Miből áll a hűtőházi munkaruházat?

2022.03.03

A hideg munkakörnyezet komoly egészségügyi kockázatot jelent a munkavállalók számára, ha huzamosabb ideig vannak kitéve neki. A hazai jogszabályok a munkáltatót különböző feltétel biztosítására kötelezik, hogy mérsékeljék az egészségügyi kockázatot. Ez azonban csak egy minimális szintet jelent, aminél sokkal többet is tehetsz a munkavállalókért. Például az egyik legfontosabb dologgal, megfelelő hűtőházi munkaruha biztosításával!

Miért van szükség hűtőházi védőruhára?

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, szigorú előírásoknak és szabályoknak kell megfelelnie egy hidegnek minősített munkahelynek. A 65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet kötelezi a munkáltatót, hogy megfelelő munkavédelmi felszerelést biztosítson a munkavállaló számára. Azonban a hűtőházi munkaruházatra részletesen már nem tér ki, miközben a hideg munkakörnyezet súlyos egészségügyi kockázatot jelent az ott dolgozók számára:

Hipotermia és hideg stressz: Akár végzetes kimenetelű is lehet, ha a testhőmérsékletünk jelentősen lecsökken. A hipotermia korai tünetei közé tartozik a koncentrációhiány, az emlékezetkiesés, az elmosódott beszéd, az erős reszketés és az apátia. Emellett hipotermia hatására sokszor meggondolatlanul teszünk érthetetlen dolgokat. Ezeknek következményeképpen pedig a balesetek kockázata is jelentősen megnövekedik.

  • Fagykár: A hideg ellen testünk több módon is védekezik. Az egyik ebből az, hogy bőrünkben és végtagjainkban futó vérerek összehúzódnak, hogy belső hőmérsékletünket minél jobban megőrizhesse. Ennek következtében azonban a külsőszövetekben a folyadék megfagy, ami maradandó károsodást okoz a bőrünkön.
  • Hosszú távú hatások: Számos egészségügyi panasz sokszor csak évekkel később fog jelentkezni. Ilyen lehet például az állandó ízületi gyulladás (a szövetek elhasználódása miatt) vagy a reuma, ami a szövetek károsodására adott immun válasz. Emellett a szív és érrendszeri betegségek kockázatát is növeli, ha rendszeresen megfelelő hűtőházi munkaruha nélkül tartózkodunk a fagyos mínuszokban.

Milyen hűtőházi munkaruhára van szükség?

A hűtőházban használt védőfelszerelések sok tekintetben hasonlítanak az építőiparban és a termelői szektorban használatosra. A fagyos mínuszokban nemcsak környezeti feltételeket kell szem előtt tartani munkaruha esetén, hanem a munkakörhöz is igazodnia kell. Ugyanis nem mindig a legnagyobb és a legmelegebb kabát a legoptimálisabb megoldás a hűtőházi védőruhának.

Rétegek mind felett

A hideg elleni védelemnek mindenképp több rétegből kell állnia, alsó és felső öltözet esetén egyaránt. A rétegek közötti levegő jobb szigetelést biztosít, mint maga a ruha. Ezért a hideg ellen sokkal jobb védelmet nyújt több vékonyabb réteg, mint egy vastagabb ruhadarab.

Emellett, ha kimelegedünk munkavégzés közben, akkor könnyedén megválhatunk egy réteg ruhától. Ha pedig szünetet tartunk, pillanatok alatt felvehetünk egy plusz réteget. Fontos odafigyelni arra is, hogy az egymást követő rétegek a külső irányába legyenek egyre vastagabbak.

A legbelső rétegnek nemcsak a megfelelő szigetelés a feladata, hanem a verejték elvezetése is, hogy szárazon tartsa a bőrt. Erre a célra a legalkalmasabb a poliészterből vagy polipropilénből készült aláöltözet. A következő ruharétegeknek kell biztosítani a puffert a hőmérsékletváltozás kiegyenlítéséhez, ezért könnyen levehetőnek és felvehetőnek kell lennie.

Az elengedhetetlen kellék: hűtőházi kabát

A külső rétegnek is fontos szerepe van a hőszabályozásában. A hűtőházi kabátnak olyan kialakításúnak kell lennie, hogy viselője egyszerűen lazíthasson vagy szoríthasson a ruhán a derekánál, a csuklójánál és a nyaki résznél.

Egyes hűtőházi kabátok hálós zsebekkel és szellőző nyílásokkal vannak felszerelve derék, valamint hónalj tájékon a jobb szellőzés érdekében. Fontos, hogy ez a külső réteg vízhatlan legyen.

Biztos alapokon: a hűtőházi bakancs

A hideget először a végtagjainkon, legtöbbször a lábunkon fogjuk érezni. Ezért a megfelelő minőségű hűtőházi bakancs megléte elengedhetetlen a hidegben való munkavégzéshez. Fontos, hogy a munkavédelmi lábbeli hosszú szárral rendelkezzen, ami pontosan illeszkedik a nadrág szárához, hogy a megfelelő tömítéssel megakadályozza a hideg beáramlását. Emellett a szigetelő bélés is alapnak kell lennie a hűtőházi bakancs esetén.

Viszont ezeknek a lábbeliknek nemcsak az a céljuk, hogy melegen tartsák a lábunkat. Fontos szempont az is, hogy viselője biztonságosan tudjon mozogni benne és hosszútávon is kényelmesen legyen. Ezért elengedhetetlen, hogy a hűtőházi bakancs gumitalppal rendelkezzen, és rugalmas anyagból készüljön, hogy két zokni viselése esetén se legyen kényelmetlen.

A jó minőségű zokni biztosítja lábunk "légzését" a bakancs hosszantartó viselésekor. Egy vastag zokni helyett érdemesebb két eltérő típusút viselni. A belső vékony polipropilénből készült zokni segít szárazon tartani lábunkat, míg a külső, vastagabb ruhadarab a szigetelésről és végtagunk melegen tartásáról gondoskodik.

Téli munkavédelmi kesztyű

A hűtőházban viselt kesztyűnek melegnek és kényelmesnek kell lennie, hogy ne akadályozza a finomabb mozgásokat sem. Nagyon sok hűtőházi dolgozó használ gyapjú vagy szövet kesztyűt erre a célra, ami legtöbbször megfelelő védelmet nyújt a hideg ellen és a mozgásban se korlátoz. Azonban ez csak addig igaz, amíg nem éri nedvesség a kesztyűt, ami egy raktárban gyakorta előfordulhat. Ezért a hűtőházban gyapjú vagy textil kesztyű helyett mindenképp erre a célra kialakított téli munkavédelmi kesztyűt használjunk, ami nem csak melegen tart, hanem vízálló is.

Fej-, és arcvédelem

A hűtőházi kabát és egy jó minőségi kötött sapka legtöbbször elegendő védelmet nyújt fejünk és nyakunk számára a hideg ellen. Rendkívüli hidegben, illetve ülő helyzetben - például targonca használat közben - kámzsa használata is javasolt. Fontos, hogy ezek a hideg elleni kiegészítők ne befolyásolják a létfontosságú alap védőfelszerelések - mint például a sisak - helyes viselését.

Nem csak a külső védelem a fontos

A hideg elleni védekezésben nem elég testünk külső védelmi vonalát megerősítenünk. Nem véletlen, hogy a munka törvénykönyve kötelezi a munkáltatót meleg védőital biztosítására hidegnek minősített munkahelyen. A védőital biztosítására vonatkozó legfontosabb információkat a linkre kattintva olvashatod el!