Raktározás, de miért kell?

2020.06.16


Raktározásnak az áru tárolására, állagának megóvására, a készletek elhelyezésére szolgáló tevékenységeket nevezzük. A raktározás történhet nyitott és zárt helyen. Értelemszerűen élelmiszert csak zárt helyen tárolunk, ami alól átmeneti kivételt képezhet a nyers vagy alapanyag zöldség-gyümölcs. A logisztikai láncban egymást követő fázisok a raktárakon keresztül kapcsolódnak egymáshoz: termelés vagy a kiszállítás anyagigényeinek biztosítja, így azok nagy szerepet játszanak mind az áru-, mind az információáramlásban. A raktárakat, raktározási rendszereket elsősorban a különböző munkafolyamatok gazdaságos kapacitási különbségeinek kiegyenlítése teszi szükségessé. Mint például a beszerzéskori optimális mennyiség, amit fuvarjárművel el tudnak szállítani és a gyártósor napi anyagszükséglete.

Tárolás: 

az anyagok, áruk nyugalmi állapotát jelenti - a tárolt áru épségének, minőségének, mennyiségének megóvása mellett biztosítani kell az áttekinthetőséget - történhet állvány nélküli és állványos módon 

Komissiózás: 

az áruk megadott megrendelések szerinti kigyűjtése és összeválogatása - a megrendelés átvételével kezdődik és a kigyűjtött áruk rendelésenkénti összeállításával fejeződik be RFID: Radio Frequency Identification - rádiófrekvenciás azonosítás, címkék és eszközök segítségével 

Expediálás: 

az árukat olyan állapotba hozni, amely megfelel a kiszállítás és a megrendelés követelményeinek - az áruk csomagolását és szállítási egység képzését jelenti 

Kötötthely-foglalásos tárolás: 

minden cikkcsoportnak kijelölt tárolóhelye van, csak szabad helyre lehet betárolni, így könnyen követhető a készletmozgás 

Szabadhely-foglalásos tárolás: 

bárhova, bármely cikk betárolható, így jobban kihasználható a tárolótér, de nehezebben követhető. 

 Konszignációs raktár: 

bizományosi szerződés alapján működik, célja a piac közvetlen közelében történő tárolás, a felhasználó telephelyén - az ott tárolt árucikkek az előállító tulajdonában maradnak 

Sarzs: adag, gyártási tétel, amely egy időben, egy gyártósoron, azonos eljárással készül