Ne válljon a költség rögeszmévé! - Hogyan ne szervezd ki a logisztikát

2022.11.11

Egy vállalat profitját kétféleképpen lehet növelni: az eladások növelésével, vagy a költségek csökkentésével. A logisztika minden termelő cégnél jelentős összegeket emészt fel. Emiatt pedig jogosan merül fel a kérdés, miszerint csökkenthető-e a logisztikai költség annak kiszervezésével. Azonban könnyen lehet, hogy rossz döntést hozunk, ha csak a költségek csökkenésének reményében írjuk alá a szerződést.

Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy leggyakrabban - a tapasztalat hiány mellett fej-fejjel - a költség az a paraméter, ami eldönti egy egy vállalatnál, hogy kiszervezék vagy sem a logisztikát. Természetesen ésszerű, ha a költségek mentén alapozzuk meg döntésünket. Azonban nem árt más aspektusokban is megvizsgálni a előnyöket és hátrányokat.

Sokan abba a hibába esnek, hogy a költség lesz a rögeszméjük. De egyáltalán nem biztos, hogy a vélt költségmegtakarítás megéri az egyéb járulékos hátrányokat. Ha egyáltalán bejönnek a számítások, ugyanis az sem ritka, hogy számításaink tévútra visznek.

Becslés, kellő ismeret nélkül

A logisztika egy rendkívül összetett terület. Emiatt pedig a logisztikával kapcsolatos költségek kalkulációja, és átláthatósága nehézkes. Ez - érthető okból - arra sarkall minket, hogy inkább kiszervezük az egészet egy külső partnernek, aminek köszönhetően jól látható költség tételként fog szerepelni a logisztika.

Azonban, ha nem látjuk át, hogy valójában milyen költségekkel jár cégünk logisztikához kapcsolódó tevékenységei, akkor, hogyan is lehetnénk biztosak abban, hogy kiszervezése hozza az elvárt eredményeket?

Mielőtt döntést hoznánk, tisztázzuk vállalkozásunk valódi logisztikai kiadásait.

Sokan erre felesleges kiadásként tekintenek, hiszen mi értelme tételesen ismerni a kiadásokat, ha úgyis az a cél, hogy egy külső cég menedzselje az egészet?

Azonban pontosan kell elemezni az aktuális logisztikai költségeket annak érdekében, hogy vállalkozásunk valóban profitáljon a kiszervezéssel, Ezt pedig már azelőtt meg kell tenni, hogy külső partnert keresnek.

Az outsourcing egy hosszú távú partnerségi kapcsolatot, ami jelentős elkötelezettséggel és költséggel jár. Ha ezt az elkötelezettséget csak vélt előnyökre alapozzuk, akkor rövid időn belül kellemetlen meglepetések érhetnek.

Drasztikus döntés helyett

Ha nem vagyunk tisztában a logisztikai költségekkel, akkor mindenképpen pótoljuk ezt a hiányosságot, mielőtt a kiszervezés gondolatával foglalkoznánk. Belső, vagy külső cég által végzett költségelemzésnek az elvégzésével - a kiszervezési költségekhez viszonyítva - kis ráfordítással kaphatunk reális képet a logisztikai kiadásainkról, és annak struktúrájáról.

A kapott eredményeket több ízben is tudjuk hasznosítani:

  • Ha csak azért terveztük a logisztikai műveletek kiszervezését, mert számunkra bonyolultak és átláthatatlanok voltak az ehhez kapcsolható költségek, akkor nem is kell keresnünk partner céget. Még egy külső elemző cég szolgáltatásának igénybevétele is jóval költséghatékonyabb, mint az egész terület kiszervezése.

  • Másrészről pedig, ha pontos képünk van arról, hogy milyen költségek tartoznak a logisztikához, akkor jóval megalapozottabb, és előnyösebb partnerségi szerződést fogunk kötni, ha végül a tárgyaló asztalhoz ülünk egy logisztikai vállalattal..

Nem csak a költségcsökkentés tud csalfa reményeket kelteni megfelelő ismeretek nélkül. Következő cikkünkből megtudhatod, hogy hogyan ne szervezzük ki a logisztikát erőforrás megtakarítás céljából. Tarts velünk!