha az ügyfél számára fontos, a rövid szállítási idő, akkor hajlandó magasabb árat fizetni az áruért, ami kompenzálja a kevésbé hatékony teljesítést.

A legtöbb vállalkozás számára nem jelent problémát egy hosszabb teljesítési idő, ha az költséghatékonyabb, ezáltal pedig mi is jobban tudjuk optimalizálni a szállítást. Egy földrajzi régióba nagyobb mennyiségű árut tudunk eljutatni egyszerre, így jelentősen tudunk faragni az üzemanyag-költségünkön.

Figyeljünk a gépjármű állapotára és teljesítményére

Valószínűleg senkinek nem jelent újdonságot, hogy a gépjármű műszaki állapota befolyásolja az üzemanyag fogyasztását. A gumi és a motor állapotának van ebben a legnagyobb szerepe, emiatt ezeket rendszeresen felül kell vizsgálnunk.

A modern telematikai rendszerek pontos adatokat szolgáltatnak a járművek futásteljesítményéről. A kapott adatok alapján könnyebben észrevehetjük, ha egy egy járműnek a teljesítménye csökken, vagy az üzemanyag fogyasztás nő.

Fordítsunk figyelmet a vezető képességeire és teljesítményére

A gépjármű fogyasztását a vezető stílusa és képességei is befolyásolhatják pozitív és negatív irányba egyaránt. Természetesen egy tehergépjármű esetén jóval kisebb a mozgástere a sofőrnek, azonban minimális változás az üzemanyag fogyasztásban is jelentős összeget jelent. Ezért fontos, hogy a sofőrök szakképzettek legyenek, azaz tisztában legyenek a gazdaságos vezetés gyakorlatával és hajlandóak legyenek alkalmazni is azt.

Szorosabb együttműködés

Az üzemanyag ár ingadozása egy remek lehetőséget kínál arra, hogy szorosabbra fűzzük kapcsolatunkat az ellátási lánc többi szereplőjévé. A logisztikai partnerek, a kis-, és nagykereskedők, az élelmiszer-, valamint italforgalmazók és fuvarozókkal együttmüködve létrehozhatunk egy közös rendszert.

A közös felület használatával megoszthatjuk tapasztalatainkat és közös útmutatók, valamint paraméterek alkalmazásával csökkenthetjük a kollektív üzemanyag fogyasztást.

Kategorizáljuk az ügyfeleket

Partnereink kategorizálásával felkészülhetünk arra az eshetőségre, amikor kénytelen vagyunk a magasabb üzemanyag árak miatt költségeink csökkentésére. Ha különböző kategóriába osztjuk ügyfeleinket stratégiai fontosságuk, megtérülésük és a ráfordított költségek alapján, akkor válság esetén gyorsabban tudjuk, hogy hova összpontosítsuk a maradék erőforrást.