Kihívások kezelése az élelmiszer ellátási láncban

2023.07.14

Az élelmiszer ellátási lánc a logisztika egyik legfontosabb része. A legtöbb fogyasztó, illetve sok vállalkozás nincs tisztában azzal, hogy mennyi munka, tervezés és sokszor nehézség áll egy egy termék mögött, mire a polcra kerül. Az utóbbi években az iparágnak további új kihívásokkal kellett és kell szembenéznie.

Kihívások az iparágban

A fogyasztók az utóbbi évtizedekben megszokták, hogy minden elérhető a szupermarketekben, és a legtöbb dolog elérhető áron. Azonban az elmúlt pár év komoly problémákat okozott az ellátási láncban, ami a korábbi megszokottságot felülírta. Számtalan termék és alapanyag hiánycikk lett, vagy korábbi ár többszöröséért lett csak elérhető, ami komoly kihívást jelent az élelmiszeripar számára:

Profitabilitás

A magas infláció miatt vékony jégen kell táncolniuk a vállalatoknak, hogy megőrizzék profitabilitásukat. Az árakat nem emelhetik meg jelentősen, mivel a fogyasztás már így is visszaesőben van, ugyanakkor az árrés is hajszálvékony.

Ügyfelek egyensúlya

Ahogy vállalkozásunk számára kiszámíthatatlanná vált a piac, úgy partnereink számára is. Emiatt hiba lenne a korábban megszerzett, nagy múltra visszatekintő partnereink alapozni a költségvetésünket.

A legstabilabban tűnő vállalat is meginoghat, így nagy kockázatot jelent cégünk számára, ha néhány nagyobb partner adja bevételünk jelentős részét. Azonban az új ügyfelek és a régi partnerek közötti forrásmegosztás nem egyszerű feladat.

A fent röviden leírt problémákról bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Hogyan lehet kezelni a problémákat?

Útvonal optimalizáció és prediktív várható érkezési idő

Az útvonal optimalizálás kulcsfontosságú tényező a logisztikában, hogy a megtervezett szállítás a lehető legtöbb megállót tudja magába foglalni, a lehető legalacsonyabb üzemanyag fogyasztás mellett. Továbbá a megállókhoz várható érkezési időt is kell rendelni, ugyanis egy-két csuszás az egész szállítási tervet felborítja.

Ezt azonban hagyományos módszerekkel - toll, papír és becslés - lehetetlen kivitelezni, ugyanis végeláthatatlan mennyiségű tényezőt kell figyelembe venni. Emiatt szükségszerű lehet gépi tanuláson alapuló útvonaltervező szoftver alkalmazása. A historikus adatok elemzésével a mesterséges intelligencia pontos becslést tud adni arról, hogy a megadott útvonal teljesíthető-e, az ügyfél által megadott átvételi intervallumok figyelembe vételével.

A gépi tanulás további alkalmazási területeiről a logisztikában korábbi cikkünkben olvashatsz.

Hibrid útvonaltervezés

A statikus (a biztos megállóhelyek közötti, hatékony útvonalak létrehozása, amelyek nem változnak) és a dinamikus útvonalak (a megrendelések leghatékonyabb sorrendjének kidolgozása a nulláról egy adott rendeléshez) kombináló hibrid úttervezés tökéletes megoldást biztosít arra, hogy a vállalkozásunk megfeleljenek a bejáratott partnereinek, miközben új ügyfelek igényeit is képes lesz maradéktalanul, és költséghatékonyan kielégíteni.

Ha megtaláljuk az egyensúlyt e két útvonaltervezési megoldás között, akkor mindkét lehetőségből a legjobbat hozhatja ki: a statikus szállításokból adódó stabilitást és kiszámíthatóságot, valamint a dinamikus útvonal optimalizálással járó alkalmazkodóképességet és hatékonyságot.

Valós idejű nyomonkövetés

A járművek és a rendelések valós idejű nyomkövetésének segítségével a flottamenedzserek, illetve a diszpécserek azonnal észlelni tudják a késéseket, így gyorsan azonosíthatóvá válik a probléma. A probléma felismerését követően pedig gyors és hatékony proaktív intézkedéseket leszünk képesek meghozni a zökkenőmentes kiszállítás, vagy a károk minimalizálásának céljából.

Ügyfél kommunikáció

A valós idejű nyomon követést nem csak a vállalaton belül tudjuk hasznosítani, hanem az ügyfélélményt is növelhetjük vele. Nem egy B2C kiszállításról van szó, vagyis partnerünknek nincs szüksége gyakori push üzenetekre. Azonban fontos, hogy legyen egy jól kialakított kommikációs csatornánk az ügyfelekkel, ahol lényeges információt kapnak a szállítás állapotáról. Továbbá szükségszerűen ők is lekérdezhetnek számunkra releváns adatokat a szállítással kapcsolatban.

Összegezve

Az élelmiszer iparban - különösen a hűtött áruk területén - az idő az egyik, ha nem a legfontosabb tényező. Költségcsökkentést csak úgy lehet eszközölni, ha az nem befolyásolja a szállítások pontosságát. Ebből kifolyólag a technológiai fejlesztés az egyik legbiztonságosabban bejárható út a cél felé.

Modern útvonaltervező szoftver segítségével egyszerre növelhetjük a kapacitásunkat és az ügyfélélményt, illetve csökkenthetjük a költségeinket, miközben a szállítás pontosságot és kiszámíthatóságát is növeljük.