Legfontosabb hűtőházi alapfogalmak
A hűtést igénylő áruk tárolása sok tekintetben eltér a többi termék raktározásától. Ha hűtőházi szolgáltatást keresünk, akkor számos új paraméterrel, és a fogalommal kell megismerkednünk. Segítünk, hogy a legfontosabb alapfogalmakkal tisztába legyél, mielőtt mélyebben megismerkednél a hűtőházak világával!
Milyen hőmérséklet biztosított a raktárban?
A különböző termékek optimális tárolási hőmérséklete eltérhet egymástól, ezért a hűtőházak jellemzően nemcsak egy raktérrel, hanem számos, eltérő környezeti feltétellel rendelkező raktárrésszel rendelkeznek. Melyik mit takar?
Környezeti hőmérséklet
Az úgynevezett szárazraktár célja, hogy egy állandó szobahőmérsékletet - jellemzően 23-27°C-ot - biztosítson az itt tárolt termékek számára. Legtöbbször ezek a raktárak nem igényelnek hőmérséklet szabályozást, viszont a páratartalom minimalizálásának érdekében egyre gyakrabban alkalmaznak légkondicionáló, vagy párátlanító készüléket.
Klimatizált hőmérséklet
Ezekben a rakterekben már elengedhetetlen hőmérséklet szabályozó rendszer megléte, hogy az állandó 13 és 23°C közötti hőmérsékletet biztosítani tudják a termékek számára.
Jellemzően olyan termékeket - például csokoládét - tárolnak itt, amelyek nem viselik jól sem a túl alacsony, sem a túl magas hőmérsékletet.
Hűtési hőmérséklet
Az itt tárolt termékek romlandónak minösülnek. Ahhoz, hogy megőrizzék minőségüket, tartósan alacsony hőmérsékleten - de nem fagypont alatt - kell tárolni. Jellemzően a különböző tejtermékek foglalnak itt helyett, de olyan termékekkel is találkozhatunk egy-egy hűtött raktárban, amire nem is gondolnánk. Például vágott virágokkal, vagy híres műalkotásokkal.
Fagyasztási hőmérséklet
Ezekben a raktárakban tartosan alacsony - legfeljebb -18°C-os - hőmérsékletet biztosítanak. Az itt tárolt áruk rendkívül érzékenyek a hőmérséklet változásra, és a legkisebb ingadozás is a termék minőség romlásához vezethet.
Mi a különbség a hőmérséklet szabályozott és a klimatizált raktár között?
Az előbbiben a hőmérséklet szabályozó rendszerek a levegő hűtéséért és fűtéséért felelnek csak. Ezzel szemben a klimatizált helyiségben nemcsak a levegő hőmérséklete az egyetlen paraméter, ami szabályozva van, hanem a páratartalomra is szigorúan odafigyelnek.
A klimatizált raktárba jellemzően olyan termékeket tárolnak, amelyek a hőmérsékletre és a páratartalomra egyaránt érzékenyek. Leggyakrabban gyógyszer-, és faipari termékeket tárolnak itt, de előfordulhatnak művészeti alkotások, és régi filmek is a klimatizált helyiségben.
Mi a különbség a hőmérséklet feltérképezése, és a hőmérséklet monitorozása között a raktárban?
A hőmérséklet feltérképezés során a raktár üzemeltetője felméri a hőmérsékleti viszonyokat a raktárban. A kapott hőtérkép alapján sokszor módosításokat kell végrehajtani a hőszabályozó rendszerben, hogy a raktár minden pontján biztosított legyen a kívánt hőmérséklet. A procedúrát a raktár üzemeltetőjének célszerű évente több alkalommal manuálisan elvégeznie.
A valósidejű hőmérséklet monitorozó rendszerrel rendelkező raktárak a korábban említett időigényes procedurát egy sokkal hatékonyabb módszerrel váltják ki. Az automatizált adatgyűjtő rendszer használatával folyamatos visszajelzést kapnak arról, hogy hogyan áll a hőmérsékleti viszony a raktárban. Ennek köszönhetően minimalizálható a hőmérséklet ingadozásból származtatható kockázat a raktárban.
Ha kérdésed van a hűtőházi raktározással kapcsolatban, vedd fel a kapcsolatot a hűtőtt, és fagyasztott élelmiszerek szakértőjével, az Arrabona-Frigo-val!