Tartósítási eljárások a múltból, melyek napjainkban is elengedhetetlenek

2021.03.11

Az élelmiszerek tartósítása valószínűsíthetően egyidős az emberiséggel. Már az őskorban felismerték annak fontosságát, hogy az összegyűjtött élelmiszerfelesleget természetes úton tartósítsák, majd elraktározzák az ínséges időkre. Milyen tartósítási eljárásokat alkalmaztak régen, amelyek napjainkban sem vesztettek jelentőségükből?

Természetes tartósítási eljárás az ősidőkből

Az emberek korán felismerték, ha csökkentik az élelmiszer víztartalmát, akkor tovább lesz eltartható. Az első tartósítási eljárás feltételezhetően a szárítás volt. Először a terményt alaposan kiszárították, amit jól zárható ládákba és zsákokba tettek. Ezeket végül hűvös és jól szigetelt magtárakba vitték.

Már az ókorban is tisztában voltak az élelmiszerbiztonság jelentőségével. Felismerték, hogy a napon szárított élelmiszer, vagyis az aszalt gyümölcs és a szárított hús akkor lesz csak biztonságosan fogyasztható, ha a tűző nappal a szél is párosul.

Hús tartósítása sóval és a tűz erejével

Kétségtelenül a tűzhasználat elterjedése az egyik legfontosabb tényező az emberi civilizáció fejlődésében. A sült és főtt étel lehetővé tette, hogy őseink biztonságosabban vehessenek magukhoz nagyobb mennyiségű esszenciális tápanyagot és kalóriát, ami elengedhetetlen volt agyunk térfogatának növekedéséhez.

Évezredek óta ismert nemcsak a tűz, hanem a füst jelentősége is. Már az ősidőkben is használták a füstölt halak és húsok tartósítására.

A hús tartósítására először az antik világban használtak sót. Az ókori rómaiak felismerték, hogy a sózott hús elveszti víztartalmát, ezáltal sokkal tovább eláll. A só kivonja a szövetekből a nedvességet, vagyis azt a közeget, ahol a baktériumok és a penész elszaporodhatna.

Fagyasztott élelmiszerek az ókorból

Az emberiség már az ősidők óta felismerte, hogy ha hűtve tárolja az élelmiszert, akkor az tovább megőrzi fogyaszthatóságát. A hideg éghajlaton az őslakosok az elejtett zsákmányt jégtömbök közé zárva, fagyasztva tartósították. Napjainkban ez már jóval egyszerűbb, az üzletek polcairól csak le kell emelni a fagyasztott élelmiszert, amit otthon kényelmesen csak berakunk a fagyasztóba.

Cikksorozatunkból megtudhatod, hogy jutottunk el az őskori jégvermektől, a karibi térségbe szállított jégtömbökön át, a mai modern hűtőkig és fagyasztókig.

Az egyik legkreatívabb eljárás: tartósítás erjesztéssel

Minek köszönheti ezt a megtisztelő címet a fermentálás? Már az ókorban számos erjesztési eljárást ismertek, aminek olyan élelmiszereket köszönhetünk, mint a sajt, a bor, a sör vagy a különböző savanyúságok.

Két fajta erjesztési eljárás létezik: a savanyítás és a cukorral tartósítás. Az utóbbi csak az újkorban vált elterjedté. Mindkettő tartósítási eljárásnak az alapja, hogy az élelmiszerben található jóindulatú mikroorganizmusok olyan közeget hoznak létre az ételben, ami a kórokozók számára mérgező.

Hogyan működik a savanyítás?

A legkorábbi feljegyzések a káposzta savanyításáról maradtak fent. A fermentálás - mint sok más tartósítási eljárás - az ókori görögökhöz és rómaiakhoz vezethető vissza. Kiemelkedő C-vitamin tartalma miatt felismerték az antik világban gyógyhatását.

A 17.-18. századadban vált újra népszerűvé a fermentálás, köszönhetően annak, hogy a savanyú káposztát a skorbut ellenszerének kiáltották ki.

Mi történik a káposztával a savanyítás alatt? A zöldségfélék savanyítása tejsavas erjesztéssel történik. A sónak ebben a tartósítási eljárásban is döntő szerepe van. A só kivonja a vizet a zöldségből, ezáltal elősegíti a sótűrő, jótékony erjesztő baktériumok elszaporodását. Az erjedés során az élelmiszerből kiürül a cukor, miközben a savtartalma megemelkedik.

Az intenzív erjedési folyamat után a tejsav baktériumok száma csökkeni kezd. A 6-8 hét alatt lezajló erjesztési folyamat alatt a savas közegben a kórokozók elpusztulnak.

A tárolás is legalább olyan fontos

A nem megfelelő tárolás a szakszerűen tartósított élelmiszer élettartamát is jelentősen megrövidíti. Különösen igaz ez a fagyasztott és hűtött élelmiszerekre. Korábbi cikkünkben írtunk a fagyasztott élelmiszerek biztonságos tárolásáról és a szakszerű kiengedtetéséről.

Az Arrabona-Frigo meghatározó szereplője az élelmiszer logisztikának. Az állandó modernizációnak és elkötelezett munkatársainknak köszönhetően nap, mint nap helyt állunk a kihívásokkal teli fagyos mínuszokban. Válaszd te is az Arrabona-Frigo hűtőházi szolgáltatásait!

Fordulj hozzánk bizalommal!

Arrabona-frigo-hu

9027 Győr, Hűtőház u. 4.

+ 36 96 514 580

+ 36 30 370 1272

btoth@arrabona-frigo.hu