Minek köszönhető a hütési lánc folyamatos növekedése?

2023.09.29

A hűtési lánc az egyike a legnagyobb ütemben növekedő iparágaknak. 2020-ben 202 billió dollárra becsülték a fagyasztott és hűtött áruk piacát, 2022-ben pedig már több mint 250 billió dollárra. Elemzők előrejelzései alapján 10 éven belül akár a négyszeresére is növekedhet az iparág. Minek köszönhető ez a elképesztő mértékű növekedés?

A hűtési lánc

A hűtési lánc a romlandó áruk, például élelmiszerek és gyógyszerek szabályozott - jellemzően fagypont alatti - hőmérsékleten való tárolását, szállítását, illetve feldolgozását foglalja magába. Az iparág szerepe létfontosságú napjainkban, mivel segít megőrizni az áruk minőségét, felhasználhatóságát és frissességét. A linkre kattintva további részleteket olvashatsz az iparág sajátosságairól.

Növekedési indikátorok

Az elmúlt években elképesztő mértékben növekedett meg az igény a raktározásra - erről korábbi cikkünkben írtunk részletesen - és azon belül a hűtött áru raktározására, vagyis a hűtőházakra, amiben az alábbi tényezők játszanak kulcsszerepet.

A globális kereskedelem növekedése

A hűtőházak iránti megnövekedett kereslet egyik fő és legkézenfekvőbb indikátora a globális kereskedelem rohamos növekedése. Ahogy az országok egyre jobban összekapcsolódnak, és a globális kereskedelem bővül, egyre nagyobb szükség van a romlandó áruk nagy távolságokra történő szállítására és tárolására. A hűtési lánc segít megőrizni az minőségét a szállítás és tárolás során, hogy a fogyasztóhoz érve is biztonságosan felhasználható legyen.

A technológia fejlődés

A technológia fejlődése szintén hozzájárult a hűtőházak iránti megnövekedett kereslethez. A továbbfejlesztett hűtőrendszerek lehetővé tették, hogy a romlandó árukat alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb ideig tárolják, ami növeli az áruk eltarthatósági idejét és csökkenti a hulladék mennyiségét. Ennek a fontossága az élelmiszer pazarlás elleni küzdelem miatt felértékelődött. Nem csak a hűtési technológiai fejlődés, hanem a csomagolás terén is folyamatos a fejlődés, ami megkönnyítette a romlandó áruk szállítását és frissességük megőrzését.

Változnak a fogyasztói szokások

Az online vásárlás és a házhozszállítás elterjedésével a fogyasztók már nem csak tartós cikkeket rendelnek házhoz, hanem romlandó árukat is: friss zöldséget, gyümölcsöt, húst és fagyasztott élelmiszereket. Ez pedig ahhoz vezet, hogy a fogyasztók a piacok, vagy akár a szupermarketek helyett online rendelik meg a hétköznapokban az élelmiszert sokszor olyan cégektől, amelyek fizikai üzletet nem is tartanak fenn.

Élelmiszerbiztonsági kockázat

Az élelmiszerbiztonsági szabályok egyre szigorúbbak, amelyek szintén megnövelték a keresletet a hűtött tárolás és szállítás iránt. A szabályozott hőmérséklet, és a romlandó áruk megfelelő tárolása csökkenteni az élelmiszerhez köthető fertőzések, illetve megbetegedések kockázatát. Ez különösen fontos az informatika világában, ahol egy negatív hír a termék minőségével kapcsolatban pillanatok alatt romba döntheti a márka imázsát.

Kihívások nélkül nincs fejlődés

Az iparág robbanásszerű fejlődése azonban számtalan kihívás elé állítja a piaci szereplőket. Ezzel korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen.