Aranyszabályok a hűtési láncban

2023.01.06

Az élelmiszerek a termelőtől sokszor elképesztő távolságot tesznek meg, mielőtt háztartásunkban landolna. Ezen az úton pedig - sajnos - szinte elkerülhetetlen, hogy egy része kárba vészen. Azonban néhány egyszerű, de annál hasznosabb szabály betartásával minimalizálható ennek a mértéke.

Élelmiszer pazarlás

A világon közel 1 milliárd ember küzd éhínséggel, miközben a megtermelt élelmiszerek 17 százaléka - ami közel 3 milliárd ember élelmezésére lenne elég - vész kárba évente többek között szállítás, feldolgozás és tárolás közben, amiből az ellátási lánc jelentősen kiveszi a részét. Erről részletesen korábbi cikkünkben olvashatsz.

Aranyszabályok a hűtési láncban

A helyzet a hűtési láncban a legkritikusabb, úgyanis itt erősen romlandó termékek cserélnek folyamatosan gazdát. Ezek az élelmiszerek állandó, szabályozott hőmérsékletű környezetet igényelnek.

Ha a hőmérő higanyszála akárcsak rövidebb ideig is elmozdul egyik-másik irányba, az a termék romlásához vezethet. Ezért van néhány aranyszabály, amit minden esetben be kell tartani, hogy ennek kockázatát minimalizáljuk.

www.steris-ast.com
www.steris-ast.com

Soha ne legyen melegebb, mint...

Minden termék esetén meg van szabva egy felső határ, aminél nem lehet magasabb a tárolási hőmérséklet. Hűtött áru esetén pedig egy alsó határ is van, mivel túl alacsony hőmérséklet esetén a termék minősége romolhat. Ezeknek az értékeknek a meghatározása a termelők feladata, mivel ők ismerik legjobban termékük fizikai paramétereit.

Általánosságban elmondható, hogy a hűtött áruk esetén a felső határ 6°C, az alsó pedig 0°C. Fagyasztott termék esetén pedig a maximális megengedett hőmérséklet -18°C. Alsó érték ez esetben nincs, mivel normál körülmények között nem lehet olyan alacsony hőmérsékletet elérni, ami ronthat a termék minőségén.

Maximális hűtésen-kívüli idő

A romlandó áruk rendkívül érzékenyek a hőmérséklet változásra. Ezért fontos meghatározni, hogy mennyi ideig lehet a szabályozott hőmérsékleten kívül, ami még nem kockázatos, azaz nem szakítja meg a hűtési láncot.

Ez a korábbihoz hasonlóan eltérő lehet a különböző termékek esetén. A gyógyszeripari termékek esetén ez akár néhány perc is lehet. A hűtött élelmiszerek esetén az irányelv általánosságban 20 percet ír elő teljesen hűtetlen környezetben.

A fagyasztott élelmiszerek kirakodása, és berakodása során plusz 20 percet nyerhetünk azzal, ha a rakodó helyen 5 és 15°C közötti hőmérsékletet biztosítunk. A bizonságos hűtésen-kívüli idő 90 percre tolható ki, ha rakodás közben a hőmérsékletet 0 és 5°C között tudjuk tartani.

A szabály betartásával jelentősen csökkenthetjük a romlandó termékek minőség romlásának kockázatát. Sokszor előfordul, hogy romlandó áru napokat tölt megfelelő körülmények között egy hűtött konténerben az úton, míg végül a hosszúra nyúló rakodás miatt egy óra leforgása alatt az áru jelentős része kárba vész.

FEFO elv, ami először lejár, az megy ki

A romlandó élelmiszereknek a szavatósági ideje megfelelő tárolás mellett is legtöbbször rövid. Ezért a hűtési láncban bevett gyakorlat a FEFO (First expiry, first out), azaz az a termék kerül ki legelőször a raktárból, amelynek a leghamarabb jár le a szavatossági ideje. Ennek az egyszerű készletgazdálkodási szabálynak köszönhetően jóval kisebb valószínűséggel fog bentragadni egy-egy termék a raktárban.

Pontos nyilvántartás vezetése

Pontosan vezetett nyilvántartás nélkül lehetetlen megfelelően helytállni a hűtési láncban. Egyrészről, hanyag nyilvántartás miatt gyakorta megesik, hogy egy-egy termék bennragad a raktárban és megromlik. Másrészről pedig, jogalapot képez arra, hogy a partnerek elutasítsák az áruk átvételét.

Mindez egy pontosan vezetett digitális nyilvántartó rendszerrel kiküszöbölhető. A hűtési láncban nem elég az áruk darabszámának változását folyamatosan naplózni. Szükség van arra is, hogy a hűtött teret folyamatosan monitorozzuk, és a hőmérsékleti adatokat feljegyezzük.

Összefoglalva

Az élelmiszerpazarlás a XXI. század egyik legsürgetőbb problémája a klímaváltozás mellett. A megtermelt élelmiszer jelentős része az ellátási láncban megy kárba, amit jelenlegi technológiai tudásunk mellett lehetetlen teljesen megakadályozni. Azonban a mértékét csökkenthetjük, és ehhez nem is kell költséges beruházásokban gondolkodni.

Néhány alapvető szabály betartásával elképesztő eredményekre tehetünk szert.

  • Ne engedjük, hogy a hűtőtér hőmérséklete az előírt fölé emelkedjen.

  • Ki-, és berakodásnál 20 percnél tovább ne legyen hűtetlenül az áru.

  • A legrövidebb szavatossági idejű termékkel kezdjük a rendelés összeállítását.

  • Vezessünk pontos nyilvántartást, ami a hőmérsékleti adatokat is tartalmaza.