A legfontosabb őszi zöldségek és gyümölcsök

2022.09.15

Az őszről a legtöbb embernek a szemkápráztatóan színes tájak jutnak eszünkbe. Azonban az őszt nem csak csodálni lehet, hanem meg is lehet ízlelni! A mezőgazdaságban az ősz - különösen szeptember - az egyik legtevékenyebb időszak. Nem hiába, sorban érnek a különböző őszi gyümölcsök és zöldségek.

Miért fontos szezonalitás?

Napjainkra a globalizáció eredményeképpen mondhatni évszaktól függetlenül a legtöbb zöldség és gyümölcs elérhető a szupermarketek polcain. Ez elsőre csábítónak hangzik, azonban több okból se jó, ha ezeket választjuk. Egyrészről, nem fenntartható, másrészről pedig nem is olyan egészséges, mint amennyire tűnik. A tökéletesnek tűnő zöldségek és gyümölcsök árnyoldaláról korábbi cikkünkben olvashatsz. Kattints a linkre!

Az őszi gyümölcs hazánkban

Minden termésnek meg van a maga ideje. Nyár érkezésével együtt jelentkezik az eper, aminek helyét a forró évszak sztárja, a dinnye veszi át. A hosszúra nyúló nappalok végét pedig az első érett szőlőfürtök jelzik. Lássuk, hogy a természet a sárguló falevelek mellett mivel örvendeztet meg minket az esős évszakban!

Alma

Magyarország igazi alma nagyhatalom. 2018 adatok alapján hazánkban 153 különböző almafajtát termesztenek több, mint 34 ezer hektáron, ami a magyarországi gyümölcstermesztés 34,3 százalékát teszi ki.

Miért együnk sok almát? Számtalan ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára. A teljesség igénye nélkül vasat, magnéziumot, folsavat, B1 és B6 vitamint.

Szőlő

Ha őszi gyümölcsökről van szó, akkor valószínűleg tízből kilenc embernek a szőlő ugrik be először. Nem véletlenül, hiszen ilyenkor a piacok és az üzletek roskadoznak a különböző árnyalatú és formájú szőlőktől. No persze, egymást érik a szüreti mulatságok is.

Miért fontos, hogy sok szőlőt fogyaszunk ilyenkor? A bogyós gyümölcsben található hasznos vitaminok és ásványi anyagok alaposan felkészítik szervezetünket a közelgő hűvös időre. Többek között gazdag A-, B-, C-, és K-vitaminban, illetve kálium, szelén, vas valamint folsavtartalma is számottevő.

Füge

Hazánkban (még) nem örvend akkora népszerűségnek a gyümölcs, mint déli országokban. Nem véletlen, hogy a mediterrán konyhában oly sokszor előkerül a füge. Nem csak mézédes, hanem igazi superfood-nak számít. Rosttartalma egyedülálló, emellett számottevő mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt és káliumot.

Gesztenye

A gesztenye az elmúlt évszázadban vált csak inyencséggé. A 19. században még annyira elterjedt volt, hogy "kenyérfának" hívták, mivel sokszor gabona helyettesítésére is használták. A népszerűségét méltán kiérdemelte. Az ízletes húsos gyümölcs ásványi anyag és vitamin tartalma segít a csontritkulás megelőzésében, illetve támogatja a szervezet vérképzését.

Őszi zöldségek

Számtalan alapvető zöldségünknek az ősz beköszöntével kezdődik a szezonja.

Brokkoli

Bár sokak számára a zöldség natúr íze nem vonzó, mégis nagy népszerűségnek örvend már római kor óta, és hazánkban is az elmúlt 20 évben rendkívül elterjedté vált. Ezt első sorban végtelen felhasználási formájának köszönheti, és annak, hogy egy igazi egészségbomba.

Többek között támogatja szervezetünk immunrendszerét a vírusok ellen, segít a daganatos megbetegedések megelőzésében és koleszterinszintünk normalizálásának is kiveszi a szerepét.

Karfiol

A brokkoli és a karfiol legtöbbször kéz a kézben jár. Közeli rokonságnak köszönhetően Érési idejük és egészségre gyakorolt hatásuk is hasonló. A fehér szuperzöldség javítja a memóriát, az immunrendszer ellenálló képességét és a szív egészségét.

Sütőtök

A narancssárga őszi zöldség a kukoricával és a burgonyával együtt az amerikai kontinensről érkezett több évszázada. Ha nem is ugyanakkora, de hasonló népszerűségre tett szert az elmúlt évszázadokban a sütőtök, mint a két másik zöldség.

Ez nem csak a különböző angolszász hagyománynak - mint például a halloween - köszönhető, hanem annak, hogy rendkívül ízletes, ezer módon lehet felhasználni, és egy igazi egészség bombának számít. A-, és C-vitamin tartalma elképesztő, valamint antioxidánsokban is rendkívül gazdag.

Nem csak szezonban élvezheted

Szerencsére van mód arra, hogy egészségesen és fenntarthatóan élvezhesd a szezonális csemegéket egész évben. Ez pedig nem az, hogy a kényszer érett és távolról érkező frissnek tűnő terményeket megvásároljuk az üzletekben.

A megoldást a fagyasztott termékek között kell keresni. A gyorsfagyasztás technológiának köszönhetően maradéktalanul megőrizhetjük a különböző zöldség és gyümölcs ízét, zamatát, ásványi anyag és vitamin tartalmát. A gyorsfagyasztott élelmiszerek előnyeiről és a technológiáról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen. Kattints a linkre!