Hogyan válasszunk megfelelő hűtőházi partnert vállalkozásunk számára?

2023.10.06

A hűtött és fagyasztott áru logisztikája a globális élelmiszerlánc egyik, ha nem a legfontosabb eleme. Ha ebben a szektorban hiba lép fel, azzal legtöbbször a teljes ellátási lánc megszakad, mivel az élelmiszer minősége olyan mértékben romlik, hogy fogyasztásra alkalmatlan lesz. Magas színvonalú szolgáltatásra, és hibátlan kivitelezésre van szükség a ahhoz, hogy a fogyasztóhoz kifogástalan minőségű élelmiszerhez jusson.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni?

Ha fagyasztott vagy hűtött élelmiszer tárolásával foglalkozó szolgáltatót keresünk, akkor az alábbi tényezőket célszerű alaposan megvizsgálni:

Tárolási kapacitás

Ehhez először is fel kell tennünk magunknak egy kérdést: milyen tárolási környezetre van szükségünk? Ugyanis a különböző termékek számára eltérő lehet az optimális tárolási környezet. A húsok nagy részét, illetve a halat fagyasztva kell tárolni és a megengedett hőmérséklet ingadozás minimális.

A legtöbb zöldség és gyümölcs számára a -4 fok körüli hőmérséklet az ideális. Továbbá számtalan termék van, ami bár nem igényel hűtést - vagy még árt is a minőségének a túl alacsony hőmérséklet -, viszont alacsony, vagy magas páratartalmú levegő kell a frissen tartásához.

Győződjünk meg arról, hogy a leendő partnerünk rendelkezik-e a termékeink tárolására alkalmas raktérrel vagy rakterekkel.

Láthatóság

Napjaink felgyorsult világában versenyben maradáshoz elengedhetetlen, hogy minél gyorsabban, minél pontosabb információhoz jussunk. A raktár üzemeltető cégek eltérő készletnyilvántartó rendszereket használnak, így az is változó, hogy milyen minőségű az adatszolgáltatás. A döntés meghozatala előtt, informálódjunk arról, hogy mennyire valós idejű az adat, amit közölni tudnak, és milyen - számunkra - kulcsfontosságú paramétereket lehet lekérdezni.

Csomagolás és címkézés

A különböző típusú termékek nem csak eltérő tárolási környezetet igényelhetnek, hanem a csomagolás fajtája is nagyban különbözhet egymástól. Fontos, hogy meggyőzödjünk arról, hogy a szolgáltató rendelkezik-e a megfelelő szaktudással és kapacitással ezen a területen is. Továbbá a nyomon követhetőség tekintetében előnyt jelent az is, ha a raktár üzemeltető rendelkezik megfelelő címkéző rendszerrel.

Higiénia és biztonság

Bár szigorú előírások vonatkoznak az iparágban működő vállalatokra, azonban a piac egyre differenciáltabb, számtalan olyan termék van - például a bio termékek - , amelynek a tárolása eltérő, sokszor jóval szigorúbb követelmény rendszert igényel. Annak érdekében, hogy termékeink biztonságban legyen, meg kell bizonyosodni arról, hogy a hűtőház rendelkezik azokkal az élelmiszerbiztonsági szabványokkal, amelyekre a mi termékeinknek szüksége van.

Bízzuk a profikra

A 100 %-ban magyar tulajdonú, több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező Arrabona-frigo hűtőházi szolgáltatások széles palettáját kínálja. Ha rövid, vagy hosszútávú hütött, fagyasztott vagy szárazáru raktározási szolgáltatást keres, ezesetben állunk szíves rendelkezésére. Professzionális hűtőházi szolgáltatásunkról részletesen a linkre kattintva olvashat.