Friss áru szállítmányozás kihívásai

2021.10.28

A gyümölcsök és zöldségek szállításának folyamata rengeteg tervezést és koordinációt igényel, hogy a termékek frissen, illetve fogyasztásra készen érkezzenek meg rendeltetési helyükre. A különböző zöldségek és gyümölcsök eltérő környezetben őrzik meg frissességüket és minőségüket, ami komoly kihívás elé állítja a friss áru logisztikáját.

Hűtött áru szállítmányozás

A hőmérsékletre érzékeny termékeket hűtőkonténerekben szállítják, melyek olyan rendszerrel rendelkeznek, ami fenntartja a meghatározott hőmérsékletet és szabályozza a páratartalmat. A hűtőkonténereket elsősorban élelmiszer, gyógyszer és vegyszerek szállítására alkalmazzák.

Miért szükséges a hűtőkonténer gyümölcs és zöldség szállásához?

A friss áruval foglalkozó cégek a lehető legbiztonságosabban és leghatékonyabban szeretnék megoldani a termékek szállítását. Korlátozott eltarthatóságuk és a betakarítás utáni érlelési folyamatok miatt ezek a termékek kényes árunak számítanak.

A friss és fagyasztott zöldségek szállítása komoly előkészületet és tervezést igényel. Ahhoz, hogy pontosan meg lehessen tervezni ezek szállítását, hűtőkonténerekre van szükség, amiknek a hűtőrendszerre biztosítja az állandó hőmérsékletet és a friss levegőt miközben a széndioxidot, illetve a káros gázokat eltávolítja a raktérből. Az utóbbiak ugyanis felgyorsítják az érési folyamatokat, amik az áru romlásához vezetnek.

Bővebben a hűtőkamionokról, és a logisztikában betöltött szerepükről korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

Mi az ideális szállítási körülmény a zöldségek és gyümölcsök számára?

Az áru tárolási hőmérséklete az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a termékek minőségét. Mind a gyümölcsök, mind a zöldségek speciális szállítási feltételeket igényelnek, hogy fogyasztható állapotba érkezzenek meg a rendeltetési helyükre. Az áru nem megfelelő tárolása és kezelése jelentős kárt okozhat a vállalkozás számára, a zöldségek és gyümölcsök körülbelül 30-40 százaléka kárba mehet az utóbbi miatt. 

Az élelmiszerpazarlás komoly problémát jelent nemcsak az emberiség, hanem bolygónk számára is. Bővebben a linkre kattintva olvashatsz a témában.  

A hűtőkonténer hőmérsékletének és páratartalmának szabályozása segít megőrizni a termék minőségét, miközben a cél felé tart. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a hűtött raktér célja a termékek hőmérsékletének fenntartása, nem pedig annak megváltoztatása. Tehát mielőtt útnak indulnánk és berakodnánk a hűtőkamionba az árut, győződjünk meg azok hőmérsékletéről.

Zöldségek szállításának ideális feltételei

A zöldségek szállítási hőmérséklete terménytől függően széles skálán mozog, -1°C-tól egészen 13°C-ig, mivel a különböző zöldségek eltarthatósága, víztartalma és fagyáspontja jelentősen eltérhet egymástól.

Néhány zöldségek ideális szállítási hőmérséklete:

  • Brokkoli, kelbimbó, sárgarépa, fokhagyma, spenót, vöröshagyma: 0°C

  • Zöldborsó: 4-7°C

  • Kígyóuborka: 10-13°C

  • Padlizsán: 8-12°C

Gyümölcsök szállításának ideális feltételei:

A gyümölcsök hatalmas távolságokra lehet szállítani megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett. A zöldségekkel ellentétben, a gyümölcsök hőmérséklet tartománya szűk sávban mozog, az ideális tárolási hőmérséklete -1,5°C és 4°C között mozog.

Néhány gyümölcs ideális szállítási hőmérséklete:

  • Alma: -0,5-4°C

  • Feketeáfonya, málna, szőlő, barack: -0,5-0°C

  • Eper: 0°C

  • Cseresznye: -1 és -0,5°C között

  • Körte: -1,7 és -0,5°C között

Hogyan kell szállítani a hűtőkonténerben a zöldségeket és gyümölcsöket?

Ahhoz, hogy a minimalizáljuk a szállítandó gyümölcsök és zöldségek minőség változását gondoskodnunk kell az áru megfelelő csomagolásáról és a precíz elhelyezéséről a hűtött térben.

Ne pakoljuk túl a rakteret és ne tegyük túl közel az árukat a konténer falához, hogy megfelelően tudjon a levegő áramolni, ezáltal biztosítva az optimális hőmérsékletet, páratartalmat a raktérben. Mielőtt a zöldségeket és gyümölcsöket bepakolnánk a hűtőkonténerbe, győződjünk meg róla hogy mind a raktér mind a termékek elérték az ideális hőmérsékletet.