Mik azok a hamisított termékek pontosan és hol találkozhatunk velük?

2023.02.17

Hihetetlenül hangzik, de a fogyasztók és a vállalkozások évente több milliárd dollár értékű hamis terméket vásárolnak. Ezek a hamis - jellemzően silány - minőségű termékek óriási kockázatot jelentenek az ellátási láncban. A problémát súlyosbítja, hogy nem csak anyagi kár forog kockán, hanem a dolgozók és a fogyasztók egészségét és biztonságát is veszélybe sodorják a hamisítványok.

Mi okozza a problémát?


Ahogy sok más problémát az ellátási láncban, úgy ezt is elsősorban az elmúlt három év eseményei generálták, vagy legalábbis katalizátorként hatottak rá. A legtöbb termék iránt a kereslet történelmi csúcson van, miközben a legtöbb vállalkozás munkaerő és nyersanyag hiánnyal küzd, amit súlyosbít a tény, hogy a szállítmányozás is akadozott.

Ez pedig rendkívül sebezhetővé tette az egész iparágat, amit számos becstelen vállalkozás igyekszik gátlástalanul kihasználni illegális módszerekkel, olcsó, silány minőségű termékekkel, amik akár veszélyesek is lehetnek.

A fogyasztók, és vállalkozások a gyorsan növekvő árak, a készlethiány és a meghosszabbodott teljesítési idő miatt korábbi partner körén túl is próbálja beszerezni a szükséges termékeket, vagy alapanyagokat. Emiatt pedig többször futhatnak bele kétes minőségű, hamisított termékeket árusító vállalkozásokba.

Hamisított termékek és alapanyagok

A hamisított termék napjainkban nemcsak a luxusmárkák korlátozódnak. Szinte minden termék kategóriában, és az alapanyagok piacán is megjelentek a silány utánzatok.Leggyakrabban kozmetikumokat, ruhákat, gyógyszereket és élelmiszert hamisítanak.

A hamisítványoknak két csoportját különböztetjük meg annak mentén, hogy mennyire látható, hogy a termék replika. Ez megmutatkozhat a termék minőségében, külsejében vagy az értékesítés módjában.

Nem megtévesztő hamisítványok

Ahogy a neve is sejteti, ez a kevésbé veszélyes kategória, mivel itt sokszor nem is próbálják palástolni, hogy a termék nem eredeti. A replika ára, minőség vagy az értékesítési hely gyanúra adhat okot a fogyasztó számára. Ilyenkor a vásárlók döntő többsége tudja, hogy a termék eredete biztosan kétes, és ezt bele tudja kalkulálni a döntésében. Jellemzően utcai árusoknál találkozhatunk ilyen termékekkel, vagy online webshopokban.

Megtévesztő hamisítványok

Ezek a termékek már jóval veszélyesebbek, és nagyobb gazdasági kárt is okoznak. A megtévesztő hamisítványok látszólag az eredeti termékkel megegyező minőséget képviselnek és árfekvésűk sem tér el tőlük, legalábbis látványosan nem. Azonban valódi minőségük messze alulmarad az igazitól. Ez jobb esetben csak gazdasági kárt okoz - jóval rövidebb a termék élettartama -, viszont sokszor komoly, közvetlen veszélyt is okoz

Aggasztó mennyiségben lepték el a piacot

A legtöbb tanulmány becslése alapján a fogyasztók több, mint 25 százaléka vásárolt tudta nélkül - azaz megtévesztő hamisítványt - valamilyen utánzatot Ennek a legnagyobb része - 60 százaléka - az online térben talál gazdára. Az Egyesült Államok Kormányzati Elszámoltathatósági Hivatala által végzett átfogó kutatása alapján az online térben 5 termékből 2 biztosan hamisítvány.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) és a Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának 2023 január 31.-én kiadott közös jelentése alapján a hamisítványként lefoglalt termékek közel fele kozmetikai cikk, 18 százaléka ruházat, és 8 százaléka gépjármű alkatrész, ami aggályra adhat okot.

Magyarország az élmezőnyben

A hamisított termékeknek az egyik legjelentősebb célállomása Magyarország. Például Kínából hazánkba érkezik a harmadik - Egyesült Államok és az Egyesült királyság után - legtöbb kétes eredetű parfüm és kozmetikum. Magyarországon a megkérdezettek 57 százaléka gondolja úgy, hogy vásárolt már hamisítványt. A fiatalok (15-24 éves korosztály) 37 százaléka pedig vásárolt az elmúlt egy évben szándékosan replikát.

Élelmiszerek sincsenek biztonságban

Ezzel kapcsolatban csak becslések állnak rendelkezésünkre. Az OECD 2019-es tanulmánya szerint az Európai Unióba eladott élelmiszerek akár 7 százaléka is kétes eredetű lehet. Ez körülbelül 121 milliárd eurónyi árut jelent.

Az Europol "Operation OPSON XI" névre keresztelt akció csoportjának a feladata az élelmiszer hamisítások feltárása. 2021 decembere és 2022 májusa közötti átfogó akciójuk során több, mint 27 tonna élelmiszert foglaltak le 26 különböző Európai Országban.

A helyzet nagyvalószínűséggel romlott az elmúlt években. 2016-ban egy hasonló akcióterv keretein belül "csak" 123 tonna élelmiszer került lefoglalásra.

Élelmiszerek közül leggyakrabban a mézet, tejet, halat, olívaolajat, sáfrányt, illetve a narancslevet hamisítják.

Milyen problémát okoz a vállalkozásoknak, és hogyan lehet kezelni? Következő cikkünkből megtudhatod!