A teljesítmény növelése a biztonsággal kezdődik a logisztikában

2023.08.09

Ha a munkavállalókat megkérdezzük, hogy mik a legfontosabb elvárások a munkahelyükkel szemben akkor leggyakrabban a rugalmasságot, a fejlődési lehetőséget, a megfelelő javadalmazást és megbecsülést sorolják fel. Kétségkívül a felsorolt tényezők fontosak, azonban van egy olyan szempont a listán, ami sokszor háttérbe szorul. Emiatt pedig sokszor a munkáltatók nem is fektetnek energiát bele. Ez nem más, mint a biztonság.

A jó munkahely alapkövetelménye a biztonság, azonban a legtöbb szervezet nem tesz eleget érte. A SafetyCulture nemzetközi vállalkozás által végzett friss kutatás szerint a frontvonalban dolgozók 20%-a mondta azt, hogy a munkahelyi balesetek a nem megfelelően megtervezett folyamatok, vagy a rossz kommunikáció miatt következnek be. A megkérdezettek 25%-a elismerte, hogy van olyan kollégája, akit már ért sérülés emiatt.

Milyen hatással van a teljesítményre a munkahelyi baleset?

Az magától értetődő, hogy a mindenki - a munkavállaló és munkáltató - számára fontos a balesetek elkerülése. A munkahelyi baleseteknek vannak egyértelmű negatív következményei: a személyi sérülés - és a hozzá kapcsolódó esetleges kártérítési költségek - , az eszközökben vagy az áruban keletkezett anyagi kár.

Továbbá a munkahelyi baleseteknek vannak olyan, kevésbé szembetűnő következményei is, amelyek jelentősen visszafogják a vállalkozás teljesítményét.

Fokozott nyomás

Érthető módon, egy munkahelyi sérülés és baleset megnöveli az egyén stressz szintjét. Felmérések szerint, azok a személyek, akik személyi sérüléssel járó balesetet szenvedtek el munkahelyükön jóval stresszebbnek érzik magukat munkahelyükön, és azon kívül is. Míg a balesetet elszenvedettek stressz szintjét 89 százalékra, addig a többiekét 58 százalékra becsülik a felmérések.

Romló morál

A balesetek és sérülések - különösen, ha a rossz kommunikáció gyakorlat, vagy az nehézkes munkafolyamatok eredményezik - aláássák a munkavállalók bizalmát a munkáltatójukkal szemben. Ez a szkepticizmus ellenszenvet, vagy akár haragot gerjeszthet, ami az egész csapat morálját tönkreteheti.

Magas fluktuáció

A stressz és a rossz csapatkohézió egyenes út a magas fluktuációhoz. A dolgozók folyamatos cserélődése rengeteg költséget és egyéb erőforrást emészt fel, különösen napjainkban, amikor eleve nehéz jó munkaerőt találni. Emiatt a vállalat érdeke, hogy elejét vegyék a problémának. Felmérések szerint, a munkahelyi balesetet elszenvedett dolgozók 84 százaléka hezitálás nélkül elfogad egy jobb ajánlatot, míg a többieknek alig a fele.

A biztonság a hatékonyság alapja

A biztonság egy alapszükséglet, ami nélkül lehetetlen az elvárt teljesítményt nyújtani, nem hogy kiemelkedő eredményeket elérni. Nem lehet a minőségre és a hatékonyságra összpontosítani, ha nincs meg a bizalom és a biztonság. Nem véletlen, hogy a Maslow féle szükséglethierarchia második alapkőve közvetlenül a fizikai szükségletek kielégítése után a biztonság. Az elismerés és az önmegvalósítás,- ami a leggyakoribb szempont munkahely választásnál - jóval feljebb helyezkedik el.

Tehát, hiába teszünk bármilyen erőfeszítést, beruházást, modszertani vagy technológiai fejlesztést, aminek a hatékonyság növelése a célja, ha az alapokat nem fektetjük le. Amíg nincs kiépítve a biztonságos vállalati kultúra, minden egyéb beruházás csak kidobott pénz.

Hogyan építsd ki a biztonságos vállalati kultúrát? Kattints a linkre és olvasd el korábbi cikkünket a témában!