Hol tart a mesterséges intelligencia a logisztikában?

2023.05.05

Már az év első felében bátran kijelenthetjük, hogy az idei év és valószínűleg a következő évek egyik legfelkapottabb témája a mesterséges intelligencia lesz. Gyors ütemben szivárog be a különböző iparágakba, ami gyors innovációra sarkallja a vállalatokat. A logisztikát sem kerüli el a MI által indukált modernizáció.

A mesterséges intelligencia alkalmazása a logisztikában

Ez a rendkívül innovatív technológia számos folyamat automatizálásához és egyszerűsítéséhez kínál eszközt, ami által a vállalatok jelentős mennyiségű erőforrást - pénzt és időt - takarítanak meg. Nem csoda, hogy az olyan óriáscégek, mint az Amazon és a Google elkezdtek beruházni az AI-ba. Összegyüjtöttük az 5 legjelentősebb innovációt, amik nemcsak hangzatos elméletek és víziók, hanem már a gyakorlat is igazolja hatékonyságukat

Pontos tendencia előrejelzések

Napjainkban a vállalatok számára legtöbbször nem az adatok megléte, hanem annak feldolgozása jelenti a szűk keresztmetszetet, ha a piaci változásokat szeretné előrejelezni. Az internetes keresések és az online vásárlások révén mondhatni végtelen mennyiségű adat keletkezik, úgynevezett Big Data. Azonban ekkora mennyiségű információ eredményes feldolgozásához a manuális modszerek kevesek.

A mesterséges intelligencia a gépi tanulás révén képes hatalmas méretű adathalmaz feldolgozására, aminek segítségével megjósolható lesz, hogy a fogyasztó mikor, mit és hogyan fog vásárolni.

Logisztikai kontextusban a kereslet-előrejelzés lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy hatékonyan kezeljék készletüket, így alkalmazkodva a tényleges piaci változáshoz.

Automatizált raktárak

Az automatizált raktárakban a menedzsment szoftvereket a robotikával kombinálják. A kettő kombinációja lehetővé teszi a komissiózási, és szállítási műveletek teljesen automatizált végrehajtását. Ezáltal a mesterséges intelligencia képes az erőforrásokat tökéletesen optimalizálni és hozzárendelni a napi szinten felmerülő tevékenységekhez.

Ehhez adódik hozzá a korábban taglalt Big Data elemzés is. Ha a piaci trend előrejelzések pontosak akkor az automatizáció segítségével megelőzhető lesz készlethiány és a holt készlet is. A holt készlet problémájával korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen, kattints a linkre!

Útvonaltervezés

Annak köszönhetően, hogy a MI képes nagy mennyiségű és releváns információt azonnal feldolgozni, egy új dimenzió nyílik az útvonaltervezés területén. A mesterséges intelligencia segítségével egyszerre több szállítást tervezhetünk meg és biztosak lehetünk abban is, hogy a legmegfelelőbb időpontot és a legjobb útvonalat fogja megtervezni számunkra az AI. Továbbá nem várt eseményekre - például balesetre - is azonnal képes reagálni, és a lehető legjobb alternatívát fogja felkínálni.

Például az Alibaba a MI által generált útvonaltervezéssel 30 százalékkal csökkentette az átlagos szállítási útvonalat.

Back-office műveletek támogatása

A háttérirodai műveletek a logisztikai ágazatban is kulcsfontosságúak. Az AI segítségével pedig jelentősen felgyorsíthatjuk és pontosíthatjuk a back-office feladatok végrehajtását.

A mesterséges intelligencia alkalmazásával számos adatokkal kapcsolatos ismétlődő folyamatot automatizálhatunk. Ily módon felgyorsíthatjuk a folyamatokat és csökkenthetjük az emberi hibák arányát, illetve tehermentesíthetjük a háttérirodát. Ennek eredményeképpen a vállalat jelentősen csökkentheti költségeit. Napjainkban elsősorban könyvelői és humán erőforrás menedzsmenthez tartozó feladatok válthatóak ki automatizációval.

Nem csak előnyei vannak

A mesterséges intelligencia jelenleg még gyerekcipőben jár, ezért téves lenne azt feltételezni, hogy elengedhetetlen az effektív logisztika műveletekhez. Mint minden új technológiának, úgy a MI-nek is megvannak a veszélyei és hátrányai. Következő cikkünkben ezeket fogjuk taglalni.