Komissiózás az Arrabona-Frigonál

2020.04.30

Ebben a cikkünkben ismét egy logisztikai témát dolgoztunk fel, amely fagyasztott termékek raktározásánál is kiemelten fontos. Hűtőházunk esetében a raktározási folyamatok közül a komissiózás a gyorsfagyasztott áruk megadott megrendelések szerinti kigyűjtését és összeválogatását jelenti. A folyamat a megrendelés átvételével kezdődik és a kigyűjtött mélyhűtött áruk rendelésenkénti összeállításával fejeződik be.

A komissiózás a következő esetekben mindenképpen szükséges:

- a rendelések többféle árufajtára és/vagy árucikkre vonatkoznak,

- az egyes árufajtákból igényelt mennyiségek változóak,

- a tárolási egységeket meg kell bontani,

- mennyiségük a csomagolási egység és/vagy gyűjtőcsomagolás egész számú többszöröse,

- a tárolási egység bontása csak kivételesen fordul elő.

Egylépcsős komissiózás (rendelésenkénti árukigyűjtés)

A dolgozó egy teljes megrendelés áruit gyűjti ki attól függetlenül, hogy az a szárazáru raktár vagy hűtőház melyik részében található. Az árukiszedési jegyzék a hűtőházi logisztikában is megegyezik a megrendelőlevéllel. Olyan esetben célszerű alkalmazni, amikor a megrendelés kis választékszámú, de a választék elemenkénti mennyisége nagy. Az egylépcsős komissiózás során végbemenő áruáramlás folyamatai:

- Áru előkészítés, melynek során a raktárban tárolt cikkeket olyan helyzetbe kell hozni, hogy azok az árukiszedés módjától függően hozzáférhetőek legyenek - ennek egyik alkalmas eszköze a soros állványrendszer.

- Árukiszedés, vagyis a megrendelt tételek tároló helyről történő kigyűjtése.

- Megrendelés összeállítása - az árukiszedéssel egy időben ez a lépés is megtörténik, mivel minden egyes megrendelést külön-külön gyűjtenek ki.

- Ellenőrzés.

A rendszer előnyei:

- Kisebb szervezési munkaráfordítást igényel;

- A sürgős (soron kívüli) igények könnyen kielégíthetők;

- Az esetleges tévedések könnyebben korrigálhatók.

Hátrányai:

- Kisebbek az adott anyagmozgató rendszerrel elérhető komissiózási teljesítmények, nagyobbak az egy tételre (megrendelésre) eső átlagos kiszedési idők, menetidők és eszközhasználatok.

Statikus komissiózás eszközei (az ember megy az áruhoz)

A mélyhőmérsékletű tárolótérben történő árukiszedés esetén a soros egységrakomány-tároló állványok az áru előkészítés eszközeiként is funkcionálnak. Az áru előkészítés és kiszedés során minden tároló helyet érinteni kell, ahol a kigyűjtési jegyzéken szereplő árukat tárolják.

Ahogy a fentiekben láthattuk a komissiózás nem sokban tér el hűtött termékek raktározása esetén az Arrabona-Frigo hűtőházában, mint egyéb esetben bértárolás vagy raktározás során. Kövessék facebook oldalunkat is figyelemmel, ha további érdekességeket szeretnének megtudni hűtőházunkkal kapcsolatban.