Húsvéti csülök vagy sonka?
Arrabona-Frigo raktárában jártunk és az vettünk ihletet
Húsvét közeledtével a hagyományainkhoz nyúlunk vissza és így böjt utánra egy ínycsiklandozó sárgarépás sült, füstölt csülökrecepttel készültünk.
Hozzávalók:
1 nagy vagy 2 kisebb hátsócsülök
Só, bors
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál zsálya
1 kis csokor petrezselyem
4 fej vöröshagyma
5 dl világos sör
2 evőkanál méz
3 db közepes sárgarépa
2 db közepes fehérrépa
1 evőkanál paradicsompüré
Elkészítés:
A csülköt megmossuk, a bőrét majdnem a csontig bevagdossuk, majd sóval, borssal, zsályalevéllel, aprított fokhagymával és petrezselyemmel fűszerezzük úgy, hogy a vágatokba is kerüljön. Tálba tesszük, és fóliával letakarva hűtőben 1-2 napon át pácoljuk.
A vöröshagymákat megtisztítjuk és cikkekre vágjuk, tepsibe szórjuk, és ráfektetjük a bepácolt csülköt. Meglocsoljuk a mézzel elkevert sörrel, alufóliával letakarjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben félpuhára pároljuk.
Amíg sül, a sárgarépákat és a petrezselyemgyökereket megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. Ha édesebb Bio sárgarépát választottunk, almagerezdekkel együtt is süthetjük.
Ha a csülök már félpuha, a fóliát levesszük, a zöldségeket is a tepsibe tesszük, közben a csülköt megfordítjuk. Levével gyakran locsolgatva pirosra sütjük.
Ha a csülök megsült, tálra tesszük, és a tepsiben lévő zöldségekhez keverjük a paradicsompürét. Egy másik tepsiben a köretet tehetjük a sütőbe, kicsi olajjal összeforgatva vagy egyszerűen sütőpapíron pl. Tricolor sült zöldség hasábokat vagy Édesburgonya gerezdeket.
Jó étvágyat!
További étel javaslatok : www.starvit.hu