Centralizált vs Decentralizált készlet menegment

2023.04.14

A megfelelő készletgazdálkodási stratégia meghatározása egy fizikai termékekkel foglalkozó vállalkozás esetén létfontosságú, hogy a cég eredményesen müködhessen. A stratégia kialakításának az egyik legalapvetőbb kérdése, hogy központosított vagy decentralizált készletgazdálkodást választjuk. Ahhoz, hogy dönteni tudjunk, ismernünk kell mindkettőnek az előnyeit és hátrányait.

Készletgazdálkodás

A készletgazdálkodás az ellátási lánc egyik legfontosabb folyamata, ami a nyersanyagok beszerzésével kezdődik és a végtermék értékesítéséig tart.

Centralizált

Legtöbbünk a logisztikát a centrális készletgazdálkodással képzelik el. A vállalat egy nagy központba csoportosítja készletét, ahol tárolja és kezeli, míg végül a célállomásra juttatja. Röviden egy raktár kezeli az összes ki és bemenő forgalmat.

Ez azt jelenti, hogy a raktárban legtöbbször számtalan különböző áru és eszköz kap helyett, amit azonos módon tárolnak és szállítanak, valamint egy személyzet kezeli az összes terméket. Ez egy biztos és következetes rendszert nyújt, ami állandó stabil növekedés alapja lehet.

Decentralizált

A központosított készletgazdálkodással ellentétben a vállalat különböző ágazata külön-külön központtal rendelkezik és önállóan végzi az alapanyagok beszerzését és a termékek logisztikáját. A különböző részegységek nemcsak földrajzilag lehetnek egymástól távol, hanem a vállalati gyakorlatuk is nagyban eltérhet egymástól.

Előnyök és hátrányok

A központosított készletgazdálkodás előnyei

 • Költséghatékony: A cégnek egyetlen raktár fenntartásáért kell fizetnie, ami jóval költséghatékonyabb több különböző telephely üzemeltetésénél.

 • Könnyebb kezelhetőség: Egyszerűbben nyomonkövethetjük a készletmozgást, ha minden egy helyen van, vagy fut át. Valamint a leltározást is megkönnyíti.

 • Biztonságosabb: Napjainkban a cyber bűnözés egyre komolyabb veszélyt jelent minden vállalatra. Egy központi rendszer jóval kisebb támadási felületet ad a bűnözők számára.

 • Gördülékenyebb kommunikáció: Egy központ esetén a különböző branchok kommunikációs gyakorlata és vállalati kultúrája kisebb mértékben tér el egymástól.

Hátrányok

 • Lassabb szállítás és az egy termékre eső költség magasabb lehet.

 • Nincs tartalék készlet arra az esetre, ha a raktárt valamilyen katasztrófa - például tűzeset - éri.

 • Nehezebb a műveleteket felskálázni, ha a vállalat dinamikusan fejlődik.

Összegezve

Elsősorban a költséghatékonyság és az átláthatóság szól a központosít rendszer mellett. A hátrányok többnyire akkor jelentkeznek, ha a vállalkozás nagyobb hálózatot üzemeltet. Ezért a centrális készletgazdálkodást elsősorban kisebb vagy regionális vállalkozások számára optimális választás.

Decentralizált készletgazdálkodás előnyei

 • Testreszabható készlet: A vállalkozás a helyi vásárlói igényekhez igazítva alakíthatja ki a készletszintet a különböző központban.

 • Gyors szállítás: Ha több elosztó központunk van, akkor nagyobb eséllyel lesz egy olyan, ami közelebb van a vásárlóhoz.

 • Tartalék készlet: A vállalkozásnak lesz tartalék készlete arra az esetre, ha valamelyik raktárral probléma történne.

Hátrányai

 • Magasabb költségek: Több elosztóközpont egyet jelent azzal, hogy több raktár üzemeltetését kell fedeznünk. Továbbá nagyobb készletet és járműparkot kell fenntartanunk, valamint több alkalmazottra van szükségünk.

 • Felesleges készlet: Az elosztó központok számával együtt a holt készlet rizikója is növekszik, mivel nehezebbé válik a készlet optimalizációja. A holt készletről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

 • Alacsonyabb árrés: A megnövekedett költségek miatt jellemzően a termékek árrése alacsonyabb, mint a centrális készletgazdálkodás esetén.

Összegezve

A decentralizált készletgazdálkodás a dinamikusan fejlődő vállalkozások számára optimális, amik nagy volumenben termelnek és értékesítenek országos vagy nemzetközi szinten.

Centralizált vagy a decentralizált a jobb megoldás?

Ahogy korábban írtuk, mindkét stratégiának vannak előnyei és hátrányai. Ezért a kérdés megválaszolása elsősorban vállalkozásunk sajátosságaitól függ. Általánosságban elmondható, hogy kisebb vállalkozások számára a központosított készletmenedzsment a megfelelő választás, mivel a decentralizált stratégia nyújtotta előnyöket nem tudja kihasználni, így a jelentős plusz költségeket nem tudja kigazdálkodni.

A dinamikusan fejlődő vállalkozások növekedésének a központi raktárgazdálkodás szabhat gátat, ezért ezeknek a cégeknek a decentralizált stratégia lehet előnyösebb.

A harmadik megoldás

Miközben a vállalkozások e két véglett között gondolkodnak, nem gondolnak arra, hogy egy harmadik megoldás lenne a legtökéletesebb fejlődésükhöz. Természetesen érthető okok miatt, sokszor nem merül fel a raktározás kiszervezésének gondolata a vállalkozáson belül, erről korábbi cikkünkben írtuk.

Azonban számtalan előnye lehet annak, ha professzionális harmadik félre bízzuk a készletgazdálkodást. Kattints a linkre és olvasd el korábbi cikkünket.