Húsvéti csülök vagy sonka?

2020.04.07

Arrabona-Frigo  raktárában jártunk és  az  vettünk ihletet


Húsvét közeledtével a hagyományainkhoz nyúlunk vissza és így böjt utánra egy ínycsiklandozó sárgarépás sült, füstölt csülökrecepttel készültünk.


Hozzávalók:

1 nagy vagy 2 kisebb hátsócsülök

Só, bors

4 gerezd fokhagyma

1 evőkanál zsálya

1 kis csokor petrezselyem

4 fej vöröshagyma

5 dl világos sör

2 evőkanál méz

3 db közepes sárgarépa

2 db közepes fehérrépa

1 evőkanál paradicsompüré


Elkészítés:

A csülköt megmossuk, a bőrét majdnem a csontig bevagdossuk, majd sóval, borssal, zsályalevéllel, aprított fokhagymával és petrezselyemmel fűszerezzük úgy, hogy a vágatokba is kerüljön. Tálba tesszük, és fóliával letakarva hűtőben 1-2 napon át pácoljuk.

A vöröshagymákat megtisztítjuk és cikkekre vágjuk, tepsibe szórjuk, és ráfektetjük a bepácolt csülköt. Meglocsoljuk a mézzel elkevert sörrel, alufóliával letakarjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben félpuhára pároljuk.

Amíg sül, a sárgarépákat és a petrezselyemgyökereket megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. Ha édesebb Bio sárgarépát választottunk, almagerezdekkel együtt is süthetjük.

Ha a csülök már félpuha, a fóliát levesszük, a zöldségeket is a tepsibe tesszük, közben a csülköt megfordítjuk. Levével gyakran locsolgatva pirosra sütjük.

Ha a csülök megsült, tálra tesszük, és a tepsiben lévő zöldségekhez keverjük a paradicsompürét. Egy másik tepsiben a köretet tehetjük a sütőbe, kicsi olajjal összeforgatva vagy egyszerűen sütőpapíron pl. Tricolor sült zöldség hasábokat vagy Édesburgonya gerezdeket.

Jó étvágyat!

További étel javaslatok : www.starvit.hu