Lehet-e fenntartható a műanyag paletta?

2021.03.18

Napjaink egyik legnagyobb problémája a hegyekben álló műanyaghulladék. Nem véletlen, hogy a legtöbbünkben a műanyag szó negatív érzéseket kelt. Akkor hogyan lehetséges az, hogy a műanyagraklapnak létjogosultsága van - a fapaletta mellett - a fenntartható logisztikában?

Nem minden műanyag egyforma

A műanyagnak számos olyan tulajdonsága van, ami nélkülözhetetlenné teszi a mindennapokban. A műanyagból készült raklapok rugalmasak, víz,- és hőállóak, könnyűek valamint rendkívül tartósak.

A bolygónk számára elsősorban az egyszer használatos műanyagok jelentik a legfőbb problémát. Sajnos, ezeknek az eldobható műanyagoknak a jelentős része nem kerül újrahasznosításra. Megközelítőleg a 91 százaléka a természetben köt ki, ahol több mint 500 év szükséges ahhoz, hogy teljesen lebomoljon, miközben óriási károkat okoz az élővilágban, különösen a tengerekben.

A műanyag utóélete

A ma használatos műanyagok nagy részét újra lehet hasznosítani. De ehhez tisztában kell lenni azzal, hogy a termék mely részei újrahasznosíthatóak és hogyan. Példának okáért a műanyag palackot teljesen más eljárással lehet újrahasznosítani, mint a hozzá tartozó kupakot. Mégis sokszor egyben kerül a szelektív hulladékok közé.

A másik bonyolító tényező a színezett műanyag. Ahhoz, hogy tökéletesen újra lehessen hasznosítani a műanyagot, szín szerint is szét kell válogatni. A színes műanyagok újrahasznosításából származó alapanyag nem alkalmas a fogyasztói termékek csomagolásának újra előállítására. Viszont az ipar számára kiváló forrást biztosít.

Fenntartható és tartós raklap, újrahasznosított műanyagból

Nem mindegy, hogy milyen típusú műanyagból készül a raklap. Ha többféle műanyag típus keveredik a palettában, az instabillá teszi a raklap struktúráját. Fontos, hogy olyan műanyagból álljon, ami olyan erős és rugalmas, hogy alkalmas legyen folyamatos újrahasznosításra.

Ilyen típusú műanyag a nagy sűrűségű polietilén (HDPE), amiből leggyakrabban élelmiszerek és tisztítószerek csomagolásai készülnek.

A csomagolásoknak a nagy része színes, ezért fogyasztói célú újrahasznosítása bonyolult. Viszont a műanyagraklapok számára tökéletes alapanyagot biztosít ez a magas szakítószilárdságú műanyag. A raklapok esetén a szín már csak mellékes.

műanyagraklap újrahasznosított műanyagból
műanyagraklap újrahasznosított műanyagból

Miért jó a műanyagból készült raklap?

A HDPE műanyag kiválóan ötvözi a rugalmasságot és a stabilitást. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmas hosszú távú használatra és egyszerűen újrahasznosítható. Emellett számos olyan tulajdonsággal is bír, ami nagy előnyt jelent a logisztikában:

  • A HDPE műanyag rendkívül jól bírja a fizikai igénybevételt. A logisztikában elengedhetetlen, hogy a raklap ellenálljon az állandó és gyakran erőteljes igénybevételnek.

  • Nem csak a fizikai, hanem a kémiai hatásoknak is ellenáll a nagy sűrűségű polietilénből készült műanyag. Ebből kifolyólag a műanyagraklapot nem roncsolja az esetlegesen kiömlő szállítmány és ellenáll a folyamatos fertőtlenítő eljárásoknak is.

  • A legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírásoknak is megfelelnek. A HDPE műanyagot gyakran alkalmazzák az élelmiszeriparban, mivel minimális annak a kockázata, hogy káros anyag szivárogjon ki a műanyagból. Az ebből készült raklapok kiválóan alkalmasak élelmiszerek tárolására és szállítására.

  • A HDPE műanyag nem szívja fel a vizet vagy más folyadékot. A műanyagraklap nem fogja magába szívni a vegyszereket és a szagokat sem. Ezért a paletta felülete könnyen tisztítható egyszerű és speciális tisztítószerrel egyaránt, valamint különböző fertőtlenítő eljárásokat is lehet alkalmazni.

Az újrahasznosított műanyagból készült raklapok nem csak azzal járulnak hozzá a fenntarthatósághoz, hogy óriási mennyiségű, nehezen újrahasznosítható műanyagtól szabadítja meg a bolygónkat. Hanem modern társadalmunk másik súlyos problémáját is mérsékli, az ételpazarlást.

A korábban felsorolt előnyös tulajdonságai miatt az ellátási láncban keletkező selejtek mennyiségét és a pazarlás mértékét is csökkenti. Becslések szerint évente 13 milliárd tonna étel végzi hulladékként, aminek 40 százaléka az ellátási láncban keletkezik.

Műanyag raklapok használata a hűtőházban

A műanyagpaletták magas és alacsony hőmérsékleten egyaránt jól alkalmazhatóak. Viszont fizikai tűrőképessége eltér a fagyos mínuszokban. Használata a hűtőházakban szakértelmet, odafigyelést és modern eszközöket igényel.

Az Arrabona-Frigo hűtőházában minden feltétel adott hozzá. Szakképzett és elhivatott munkatársaink számára korszerű gépparkot valamint eszközöket biztosítunk. Válaszd te is az Arrabona-Frigo professzionális élelmiszer logisztikai megoldásait!


Fordulj hozzánk bizalommal!

Arrabona-frigo-hu

9027 Győr, Hűtőház u. 4.

+ 36 96 514 580

+ 36 30 370 1272

btoth@arrabona-frigo.hu