Hogyan küzd az előhűtés és a hűtőtárolás az élelmiszer-pazarlás ellen?

2023.08.17

Nemcsak a fejlődő országokban, hanem a fejlett országokban - köztünk hazánkban - is egyre nagyobb problémát jelent az úgynevezett étel-szegénység, aminek az egyik kiváltó oka az élelmiszerpazarlás. A megtermelt élelmiszer egyharmada vész kárba, aminek jelentős része megelőzhető lenne.

Aggasztó számok

A KSH friss adatai alapján, egy év alatt 23,1 százalékkal drágultak az élelmiszerek. Emellett számos más alapvető termék és szolgáltatás - például üzemanyag, áram - ára emelkedett jelentősen az utóbbi évben. Ez pedig egyre több vásárlói kosárra van hatással. Hazánkban az Eurostat felmérése alapján a lakosság 13,9 százaléka küzd élelmiszer-szegénységgel, ami azt jelenti, hogy két egymást követő nap nem jut legalább egy rendes étkezéshez a személy. A tendenciák pedig nem bíztatóak.

Lehetne tenni ellene


Az éhínség és az élelmiszer infláció mérsékelhető lenne, ha az egyik kiváltó okát, az élelmiszer-pazarlást felszámoljuk. Becslések szerint az emberi fogyasztásra termelt élelmiszer több, mint egyharmada vész kárba, miközben számtalan ember asztalára nem jut elég étel.

A problémát súlyosbítja, hogy a legtöbb élelmiszer hulladék a szeméttelepen végzi, ahol káros üvegházhatású gázt bocsát ki, ami jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez. Az élelmiszer pazarlás egy akadály a fenntartható fejlődés útjában, aminek pénzügyi, környezeti és társadalmi hatása nehezen megbecsülhető.

Csak néhány számadat azokról az élelmiszerekről, amik leggyakrabban végzik hulladékként:

  • Gyümölcsök és zöldségek 45%-a vész kárba. Ez körülbelül 3,7 billió, azaz 3.700 milliárd almának felel meg.

  • Halaknak és tenger gyümölcseinek 35%-a végzi végül szemétként. Ez 3 milliárd lazacot jelent.

  • A hús egy ötöde is a szemetesbe végzi, ami körülbelül 75 millió szarvasmarhával egyenértékű.

Bár legtöbben a háztartások és a vendéglátóhelyek pazarlására mutogatnak - mivel jobban észrevehetőek -, azonban ez a probléma kisebbik része csak. Az élelmiszerpazarlás jelentősebb része az élelmiszer-ellátási lánc elején keresendő: a legtöbb gyorsan romló élelmiszer betakarítást követően, a szállítás, és a gyártás során megy kárba. A nagy mennyiségű selejt miatt pedig már az élelmiszerlánc elején megemelkednek az árak, amit végül a fogyasztó fizet meg.

A megoldás kulcsa a hűtési lánc

A kutatások bizonyítják, hogy megakadályozható a rothathadási folyamatokért felelős mikrobák elszaporodása azzal, ha közvetlenül a betakarítást követően lehűtjük a terméket, amivel jelentősen meghosszabbítható a zöldségek és gyümölcsök eltarthatósága, és a minőségét is hosszútávon megőrizhetjük.

Ezt a folyamatot nevezzük "előhűtésnek". Az előhűtés, az áru mielőbb elhelyezése a hűtőházban, és végül a termék eljuttatása szabályozott hőmérsékletű kamionokkal a kereskedelmi egységekben a hűtési lánc legkritikusabb elemei. A hűtési lánc az élelmiszeripar és az ellátási lánc egyik legnagyobb precizitást igénylő területe..

A siker kulcsa a áteresztőképesség - a termékek és más romlandó áruk minél gyorsabb áthaladása a tárolási, kezelési és szállítási rendszeren a frissesség, a minőség és az eltarthatóság maximalizálása érdekében.

A hűtési láncon belüli bármilyen késedelem a termék minőség romlásának kockázatát növeli, ami az élelmiszer útjának az elején hatványozottan igaz. Általánosságban elmondható, hogy minden egyes óra, amit a betakarított áru hűtetlenül tölt, egy napot jelent a teljes élet tartalmából. Ezért fontos, hogy az áru az első pillanattól fogva bekerüljön a hütési láncban és az ellátási lánc egyik szereplője se szakítsa meg azt.

A hűtési lánc szerepe

Jelenleg becslések szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, ami évente 1000 milliárd dollár veszteséget jelent az iparág számára. Jelentős változás nélkül ez a szám a évtized végére becslések szerint másfélszeresére fog nőni.

Az előhűtés, a hűtőházi tárolás és a szabályozott hőmérsékletű szállítási rendszer használatával jelentősen csökkenthetjük az élelmiszerpazarlás mértékét. A termékek eltarthatósági idejének meghosszabbítása frissebb és jobb minőségű termékeket biztosít mindenki számára, amivel elejét vehetjük a mértéktelen pazarlásnak, és hozzájárulhatunk a fenntartható fejlődéshez.