Mi az a logisztika?

2023.04.21

Akik az üzleti életben mozognak, valószínűleg lépten nyomon belefutnak a logisztika szóba. Mindenkinek van egy képe róla, hogy mit is jelent ez a szó. Azonban a logisztika pontos jelentését már kevesen tudják megfogalmazni.

A logisztika
A logisztika

Eredete

Ahogy sok innovációnak, úgy a logisztikának is a mozgatórugója a hadászat volt. Az antik görög világban, valamint a Római és Bizánci birodalomban alakult ki a logisztika, mint tevékenység, aminek a célja a hadsereg élelmezése és mozgatása volt. A szó a görög logosz szóból ered, aminek a jelentése számítás, tervezés és értelem.

Bölcs León, bizánci császár fogalmazta meg először a logisztika fogalmát:

"A logisztika dolga, hogy a hadsereget zsolddal ellássa, a feladatnak megfelelően felfegyverezze és elossza, védelmi és harci eszközökkel felszerelje a hadművelet minden igénye szerint, időben és jól."

Halászné Sipos Erzsébet: Logisztika-Szolgáltatások

A Római birodalom hanyatlását követően a napóleoni háborúig nem igazán beszélhetünk logisztikáról. A logisztika felbecsülhetetlen jelentőségét a II. világháború alatt fedezték fel, amit a háború lezárta után a civil gazdaságban is meghonosítottak.

A logisztika jelentése

A logisztika célja röviden az anyagok, az információk és a személyek rendszeren belüli és kívüli mozgatásal, áramoltatása, illetve ezeknek a folyamatoknak a megtervezése.

A logisztika az erőforrások megszerzésének, tárolásának és végső rendeltetési helyükre történő szállításának átfogó kezelési folyamatait foglalja magába, továbbá logisztikai menedzsment foglalkozik a leendő forgalmazók és beszállítók azonosításával, valamint hatékonyságuk és elérhetőségük ellenőrzésével. A logisztikai menedzsereket logisztikusoknak nevezik.

A logisztika jelentése
A logisztika jelentése

7M célrendszer

Napjainkban a logisztikának a célja elsősorban a fogyasztói igények kielégítése. Ennek alapján határozták meg a "7M" célrendszert, amivel a logisztikai tevékenységeket a fogyasztói igényekhez igazítják. E szerint a logisztika célja nem más mint:

  • a Megfelelő áru, termék

  • a Megfelelő vevőnek

  • a Megfelelő helyre

  • a Megfelelő időpontban

  • a Megfelelő mennyiségben

  • a Megfelelő minőségben

  • a Megfelelő költséggel

való eljuttatása. A 7M célrendszert a logisztika modern fogalmaként is értelmezhetjük. Bizonyos esetekben a célrendszer kiegészülhet további elemekkel is, de általánosságban a 7M érvényesül a logisztikában.

A logisztika jelentősége

A legtöbb vállalkozás elsősorban a termékek előállítására összpontosít. Azonban hiába tökéletes a cég terméke, ha az nem jut el időben a megfelelő helyre, költséghatékonyan. Emellett nem müködhet minden vállalkozás az "éppen időben" elv mellett, vagyis a termékeket tárolni is kell. Ha ezek nincsenek megfelelően menedzselve, akkor a cég jó eséllyel bukásra van ítélve.

Megfelelő logisztikai menedzsment és szolgáltatások igénybe vételével hatékonyan tudjuk a nyersanyagot beszerezni, tárolni a kész és félkész termékeket, illetve a végterméket eljuttatni a fogyasztóhoz. Ez nemcsak költség optimalizálást jelent, hanem vállalkozásunk - márkánk - hírnevét is gyarapítja a vásárlói elégedettség révén.

Mi is az a logisztika?
Mi is az a logisztika?

A logisztika területei

A logisztika célja egyszerű, A-ból B-be eljusson a termék, a személy vagy az információ. Azonban a kivitelezés már annál bonyolultabb, különösen a globalizáció óta. Ebből kifolyólag a logisztikát nem homogén egységként szokták kezelni, hanem több területre osztják fel és a legtöbb vállalkozás csak egyes területeivel foglalkozik. A logisztika legfontosabb területei az alábbiak:

Bár a logisztika alapvető területe továbbra is a raktározás, a készletgazdálkodás és a szállítások menedzselése, azonban napjainkban - elsősorban a globalizáció miatt - ezek a tevékenységek már túlmutatnak a vállalat határain. A modern logisztika ezen irányzatát hívjuk ellátási lánc menedzsmentnek, ami következő cikkünk témája lesz.