Hogyan lehet fenntartható a raktározás?

2021.06.17

Már a 2020-as évet megelőzően a raktárak száma elképesztő mértékben növekedett. A nagyvárosok vonzáskörzetében jelentősen megugrott a kereslet a kereskedelmi létesítményekre. Ez az e-kereskedelem egyre nagyobb igénye váltotta ki jórészt. Viszont a fogyasztók preferenciája is megváltozott és egyre inkább előtérbe került a fenntarthatósági szempont is, amivel a raktár tervezésnél napjainkban már számolni kell. 

Ha az irodád lehet zöld, miért ne lehetne a raktárad is?

Kezdjük a tetején

Ha szóba kerül a fenntartható raktározás, akkor mindenképp a tetővel kell kezdődnie. Elképesztő a méretűek, egy átlagos amerikai raktár körülbelül 185 ezer m2 alapterületű, ami körülbelül 4 futballpályának felel meg. Vitathatatlanul az egyik legjobb lehetőséget kínálja az energiafelhasználás és ezzel párhuzamosan a káros anyag kibocsátás csökkentésére.

Legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb módja a tető fehérre festése. Az utóbbi években két rendkívül hatékony megoldás kezd egyre népszerűbb lenni. Egyik a raktár tetőszerkezetének füvesítése őshonos fűfajtával és növényzettel, ami egész évben kiváló szigetelést biztosít a raktár számára. A másik, egy nagyobb beruházást igénylő megoldás pedig a napelemek telepítése. Ez viszont nem csak a hőt nyeli el, de közben áramot is termel.

Mindkét módszer jelentős beruházással jár, viszont hosszú távon megtérül, illetve a hozzájárulása fenntarthatósághoz pénzben nem mérhető. Tervezésnél fontos felmérni, hogy a tetőszerkezetet úgy tervezték-e, hogy elbírja a többlet súlyt.

Okosan tervezett szellőztető rendszer

A nagy hatékonyságú levegőszűrő rendszerek rendkívül drágák, olyan hatalmas tág terekben, mint a raktárak. Új raktár tervezésnél fontos szempont a nyílások elhelyezkedése. Az építésznek figyelembe kell vennie az ajtók, ablakok elhelyezkedését a nappályájához viszonyítva, illetve további passzív tényezőket, amelyek befolyásolhatják a légáramlatokat a beltérben.

Figyeljünk a részletekre

Az egyszer használatos anyagok az utóbbi években a figyelem középpontjába kerültek. Sajnos sok esetben elkerülhetetlen, hogy némi hulladék keletkezzen. A csomagoló anyagokat és a buborék fóliákat a legtöbb fogyasztó egyszerűen kidobja.

Viszont a raktárad kiveheti a maga részét az ilyen jellegű hulladék csökkentéséből és megfelelő újrahasznosításából. Az újrahasznosításra kerülő műanyagot későbbiekben palettaként használhatod.

Megfelelő szelektálással jelentősen csökkenthető a hulladékból származó ökológiai lábnyom, ugyanis a műanyag szemét elképesztő mértékű környezetkárosítással jár.

Vásároljunk karbon kreditet

Az kormány által kivetett szén-dioxid adó helyett önként is kompenzálhatja a károsanyag-kibocsátása után járó közterhet. Számos hitelesített non-profit szervezet létezik, amelyek rendelkeznek szén-dioxid kompenzációs kalkulátorral. Ez alapján a vállalatok pontosabb képet kapnak a saját károsanyag-kibocsátásáról és arról, hogy ezt hogyan tudják kompenzálni.

A karbon kredit megvásárlásával pedig kiválthatjuk a saját CO2 kibocsátásunkat azáltal, hogy olyan projekttől vásároljuk meg a karbon kvótát, ami csökkenti a globális karbon kibocsátást. Ilyen non-profit szervezet például a Carbon Fund, aminek elsődleges célja az esőerdők helyreállítása.

Az állandó fagy a nap energiájával

Az Arrabona-Frigonál jelenleg is zöld beruházások folynak, a következő években jelentősen arányt fog képviselni hűtőházunk áram ellátásában a megújuló energia, elsősorban napenergia formájában.

Így nem csak a hűtőházunkban tudjuk biztosítani a tartós legalább -18°C-ot, hanem hozzájárulunk ahhoz, hogy a sarkvidéken se emelkedjen a hőmérséklet a fosszilis energiaforrásokból származó károsanyag-kibocsátás miatt.