5 tipp, hogy elkerüld a baleseteket a raktáradban!

2021.11.16

2020-ban Magyarországon több, mint 20 ezer olyan munkahelyi balesetet regisztráltak, amely három napot meghaladó munkaképtelenséggel járt. Ezeknek a jelentős része az alapvető biztonsági előírások betartásával elkerülhető lett volna.

Mindenkinek érdeke a balesetek elkerülése

Az Amerikai Egyesült Államokban a raktári dolgozók közel 5%-a sérül meg évente munkahelyi balesetben. A sérülések nemcsak a balesetet elszenvedő félt és családját érinti negatívan, hanem a munkáltató számára is jelentős kiadást jelent. A súlyos, de nem halálos kimenetelű balesetek csak az Egyesült Államokban heti szinten 84 millió dollárba kerül a logisztikai szektornak.

Munkahelyi balesetek a hazai viszonylatban

Hazánkban a legfrissebb adatok szerint a január és július közötti időszakban 10.351 olyan baleset történt, ami legalább három nap munkaképtelenséget vont maga után. Ennek jelentős része, összesen 1348 eset a logisztikai szektorban történt, amiből 5 végzetes kimenetelű volt.

A logisztika területén a súlyos balesetek kockázata nagyobb, körülbelül minden 10. baleset történik ebben a szektorban, viszont minden ötödik halálos kimenetelű munkahelyi baleset a logisztikában történt az elmúlt fél évben.

Alapvető tippek, amivel csökkentheted a munkahelyi balesetek számát

Néhány alapvető szabály betartásával jelentősen minimalizálható a munkahelyi balesetek és sérülések száma:

Azonosítsd és jelöld veszélyes területeket!

Jól látható feliratokkal, táblákkal, valamint matricákkal költséghatékonyan és egyszerűen minimalizálható a munkahelyi balesetek kockázata. Már csírájában el tudják fojtani a balesetek jelentős részét, ha felhívjuk a dolgozók figyelmét az eszközök és a gépek használatából eredő, valamint az áruk kezelésével járó veszélyekre. A menekülési útvonalat nem elég kijelölni, hanem ezeket jelöléseket karban is kell tartani.

Biztosíts teljes körű munkavédelmi felszerelést!

Mindenkinek biztosítani kell teljes védőfelszerelést, aminek tartalmaznia kell a sisakot, az arcvédőt, a fültokot, a védőszemüveget, a munkavédelmi kesztyűt, mellényt és lábbelit. Azonban az eszközök biztosítása önmagában még nem elég. A felszerelések rendszeres ellenőrzése és karbantartása ugyanolyan fontos, mint a megléte. Továbbá a munkavállalóknak meg kell tanítani a helyes használatát és fel kell hívni a figyelmüket, hogy a védőfelszerelés viselése a saját érdekét szolgálja.

Ütemezz különböző biztonsági gyakorlatokat!

A raktári dolgozók biztonságának érdekében elengedhetetlenek a rendszeres időközönként megtartott biztonsági gyakorlatok. Ezek a szimulációk két okból is szükségesek. Lehetőséget nyújt arra, hogy a jelzőberendezések és készülékek kifogástalan működéséről megbizonyosodjunk, illetve a raktárban dolgozók számára jobban rögzülnek a menekülési útvonalak, valamint protokollok.

A leggyakoribb biztonsági gyakorlat a tűzriadó, a legtöbb raktári létesítmény viszont nincs felkészülve más veszélyhelyzetre. Célszerű minden munkahelyen protokollt készíteni súlyos balesetek esetére, hogy a sérült személy a lehető leggyorsabban szakszerű segítséget kaphasson.

Emellett szem előtt kell tartani a raktár elhelyezkedéséből adódó veszélyhelyzeteket is és külön vészforgatókönyvet kell tervezni. Például, ha a raktár olyan helyen található, ahol fennáll az árvíz vagy a belvíz kockázata.

Tartsd karban a járműveket!

A raktárakban az elcsúszás, illetve az elbotlás következtében történik a legtöbb baleset, de a targoncákhoz köthető incidensek száma is jelentős és kimenetelük súlyosabb. Az magától értetődő, hogy csak és kizárólag jól képzett személyzet használhatja a különböző járműveket a raktárban, viszont a járművek rendszeres felülvizsgálatáról és karbantartásáról sokszor megfeledkeznek.

Ahhoz, hogy minimalizáljuk a balesetek kockázatát, nem elég a törvényileg előírt jármű ellenőrzést elvégezni. Mindennap, használat előtt át kell nézni a járműveket, ellenőrizni kell a biztonsági övek, a lámpák, a fékberendezések és a gumik állapotát. A nem megfelelő abroncsnyomás a targonca felborulásához vezethet. Statisztikák szerint a villás emelőhöz köthető balesetek negyede a nem megfelelő abroncsnyomás miatt történt.

Figyelj az emelési technikára!

Sokak számára apróságnak tűnik és magától értetődő, hogy hogyan kell szabályosan nagyobb súlyokat emelni. A vállalatnak viszont gondoskodnia kell arról, hogy a dolgozók ismerjék és elsajátítsák a biztonságos emelési technikát. A körültekintő és szabályos emelési technikával a sérülések és balesetek jelentős része elkerülhető.

A hűtőház, ahol különösen fontosak a biztonsági intézkedések

A hűtőház sajátosságából adódóan különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a biztonsági előírások megtervezésére és betartatására. A -20°C-os munkakörnyezet nagyobb rizikófaktort jelent. A munkavédelmi ruha csökkenti a mozgékonyságot, a dermesztő hidegben figyelmünk könnyebben lankad és a legkisebb szennyeződés is pillanatok alatt potenciális veszélyforrása válhat a fagy miatt.

Az Arrabona-Frigo nagy hangsúlyt fektet a biztonságra a hűtőházban. Korszerű jármű-, és eszközparkkal rendelkezik és a munkavállalók folyamatos képzésére is nagy figyelmet fordít. Raktárunkban nemcsak a személyzet, hanem az áruk teljeskörű biztonságát is garantáljuk.