Szokatlan dolgok, amik hűtést igényelnek

2022.05.19

A legtöbb dologról egyértelműen el tudjuk dönteni, hogy hűtve kell-e tárolni. Nem igazán jellemző az sem, hogy a hűtőben és a fagyasztóbóban bármi mást tárolnák élelmiszeren, vagy alkalomadtán gyógyszeren kívül. Pedig akad egy-két dolog, amit szintén érdemes hűtött helyen tárolni, még ha elsőre meglepőnek is tűnhet.

Mit érdemes élelmiszereken kívül hűtőbe vagy a fagyasztóba tenni?

Gyertya

Ha szeretnéd minél tovább megőrizni a gyertya alakját, és szeretnéd meghosszabbítani az élettartamát, akkor tárold hideg helyen. Már szobahőmérsékleten is észrevétlenül ugyan, de folyamatosan olvad. Emellett a hűtött gyertya lassabban ég el, így tovább élvezheted pislákoló lángját.

Kozmetikumok

Számos kozmetikum akad, aminek nemcsak élettartalmát nyújthatod el, hanem hatékonyságát is növelheted azzal, ha a hűvösre rakod.

Szemkörnyék ápoló

Extra segítséget nyújt a reggeli ébredéshez, ha a szokásos ápoló krémet jól behűtve masszirozod be bőrödbe.

Szemceruza

A szemceruza közepe a hidegben jobban megkeményedik, aminek köszönhetően sokkal pontosabb vonalakat húzhatsz vele.

Körömlakk

Jelentősen meghosszabbítható a körömlakk élettartama azzal, ha hűtve tároljuk. Azonban ez megnehezíti a rétegeket felvitelét, ezért csak azokat javasolt hűtőbe tenni, amelyeket csak alkalomadtán használunk.

Bio kozmetikumok

A legtöbb organikus kozmetikum nem, vagy kevesebb tartósítószert és adalékanyagot tartamaz, ezért célszerű lehet őket hűtőben tárolni.

Trükkök a mindennapokra

Boríték

Túl korán lezártad a borítékot? Semmi gond! Helyezd a levelet egy műanyag zacskóba, majd tedd a fagyasztóba egy-két órára. A ragasztó a hideg hatására elenged. Szobahőmérsékleten pedig könnyedén vissza is lehet zárni.

Virágok

Sok virágkereskedésben a vágott virágokat hűtve tárolják, hogy tovább megőrizzék a szépségüket és a frissességüket. Ezt a trükköt te is a javadra fordíthatod. Tárold a virágcsokrot a hűtőben, míg el nem jön az idő, hogy tündököljön. A vázás virágokat éjszakánként beteheted a hűtőbe, aminek köszönhetően napközben tovább gyönyörködhetsz benne.

Növénymagok

Megvetted előre a vetőmagokat, de nincs időd ültetni? Érdemes légmentes műanyagba zárva a fagyasztóban tárolni a magokat, míg el nem ültetted. Jelentősen meghosszabbítható ezáltal élettartalmuk.

Néhány érdekesség, amit hűtve tárolnak

Filmszalagok

Manapság már nemigen használnak klasszikus filmszalagokat, viszont a meglévő régi filmtekercseket nagy becsben tartják. Annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a károsodásuk, érdemes hideg helyen tárolni. A fagyasztóba is egész nyugodtan beteheted, azonban mielőtt használnád várd meg, hogy újra szobahőmérsékletű legyen.

Műalkotások

A műalkotásokat, különösen a régi festményeket szabályozott hőmérsékleten tárolják. Legtöbbet kifejezetten hideg hőmérsékleten, aminek köszönhetően jobban megőrzik színűket és eredetiségüket. A meleg hatására a festmények kifakulhatnak, és a festék leválhat a vászonról.