Fa paletta hiány - nagyobb probléma, mint gondolnánk

2021.09.17

A fa alapanyagok drágulása minden szektorra hatással van, a logisztika se kivétel ez alól. Globális szinten hiány van a logisztika alapjául szolgáló fa raklapból. Sokak számára jelentéktelennek tűnhet, mégis az egész ellátási láncot érinti, ezáltal a fogyasztó is előbb vagy utóbb saját bőrén fogja megtapasztalni hatását.

Mi okozza a fa paletta hiányt?

A probléma először az Amerikai Egyesült Államokban jelentkezett, ami gazdasági erejénél fogva globális szinten magával húzta a többi piacot is. A probléma már 2019-ben megjelent, a pandémiás helyzet csak tovább súlyosbította a helyzetet. Az amerikai tőzsdéken a faipari alapanyagok rekord árfolyamot értek el.

Faanyag hiány

Az Amerikai Egyesült Államokban és Európában a lezárások alatt jelentősen megnőtt a lakásfelújítási kedv: 2020 és 2021 áprilisa között 67 százalékkal több lakásépítési és felújítási projekt indult, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Emellett a pandémiás időszak kezdetével jelentős recesszió kezdődött a termelésben, ami a fűrésztelepeket és az erdészetet is érintette. A csökkentett kapacitással működő faipar nem bírta tartani a lépést a megnövekedett kereslettel.

A kapacitás jelentős részével pedig a jövedelmezőbb építőipari szektort próbálták kiszolgálni a termelők. Emiatt új fa paletták előállítására és a hibás raklapok javítására nem jut elég erőforrás.

Munkaerőhiány

Nemcsak az alapanyaghiány az egyetlen probléma, hanem a munkaerőhiány is. Nincs elég munkás, aki kitermelje a fát, előállítsa a faalapanyagot, elkészítse és leszállítsa a kész palettákat.

A vírus a helyzet berobbanásával jelentős leépítések és nyugdíjazások voltak az iparágban. Csak az Egyesült Államokban 60.000 sofőr kényszerült feladnia állását. Emiatt sokszor a kész paletták se jutnak el a megrendelőhöz belátható időn belül.

A raklap hiány következményei

A fa raklap hiánynak számos következménye van, ami előbb vagy utóbb az ellátási lánc minden szereplőjét érinteni fogja, beleértve a fogyasztót is.

Elszállt raklap árak

A fa raklap legnagyobb előnye, hogy olcsó és könnyen elérhető. A jelenlegi faipari válság miatt pont ezt a két versenyelőnyét veszti el a fa paletta. Az előállítási és leszállítási ideje megnövekedett, az ára pedig az egekbe szökött.

Egy év alatt, 2020 májusa és 2021 májusa között a fa alapanyagok ára a négyszeresére nőtt. Tavaly májusban egy új raklap átlagára 12-14 dollár között mozgott. Ezzel szemben az elmúlt félévben gyakran 30 dollárt is elkértek egy-egy raklapért.

Mindenkit érintő probléma

A fa raklap hiányát a fogyasztók is meg fogják érezni. Az ellátási lánc szinte minden szereplője használ fából készült palettát. Ebből kifolyólag szinte minden áru előállításának és szállításának költségét megemeli a raklap árának emelkedése.

Iparági előrejelzések alapján nem várható a közeljövőben javulás a fa alapanyagok terén. Az elkövetkező fél évben szakértői elemzések szerint extrém ármozgás várható a piacon. A prognosztika alapján a termelők és a szállítók nem lesznek képesek lépést tartani a kereslettel.

Milyen alternatívák vannak a fa raklapra?

A fa raklapok helyettesítése jelentős problémát okoz sok vállalkozás számára, különösen a kisebb, árérzékenyebb cégek részére. A két széles körben elterjedt alternatíva jelentős beruházással jár.

Fém paletta

Rendkívül strapabíró fizikai és kémiai hatásokkal szemben. Viszont nemcsak az ára meglehetősen magas, hanem súlyánál fogva a szállítási költségeket is jelentősen megnöveli.

Műanyag paletta

A fémből készült raklaphoz hasonlóan műanyag paletta is rendkívül ellenálló a fizikai és kémiai hatásokkal szemben. Emellett még a fa palettánál is könnyebb, és a tisztítása is rendkívül egyszerű. Nem utolsó szempont az sem, hogy a műanyag paletta az egyik legfenntarthatóbb megoldás az áruk szállítására és tárolására.

A műanyag raklapok előnyéről és a fenntartható logisztikában betöltött szerepéről korábbi cikkeinkben olvashatsz, kattints a linkre!

Forrás: https://cherrysind.com/