Mi az a holt készlet és milyen problémát okoz a vállalatnak?

2021.07.07

Egyszerűen fogalmazva a készlet, amit nem lehet eladni. A holt készlet jelentős költséget jelent a vállalat számára és értékes rakteret vesz el a gyorsan forgó, népszerű termékek elől. A meglévő eladhatatlan készlet ára nem fog megtérülni. Mi okozza a holt készletet és miért jelentős probléma a vállalkozás számára?

Mi az a holt készlet?

A holt készlet vagy más néven elavult készlet azokat az árukat foglalja magában, amelyek várhatóan nem kerülnek eladásra egy meghatározott időn belül. Általában ez az időtáv egy évet jelent. A holt készlet jelentősen befolyásolja a vállalat teljesítményét, ami hosszú távon pénzügyi és fizikai nehézségeket okozhat.

Számos oka lehet, annak, hogy egy cégnél jelentős mennyiségű készlet halmozódik fel. A problémát okozhatja, hogy a vállalkozás túl sok árut rendelt, gyártott vagy az eladás várttól eltérően teljesít. A sérült, lejárt és szezonális termékek, illetve a pontatlan szállítások mind-mind hozzájárulnak a holt készlet felhalmozódásához.

Milyen problémát okoz a vállalkozás számára?

Az eladhatatlannak minősített készlet több okból is hátráltatja a vállalkozást.

  • Pénzbeli veszteség: A vállalat pénzt fektetett az áru legyártásába vagy megvásárlásába, viszont a várt profit elmarad és az eladásra szánt termék napról napra veszít értékéből.

  • Elvesztegetett lehetőségek: Várhatóan nem fog egyhamar profitot termelni a holt készlet, ami elveszi a lehetőséget a pénz visszaforgatására. Továbbá fizikailag is jelentős területet foglal el a raktárban, ami elveszi a helyet gyorsan forgó sikertermékek elől.

  • Raktározási költségek: A raktári díjak, a közüzemi költségek és a biztosítás csak egy része a költségnek, amelyet a készletben található árukat terheli. Az eladhatatlannak minősített termékek nagy valószínűséggel nem fogják fedezni később sem a költségeket, így napról napra csak növeli a veszteséget.

Mi okozza a holt készlet felhalmozódását?

Ahogy korábban említettük, számos oka lehet annak, hogy eladatlan árukészlet halmozódik fel raktárban. Még a legnagyobb cégeknek is foglalkozniuk kell ezzel a problémával. A leggyakoribb kiváltó okok, amik holt készlethez vezetnek:

Következetlen rendelések vagy gyártás

Túl sok áru rendelése vagy rossz időben való rendelése egyenes út a felesleges árufelhalmozáshoz, ami eladhatatlan készlethez vezethet. Rendeléskor figyelembe kell venni a korábbi rendeléseket, a jelenlegi készletet illetve a várható eladás mennyiségét is. Szem előtt kell tartani a várható trendeket és ingadozásokat a piacon, amivel csökkenthető a soron következő probléma kockázatát.

Ugyanez igaz a termelőkre is. Ha gyártási volumen nem illeszkedik a piaci helyzethez, akkor gyorsan nagy mennyiségű felesleges készletet fog felhalmozni a termelő.

Gyenge értékesítés

Előfordulhat, hogy a termék kiment a divatból, a versenytársak alacsonyabb áron kínálják a terméket vagy vonzóbb az ajánlatuk. Ezek a tényezők mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a termék eladása alulmarad a vártnál.

Hibás készlet

A minőségellenőrzési rendszerek hiányosságai miatt, olyan termékek is a raktárba kerülhetnek, amelyek eleve hibásak és eladhatatlanok. Ez egyrészt fizikai teret vesz el a raktárból illetve a készlet nyomonkövethetőségét is nehezíti. Ezért rendkívül fontos a megfelelő minőségirányítási rendszer megléte, hogy az értékes rakodó helyet kifogástalan minőségű termékkel tudjuk feltölteni.

Mit lehet tenni a holt készlet ellen?

A legtöbb vállalatnak előbb vagy utóbb szembe kell néznie ezzel a problémával. Hogyan lehet eredményesen kezelni és mérsékelni a veszteséget? Jövő heti cikkünkből megtudhatod, iratkozz fel, hogy ne maradj le róla!

A cikk erre a szövegre kattintva elérhető!