Mi is az a fagyasztott élelmiszer és hogy segíthet bolygónkon?

2020.11.26

A fejlett országokban elképesztő méreteket ölt az ételpazarlás. Múlt héten körbe jártuk a problémát, ezen a héten egy olyan lehetséges megoldási lehetőséget mutatunk be, aminek az Arrabona-Frigo a szakértője. A fagyasztott élelmiszerekkel jelentősen csökkenthető az ételpazarlás. Kezdjük az alapoknál!

Használjunk több fagyasztott alapanyagot
Használjunk több fagyasztott alapanyagot

Mik azok a fagyasztott élelmiszerek?

A fagyasztás az élelmiszer-tartósítás egyik leggyakrabban alkalmazott módszere. A modern fagyasztott élelmiszerek ipara 1925-ben indult fejlődésnek Amerikában. Clarence Birdeye szőrmekereskedő arra lett figyelmes, hogy az eszkimók halfiléi, amiket kint hagynak a sarki levegőn és gyorsan megfagytak, sokkal jobban megőrzik frissességüket valamint ízüket. Megállapította, hogy a fagyási sebességnek jelentősége van illetve annak, hogy a jég a külvilágtól megvédi az ételt. Ezzel kezdetét vette a gyorsfagyasztást szolgáló ipari eszközök fejlesztése.

A fagyasztás segítségével az élelmiszerek eltarthatósága nagy mértékben megnövelhető. A hűtési folyamat során az élelmiszerben található mikroorganizmusok életműködése csökken, a víz megfagy, így a mikrobák számára hozzáférhetetlen lesz az étel.

Minél gyorsabban fagy meg az élelmiszer, annál kisebbek lesznek a jégkristályok a sejteken belül. A gyorsfagyasztott élelmiszereket rendkívül alacsony hőmérsékleten, -30-40 Celsius fokon intenzíven fagyasztják. Ennek köszönhetően az apró jégkristályok nem roncsolják a sejtfalakat, így rendkívül hatékonyan őrzik meg az élelmiszer minőségét, ízét és állagát.

Meddig tárolhatóak a fagyasztott élelmiszerek?

Élelmiszertől, a tárolási hőmérséklettől és a fagyasztási technológiától függően 3-24 hónapig tárolhatóak el. Például a húsok, különösen a belsőségek rövidebb távon, míg a zöldségek sokkal hosszabb ideig tárolhatóak. Célszerű a fagyasztott termékeket -18 Celsius fokon tárolni. A fagyasztás során a mikroorganizmusok nem pusztulnak el. Felengedés után az élelmiszerben található mikrobák újra életre kelnek, ezért fontos, hogy rövid időn belül felhasználjuk a már felengedtetett ételt és ne fagyasszuk le újra.

Ugyanolyan egészséges a fagyasztott élelmiszer?

Használj fagyasztott zöldséget és gyümölcsöt
Használj fagyasztott zöldséget és gyümölcsöt

A gyorsfagyasztott élelmiszerek előnye, hogy a tartósítás teljesen fizikai alapon történik, nem adnak semmilyen adalékanyagot az élelmiszerhez. Az iparilag fagyasztásra kerülő zöldségeknek és gyümölcsöknek szigorú minőségi előírásoknak kell megfelelniük. Gyakran a fagyasztott termékeknek magasabb a vitamin és antioxidáns tartalma, mint a piacra kerülő friss portékáknak. 

Ennek az az oka, hogy a fagyasztásra kerülő zöldségek és gyümölcsök betakarítás után lehető legrövidebb úton kerülnek feldolgozásra. Míg az üzletekben és a piacon kapható termékek gyakran hosszú utat tesznek meg, és akár heteket tölthetnek el a raktárban vagy a polcon mire otthonunkba kerül.

Hogy segíthet a mirelit élelmiszer az ételpazarlás elleni küzdelemben?

Fagyasszuk le a maradékot!
Fagyasszuk le a maradékot!

2014-es kutatás megállapította, hogy a fagyasztott élelmiszer fele annyi hulladékkal jár, mint a nem fagyasztott. A feldolgozás és szállítás során kevesebb felesleg lesz, valamint a háztartásokban is jelentősen kevesebb étel kerül így a szemetesbe. Mirelit élelmiszerrel könnyebben ki tudod porciózni a mennyiséget, a maradékot csak vissza kell raknod a fagyasztóba. Az ételmaradékot is könnyedén lefagyaszthatod későbbre. 

A hűtőipar régóta törekszik az ételhulladék csökkentésére. A feldolgozási folyamat közben keletkező élelmiszerhulladék 87 százalékát felhasználják takarmányozási célra. A Nébih felmérése alapján évente 6-7 kiló élelmiszert dobunk ki csak azért, mert esztétikailag nem szép. Miközben minősége és tápértéke ugyanolyan, mint a "hibátlan" zöldségnek vagy gyümölcsnek. A fagyasztott élelmiszeripar számára kiváló alapanyagot jelentenek ezek az élelmiszerek is.

Gyorsfagyasztott élelmiszer logisztikai

Az Arrabona-Frigo élen jár a hűtött és fagyasztott áru tárolásában. Elkötelezett munkatársaink precíz munkájának és folyamatos technológiai fejlesztésének köszönhetően élelmiszer biztonsági rendszerünk megfelel a legszigorúbb európai sztenderdeknek is.

Emellett szolgáltatás palettánkba tartozik a szabályozott felengedtetés is, aminek alkalmazásával minimalizálni lehet a fagyasztott áru egészségügyi kockázatát és minőségi változását. Válaszd az Arrabona-Frigo professzionális élelmiszer logisztikai megoldásait!

Jövő héten betekintést nyújtunk a fagyasztott élelmiszer lánc egyik legfontosabb láncszemébe, a hűtőházi tárolásba. Öltözz melegen és tarts velünk hűtőházunkba!

Fordulj hozzánk bizalommal!

Arrabona-frigo-hu

9027 Győr, Hűtőház u. 4.

+ 36 96 514 580

+ 36 30 370 1272

btoth@arrabona-frigo.hu