Szükséges csomagolni az élelmiszert?

2020.06.03

Nagyanyáink annak idején frissen fejt tejet csak néhány napig tudták felhasználni, ami napjainkban elképzelhetetlen lenne, nem igaz?!

A csomagolásra a legrégebbi bizonyítékok a Kr. e. 2000 körüli időszakból maradtak ránk, csomagolás legelőszőr a mezőgazdasági termékekkel kezdődött.. Az ókori Egyiptomban, a fonott kosarakban a rabszolgák és az asszonyok különböző gyümölcsöket, élelmiszereket vittek a fejükre helyezve. Az égetett agyagedényekben is számos folyadékot, ömlesztett árut - pl. gabonát tároltak. Ezek a tárolóedények néhány ezer év alatt továbbfejlődtek a mai kor igényeihez igazodva.


Akkor miért gondoljuk azt, hogy a csomagolóanyagok használata teljesen felesleges? Igen sok információt kapunk arról, hogy milyen káros és felesleges és kapjuk a szívszomorító képeket a szennyezett tengerpartokról. Kétségtelen, hogy a hosszan eltartható termékek esetében valóban felesleges a csomagolás, kizárólag design, marketing értéke van.

De akkor miért van szüksége az élelmiszeriparnak a csomagolóanyagokra?

Az élelmiszer csomagolás alapvető célja, hogy megőrizze termék frissességét és minőségét ezáltal megnövelve az élelmiszerek eltarthatóságát. Az élelmiszer-csomagolás a termék védelme a környezeti ártalmaktól, kedvezőtlen hatásoktól, és ezért az élelmiszer-tartósítási technológiák szerves része. A termékek megőrzésén és védelmén kívül a csomagolás elősegíti szállításukat, tárolásukat és forgalmazásukat. E tekintetben különbségek vannak a nagyobb mennyiségek gyűjtőcsomagolásában és a közvetlen értékesítést szolgáló egységek csomagolásában. Utóbbi esetben a csomagolás feladata tájékoztatást nyújtani a termék minőségi tulajdonságairól, fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idejéről, felhasználhatóságáról, továbbá a gyártóról és az árról. Az eladhatóság, reklám szempontjai a tetszetős, kényelmes, a fogyasztói igényeket kiszolgáló csomagolásra irányulnak. Újabban előtérbe kerültek a környezetet kímélő szempontok is, a szemét- és hulladéknövelő, környezetszennyező terhelést fokozó műanyagok helyett a lebontható, újra feldolgozható csomagolóanyagok alkalmazása. Fontos szerepe van a csomagolóanyagnak az élelmiszerpazarlás megakadályozásában, továbbá, hogy olyan helyekre is elkerüljenek az alapvető élelmiszerek, ahol mély szegénység vagy háborús helyzet van vagy egyszerűen átmenetileg nem érhető el.

A termelőtől a feldolgozásra váró áru csomagolva jut a feldolgozóhoz, a fogyasztóhoz. A késztermék a szállítói csomagolásban jut el a kiskereskedelembe, ahol a vevő már csak a fogyasztói csomagolással találkozik.