Hogyan teremtsd meg a biztonság-központú vállalati kultúrát?

2021.08.05

Előző heti bejegyzésünkben ismertettük, hogy milyen egy biztonság központú vállalati kultúra és miért fontos egy cég számára, hogy beépítse a saját szervezetébe. Ezen a héten a biztonságos vállalati kultúra jól bevált modelljével és annak gyakorlati megvalósításával folytatjuk.

A biztonság központú vállalati kultúra ismertetőjelei

Előző bejegyzésünkben elkezdett felsorolást folytatva:

  • Pénzt fektet a biztonságba

A jobb minőségű és korszerű berendezések illetve eszközök minimalizálják a balesetek kockázatát a raktárban. A munkavállaló is jobban biztonságba fogja érezni magát, elkötelezettebb és fegyelmezettebb lesz, ha azt látja, hogy a cég számára fontos a kényelme, illetve a biztonsága. A megrendelők is nagyobb bizalommal fognak egy olyan raktárhoz fordulni, ahol szemlátomást prioritás a biztonság.

  • Ösztönzi a vállalaton belüli kommunikációt

A menedzsment bátorítja a munkavállalót, hogy minden potenciális veszélyforrásról vagy egészségügyi kockázatról beszámoljanak vagy jelentsék azt. Az alkalmazottak jobban részt tudnak venni a biztonsági kezdeményezésekben, ha a vezetőség őket is bevonja a kommunikációba. Sok raktárban a menedzserek ösztönzik a dolgozókat, hogy beszéljenek az aggályokról és problémákról a jobb kommunikációs gyakorlat érdekében.

  • A vezetők gyakran látogatnak le a raktárba

A biztonság növelésére kiváló lehetőség nyújt a menedzsment számára a rendszeres személyes jelenlét a raktárban. A személyes felügyelet mellett könnyebben veszik észre az esetleges biztonsági hibákat. Emellett az alkalmazottak bizalmát és tiszteletét is jobban el tudja nyerni az a vezető, aki időt tölt velük. Ennek eredményeképpen pedig a menedzsment által előírt biztonsági szabályokat fegyelmezettebben kezelik.

  • Az alkalmazottak aktívan részt vesznek a biztonsági kezdeményezésekben

A biztonság központú vállalati kultúra nem tud kizárólag csak felülről felépülni. A raktárban dolgozóknak aktív szerepet kell játszaniuk ennek felépítésében. A legsikeresebb vállalkozások bevonják a munkavállalókat is a szabályok és irányelvek megalkotásába. Hiszen ki ismerné jobban a raktár sajátosságait, mint az ott dolgozó?

  • Tisztességes fegyelmi eljárás

Még akkor is lehetnek olyan munkavállalók a raktárban, akik lazára veszik az előírásokat vagy szándékosan figyelmen kívül hagyják a szabályokat, ha a menedzsment mindent megtesz a biztonságért. Egy biztonság központú vállalatnál méltányos fegyelmi rendszer van, ami megróvásban részesíti a fegyelmezetlen munkavállalót és megérteti vele, hogy miért nem szabad félvállról venni a biztonsági előírásokat.

  • Gyakoriak a külső auditok

Ha vállalat gyakran fogad külső ellenőrző bizottságot, akkor biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtesz megfelelő higiéniai és biztonsági gyakorlatért. A külsős szakemberek észrevehetnek, olyan esetleges hibát is, amin a belső ellenőrzési rendszer átsiklott. Ha a vállalat számára fontos a biztonság, akkor figyelembe veszi a külső bizottság javaslatait és adaptálja azokat.


Hogyan valósítsd meg a biztonságos vállalati kultúrát?

Ha a felsorolt ismérvek közül több hiányzik a vállalati kultúránkból, akkor a biztonság növelésének érdekében foglalkozni kell vele. A biztonság központú vállalat kialakításának alapja a gyakori tréningek és a folyamatos oktatás biztosítása, a biztonsági irányelvek állandó javítása, valamint egy biztonságért felelős szakmai csapat felállítása.

A vezetőség számára kiemelten fontosnak kell lennie a biztonságnak és ezt kommunikálnia is kell az alkalmazottak felé. Nem csak utasításokat kell adni a munkavállalóknak, hanem példát kell mutatni és érzékeltetni kell, hogy fontos a biztonságuk. Illetve ösztönözni kell őket arra, hogy jelentsék a potenciális biztonsági kockázatokat.

Sokat javít a biztonságon, ha vizuális elemeket függesztünk ki a raktárban, amik felhívják a figyelmet a biztonság fontosságára. Ez lehet figyelemfelhívó, például hány napja nem volt baleset a raktárban vagy tájékoztató jellegű, ami a jó gyakorlatot mutatja be.

A példamutató magatartás jutalmazása is egy jó módszer arra, hogy beépíthessük a vállalati kultúrába a biztonságot. Emellett érdemes egy csapatot vagy bizottságot összeállítani, aminek a feladata a raktárban a veszélyforrások felderítése, tanulmányozása és a kockázat megszüntetése vagy minimalizálása.

Biztonság a hűtőraktárban

A hűtőházi környezetben, vagyis az állandó legalább - 18°C-ban végzett munka egyedi biztonsági kockázatokkal jár. Elengedhetetlen ezeknek a veszélyforrásainak ismerete és a jól alkalmazott biztonsági modell megléte ahhoz, hogy az alkalmazottak, az eszközök valamint a berendezések is biztonságban legyenek a produktivitás megőrzése mellett.

Jövő héten a hűtőházi raktározás biztonsági sajátosságaival fogjuk folytatni blogunkat, iratkozz fel és tarts velünk!