A méhek világnapja 2022

2021.05.14

Egy feltételezhetően Einsteinhez köthető idézet jól mutatja az aprócska rovarok jelentőségét: "Ha a méhek eltűnnek, az embereknek négy éve marad hátra". Az elmúlt években a méhek száma drasztikusan csökkent az emberi tevékenység következményeként. Milyen szerepük van a méheknek az életünkben?

Méhek, a legfontosabb élőlények a Földön

Sokan a méheket kizárólag a mézzel kötik össze, viszont szerepük ennél sokkal fontosabb az emberiség élelmiszer ellátásában. Az Earthwatch Institute - egy neves brit természetvédelmi szervezet - bolygónk legfontosabb élőlényének nevezte ki a méheket a 2019.-ben. A 100 leggyakoribb haszonnövény terméshozamának megközelítőleg a 75 százaléka függ az állatvilágtól, elsősorban a méhektől.

Mi lenne velünk méhek nélkül?

A legfontosabb élelmiszernövényeket, a gabonafélék nagy részét, a rizst és a kukoricát a szél porozza be, ennek köszönhetően az emberiség élelmének 60-65 százaléka továbbra is megmaradna. Viszont a növényi alapanyagok sokszínűsége és az élelmiszer minősége drasztikus mértékben csökkenne, ami az emberiség általános egészségügyi helyzetének jelentős csökkenéséhez vezetne.

Számos, méltán népszerű haszonnövény tűnne el a Föld színéről az aprócska rovarok nélkül. A méhek nélküli világban nem lenne többek között kakaófa, kávécserje, karfiol, hagyma és mandula sem.

Jelenlegi helyzet

Az elmúlt években ijesztő mértékben csökkent a méhek száma világszerte, ami egyértelműen az emberi tevékenységhez vezethető vissza. Elsősorban az intenzív mezőgazdasági tevékenység, a növényvédőszerek túlzott használata, a városiasodás és a klímaváltozás okolható a méhek számának drasztikus változásáért.

Kína több tartományában a gazdák kénytelenek a gyümölcsfákat mesterségesen beporozni, mivel már évek óta nem látni méheket a szabadban. A tendencia sajnos világszerte megfigyelhető. A beporzó rovarok populációjának harmada folyamatosan csökken.

Az ipari mezőgazdaságban óriási területen termesztenek egy fajta növényt, ami a méhek számára nem nyújt elegendő táplálékot. Emellett a méhek folyamatos veszélynek vannak kitéve a különböző gyomírtók és növényvédő szerek miatt, miközben a városok terjeszkedése napról napra csökkenti életterüket.

Méhek világnapja

Az ENSZ 2018-ban nevezte ki május 20.-át a Méhek Világnapjának, európai méhészet kiemelkedő alakjának, Anton Jansa tiszteletére, aki 1734-ben született ezen a napon. Az Egyesült Nemzetek Szervezete ezzel szeretné felhívni a világ figyelmét a méhek létfontosságú szerepére.

Mit tehetünk védelmükért?

Ültessünk egyszerre többféle és nem egyszerre virágzó növényt. Ne használjunk gyomirtót és méhekre veszélyes vagy kockázatos rovarölő készítményeket. Golfgyep helyett válaszunk faj gazdag, vadvirágos füvet. A permetezést próbáljuk meg a méhek inaktív időszakára időzíteni. Ez a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdődik és körülbelül éjszaka 11-ig tart. Továbbá, igyekezünk magyar ter

Az Arrabona-Frigo hűtőraktára is sokkal üresebb lenne a méhek áldásos tevékenysége nélkül. Hűtőházunkban a legszigorúbb minőségbiztosítási szabványok mellett kizárólag emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszert tárolunk. Válaszd te is az Arrabona-Frigo professzionális hűtőházi szolgáltatásait!

Fordulj hozzánk bízalommal!

Arrabona-frigo-hu

9027 Győr, Hűtőház u. 4.

+ 36 96 514 580

+ 36 30 370 1272

btoth@arrabona-frigo.hu