Hűtőházi munkavégzés szabályai

2022.02.17

A hideg munkakörnyezet negatív hatásai miatt a munkáltatónak kiemelt figyelmet kell fordítania a munkavállalók védelmére, ezért a hűtőházi munkavégzés szabályai az állandó fagyos - legalább -18°C-os - hőmérséklet miatt rendkívül szigorúak. Milyen előírások betartására kötelezik a jogszabályok a munkavállalót és a munkáltatót hidegben végzett munka esetén?

Hűtőházi munkavégzés szabályai
Hűtőházi munkavégzés szabályai

Mi számít hidegben végzett munkának?

A munkáltatónak kötelessége szellemi munka esetén 20-22°C-os, könnyű fizikai munka esetén 18-20°C-os, közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18°C-os és nehéz fizikai munka esetén 12-14°C-os léghőmérsékletet biztosítani a munkavállaló számára.

Ha munka jellege miatt ez nem biztosítható, - például hűtőházban végzett munka esetén - és a munkaidő 50 százalékát meghaladó ideig nem éri el a hőmérséklet a 10°C-ot, akkor a munkahely hidegnek minősül. Ez esetben a munkáltatónak intézkedéseket kell hozni, hogy a kedvezőtlen munkakörülményekből adódó kockázatokat minimalizálja. Ugyanis a hidegben végzett munka komoly egészségügyi kockázatot jelent a munkavállaló számára.


Hűtőházi munka veszélyei

A hűtőházban végzett munka komoly kockázatokat rejt magában már rövidtávon is. A hideg ellen testünk többféleképpen védekezik, egyrészről a bőrünkben és végtagjainkban futó vérerek összehúzódnak, hogy belső hőmérsékletünket minél jobban megőrizhesse.

Viszont ennek következményeképpen fizikai teljesítő képességünk és mozgás koordinációnk is csökken. Bőrünkön pedig fájdalmas fagysérülések alakulhatnak ki a hideg és az elégtelen vérellátás miatt. A reszketés is testünk védelmi funkciója, amivel fűteni próbálja magát. Viszont ez jelentős oxigén felhasználással jár, aminek következtében agyunknak nem jut elég oxigén, ami miatt szellemi teljesítőképességünk is számottevően csökken.

A hűtőházi munkavégzés szabályainak figyelmen kívül hagyása nemcsak rövidtávon jelent egészségügyi kockázatot a munkavállaló számára. A hidegben végzett munka megfelelő óvintézkedések hiányában hosszútávon súlyosbítja a reumás tüneteket, növeli az érszűkület esélyét és asztmát okozhat.

Közvetetten veszélyforrások a hűtőházban

Tavaly január és július között hazánkban 10.351 munkahelyi baleset történt, aminek jelentős része a logisztikai szektorban esett meg. Egy raktárlétesítményben nemcsak nagyobb valószínűséggel fordul elő baleset, hanem kimenetele is jellemzően súlyosabb. Ennek okairól és a megoldási lehetőségeiről korábbi cikkünkben olvashatsz a linkre kattintva.

Egy hűtött raktárban ez a mutató akár rosszabb is lehet, ha nem tartják be a hűtőházi munkavégzés szabályait. A fagyos hőmérséklet miatt a legkisebb szennyeződés is pillanatok alatt potenciális veszélyforrássá válhat. A munkaruha csökkenti mozgékonyságot és ha hosszabb ideig tartózkodunk a hidegben, akkor figyelmünk is lankad. Ezért különösen fontos, hogy egy hűtőház vállalati kultúrájának szerves része legyen a biztonság. Milyen a biztonságon alapuló vállalati kultúra és hogyan valósítható meg? Olvasd el korábbi cikkünket a témában!

Hogyan minimalizálhatjuk a rizikófaktorokat?

A hűtőházi munkavégzés szabályainak betartásával a hosszú-, és rövidtávú egészségügyi kockázatok minimalizálhatóak, ami a munkavállaló, valamint a munkáltató közös érdeke. Milyen szabályok és ajánlások vonatkoznak a hűtőházban végzett munkára?

Előzetes állapotfelmérés

Nemcsak a munkavégzésre, hanem már a munkába állásra is vonatkoznak előírások egy hidegnek minősülő munkahelyen. A leendő munkavállalónak egészségügyi vizsgálatokon kell részt vennie, hogy kiszűrjük a potenciális egészségügyi rizikófaktorokat. Fiatalkorúak és várandós nők számára tilos a hidegben végzett munka.

Védőital biztosítása

A munkavállaló köteles meleg védőitalt biztosítania a munkavállaló számára 2002 II 8 SzCsM EüM együttes rendelet alapján hidegnek minősülő munkahelyen. A meleg védőital legalább 50°C-os teát jelent, ami mellé biztosítania kell cukrot és édesítőszert, valamint hőálló ivópoharat is. A védőital biztosításáról szóló jogszabályról részletesebben a linkre kattintva olvashatsz!

Extra pihenőidő

A hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalót megilleti óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces szünet fűtött pihenőhelyiségben. Szélsőséges hideg esetén akár hosszabb is lehet a szünet. A pihenőhelyen ülőalkalmatosságot kell biztosítani, valamint az itt elhelyezett fűtőtest nem szennyezheti a levegőt.

Részletes munkavédelmi oktatás

A munkavédelmi oktatáson külön és részletesen ki kell térni a hűtőházban végzett munka sajátosságaiból adódó veszélyforrásokra. Fel kell hívni a dolgozók figyelmét, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén függesszék fel a munkavégzést és forduljanak segítségért. A munkavégzés területén minden esetben legyen telefonkészülék.

Munkaruha biztosítás

Kockázatértékelés alapján biztosítani kell a munkavállalók számára védőruhát a hidegben végzett munkához, ami esetén nemcsak a hideg elleni védelmet kell figyelembe venni. A hidegnek minősülő munkahelyhez kapcsolódó munkaruházatról részletesebben következő cikkünkben olvashatsz.

Ha nem teljesülnek a feltételek

A munkavédelemről szóló törvény szerint a munkavállalónak jogában áll megtagadni a munkát, ha azzal életét, egészségét vagy testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyezteti. Vagyis, ha a munkáltató nem biztosítja a megfelelő körülményeket, felszereléseket és óvintézkedéseket a hűtőházi munkavégzéshez, akkor a munkavállaló megtagadhatja a munkavégzést.