Mitől különleges a felengedtetési szolgáltatásunk?

2020.03.19

Raktáraink mellett egy speciális szolgáltatással is állunk partnereink rendelkezésére. Ez nem más, mint a szabályozott hőmérsékleti körülmények között történő felengedtetés. A fagyasztott élelmiszerek kiolvasztását a háztartásokban, otthoni körülmények között is el szoktuk végezni felhasználás előtt, így biztosan nem teljesen ismeretlen számunkra. Cikkünkkel most mélyebb betekintést nyújtunk ennek a folyamatnak az üzemi körülmények között történő kivitelezésébe.

Mikor kell alkalmazni a felengedtetést?

Fagyasztott termékek, legfőképpen húsok kiolvasztásakor. A folyamat során az élelmiszer fokozatosan kerül felmelegítésre, míg el nem éri a feldolgozási hőmérsékletet, végül tárolásra kerül.

Hogyan zajlik pontosan?

Először is minden hatályos jogszabálynak megfelelően, betartva a kapcsolódó élelmiszerbiztonsági rendelkezéseket, a beérkező áru bontatlan polietilén csomagolásban kerül műanyag ládákba. Ezt követően az előkészített húsáru betárolásra kerül a felengedtető konténerekbe. Különböző programlehetőség közül mindig az adott terméknek megfelelőt választjuk ki, a lehető legmagasabb minőség biztosításának érdekében. A húskészítménynek megfelelő program kiválasztását követően folyamatosan ellenőrizzük a hús felületének, illetve a közepének hőmérsékletét. Mindemellett fontos a levegő hőmérsékletét is figyelemmel kísérni, és folyamatosan ellenőrizni, hogy megfelelő legyen.

A felengedtetési folyamat addig tart, amíg a hús hőmérséklete el nem éri a beállított értékeket. Ekkor a konténer átvált a tárolási programra, amely folyamatos adott hőmérsékleti szinten tartja a terméket, így biztosítva a legideálisabb tárolási körülményeket.

Végül a húsokat nátronzsákkal bélelt badellákba ürítjük, így biztosítva a megfelelő higiéniai körülményeket a további tároláshoz, ami 0-2°C-on történik. A teljes folyamat lefolyásánál végig követjük a hőmérsékletet, beállításokat, ellenőrizzük a körülményeket és azt, hogy megfelelnek-e a beállított programnak.

Milyen egyéb kritériumokra kell figyelni?

A húsok, a felengedés napjától számítva 4 napig használhatóak fel. Természetesen az eljárás során minden egyes ciklus adatai rögzítjük és tároljuk, így ezek bármikor visszaellenőrizhetőek. Kiemelt figyelmet fordítunk a fázisok közötti és utáni takarításra, illetve a munka- és védőruha használatára.

Kiemelt figyelmet fordítunk az áru nyomon követhetőségére, ezért eredeti vonalkóddal látjuk el, illetve a termék ürítése során a csomagolásra felvezetjük a hőfokot, és a mennyiséget. Mindemellett természetesen elvégezzük a HACCP elemzést, kockázatelemzést is.

A húsok felengedtetése szigorú szabályoknak kell, hogy megfeleljen. Szolgáltatásunknak köszönhetően a húsokban nem következik be minőségi romlás, hiszen az értékes húsnedvek nem oldódnak ki a termékből, mint abban az esetben, ha otthoni körülmények között próbálnánk vízbe áztatva kiolvasztani őket. Szolgáltatásunkhoz szállítást is tudunk biztosítani. Ennek igénybevételével kapcsolatban kérjük, keresse kollégáinkat, akik készséggel várják érdeklődését.